Има десерти, които мигновено пленяват с лекота на приготвянеи впечатляващ вкус - не изискват специални кулинарни умения и часове в кухнята, но галят сетивата и превръщат десерта в истинска кулминация на всяко събитие или похапване вкъщи с любимите хора.
И ако недоумявате как обикновената бисквитена торта може да се превърне в безспорната кралица на всяка трапеза, само опитайте предложението ми за Бисквитена торта с маскарпоне и бял шоколад :)
Рецептата приготвих преди време за Dr. Oetker Bulgaria и е публикувана и на сайта им :)
Необходими продукти:
за торта с диаметър 20-22 см
400 г бисквити с масло
800 мл прясно мляко
1 пак Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад
100 г захар
100 г тъмен шоколад
60 г масло
200 г маскарпоне
50 г кафява захар
1 пак Бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
За глазурата:
300 г маскарпоне
50 г кафява захар
100 г бял шоколад
50 г масло
1 пак Ванилена захар
10-12 свежи ягоди, за декориране
Начин на приготвяне:
Покриваме стените на форма с падащо дъно или ринг за торти с размер 20-22 см с ацетатна лента или хартия за печене.
Приготвяме шоколадовия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко, и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона и след около минута добавяме тъмния шоколад и маслото, разбъркваме, докато се разтопят и охлаждаме крема на ледена баня.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, кафявата захар и ваниловата захар за кратко, докато захарта се разтопи.
Добавяме на части охладения крем към крема маскарпоне, като разбиваме с миксер на ниска степен до гладка смес.
Подреждаме вертикално един ред бисквитки по борда на формата и намазваме внимателно с шоколадов крем.
Редим върху крема втори ред бисквитки, след това отново крем - и така, докато запълним формата.
Изсипваме отгоре останалия крем и заравняваме.
Покриваме със свежо фолио и оставяме тортата за поне 4 часа в хладилника.
На глазурата:
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, кафявата захар и ванилената захар за кратко, само докато се разтопи захарта.
Добавяме охладената шоколадова смес постепенно, като разбиваме с миксер на ниска степен, докато се смесят.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути.
Сглобяване на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента или хартията за печене.
Измазваме от всички страни грубо с глазурата с помощта на шпатула или широк кухненски нож, като се стараем да офоромим неправилен ръб, който леко да стърчи по периферията на тортата.
Почистваме измитите и подсушени върху кухненска хартия ягоди и нарязваме на филийки.
Подреждаме нарязаните ягоди в кръг по периферията на тортата и съхраняваме в хладилник, докато сервираме.
No comments:
Post a Comment