AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, February 14, 2022

Най-шоколадовият чийзкейк със сос от вишни / Ultimate Chocolate Cheesecake with Sour Cherry Sauce

 


Нежна и копринена шоколадова магия в хрупкава обвивка и пленяващ сетивата вишнев сос - десерт достоен за боговете!!

Идеален за деня на любовта и виното, както и за всеки път, когато ви се прииска нещо изискано и вкусно, но лесно за приготвяне.

И за 24-тата годишнина от свтбата ни :)

Необходими продукти:
...за форма с диамерър 20-22 см

За основата:
300 г шоколадови бисквити
165 г масло, разтопено
1 ч.л. екстракт ванилия
1/4 ч.л. сол

За чийз крема:
500 г маскарпоне
75 г фина пудра захар
25 г какао на прах
2 ч.л. екстракт ванилия
300 мл млечна сметана 30% - 36%
200 г тъмен шоколад за топене
10 г желатин на прах + 30 мл студена вода

За соса от вишни:
450 г вишни, замразени или пресни, почистени от костилките
100 г кристална захар
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2-3 капки есенция вишна, по избор

Начин на приготвяне:

На основата:
Намасляваме дъното и стените на форма с падащо дъно и диаметър 20 см.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
В голяма купа смесваме трохите, солта, разтопеното масло и ванилията и разбъркваме, доакто се смесят.
Изсипваме в подготвената форма и притискаме към дъното и стените, докато оформим основа и борд с височина 5-6 см.
Оставяме в хладилника да стяга.

На чийз крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В гиляма купа разбиваме с миксер на средно-силна скорост маскарпонето, фината пудра захар, какаото и ванилията до гладък крем.
В тенджерка загряваме сметаната до момента, преди да заври и изсипваме върху шоколада.
Изчакваме 2-3 минути, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното им разтопяване.
Охлаждаме на ледена баня за кратко, до телесна температура.
Добавяме 2-3 лъжици от маскарпоне крема към шоколадовата смес и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме темперираната шоколадова смес на части къ маскарпоне крема, като разбиваме с миксер на средна скорост до пухкав крем.
Изсипваме чийз крема в охладената основа, покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за 6-8 часа да стяга.

На вишневия сос:
В тенджера смесваме вишните, захарта, царевичното нишесте и лимоновия сок  и готвим на среде огън при непрекъснато разбъркване, докато сместа започне да къкри и да се сгъстява.
Готвим още една минута, да активираме царевичното нишесте, като не преставаме да разбъркваме..
Прехвърляме готовия сос в купа и покриваме със свежо фолио плътно по повърхноста.
След като се охлади, съхраняваме в хладилник, докато стегне чийзкейка.

Сглобяване на чийзкейка:
Освобождаваме готовия чийзкейк от формата, като прокарваме тънък остър нож между стените на формата и борда на чийзкейка и прехвърляме върху поднос.
Можем да гарнираме чийзкейка с вишневия сос преди да го разрежем или да гарнираме всяко от нарязаните вече парчета със сос, преди да поднесем :)


Честито на всички празнуващи!!



1 comment:

  1. Шоколадово вълшебство, балансирано с киселата жилка на вишните...

    ReplyDelete

Blogging tips