Необходими продукти:
За шоколадовата черупка:
200 + 40 г тъмен шоколад за топене (75% + за Кето)
1-2 с.л. олио
За крема:
250 г маскарпоне
200 г боровинки
80 г захар (или еритритол за Кето)
1/2 прясно изцеден лимон
100 мл млечна сметана 35% +
1 ч.л. екстракт ванилия
1 ч.л. емулсия боровинка
10 г желатин + 40 мл вода
За желето:
100 г боровинки
50 мл вода
75 г захар (или еритритол за Кето)
1/2 прясно изцеден лимон
1/2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 ч.л. емулсия боровинка
1 с.л. олио
5 г желатин + 20 мл вода
За декориране:
1/2 ч.л. фина пудра захар
Начин на приготвяне:
На желето:
Намазваме със сладкарска четка формички за лед с олио.
Пюрираме с блендер или пасатор боровинките.
В тенджерка смесваме боровинковото пюре, водата. захарта, лимоновия сок и есенциите и оставяме да заври.
Намаляваме температурата до средно-ниска и оставяме да къкри около 10 минути.
Отстраняваме от котлона и осатявяме около 1 минута да се охлади, след което добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълбното му разтваряне.
Разсипваме по формичките за лед и оставяме в хладилника за поне 2 часа да стяга.
На шоколадовата черупка:
Разтопяваме на водна баня 200 г от шоколада.
Със сладкарска четка намазваме силиконовия молд за шоколад (или форма за мъфини) с олио.
Разсипваме разтопения шоколад по формите на молда и разнасяме със сладкарската силиконова четка до плътно покритие на всяка от формите.
Оставяме в хладилника за 20-25 минути да стегне.
На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме маскарпонето и захарта за кратко с миксер на средна скорост до гладък крем.
Пюрираме с блендер или пасатор боровинките и лимоновия сок.
В малък съд кипваме млечната сметана, отстраняваме от котлона и осатявяме около 1 минута да се охлади, след което добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълбното му разтваряне.
Добавяме сметановата смес към боровинковото пюре и разбъркваме.
Добавяме боровинковата смес към маскарпонето на части, като не преставаме да разбъркваме с миксер на средна скосорст.
Добавяме есенциите и разбъркваме.
Сглобяване на къщичките:
Разтопяваме на водна баня останалите 40 г шоколад.
Изсипваме крема в шоколадовите форми, като запълваме 3/4 от обема им.
Поставяме по средата на всяка къщичка по формичка от желето.
Запечатваме с разтопения шоколад и оставяме в хладилника да стяга за поне 4-6 часа, или за през нощта.
Обръщаме молда върху дървена дъска и освобождаваме къщичките много внимателно от молда, без да ги стискаме :)
Съхраняваме в хладилник, докато сервираме.
Поднасяме леко поръсени с пудра захар.
Честита нова 2022 година!!
Дано новата е още по-благосклонна към всички ни от старата, да са чисти мислите ни и светли сърцата ни!!
No comments:
Post a Comment