Днешното ми предложение, по специалната рецепта на леля ми, е перфектното леко и вкусно допълнение към нея, което превръща ястието в идеалната лесна и бърза вечеря за през седмицата, или неангажиращ обяд за почивните дни :)
Мариновано така с кисело мляко, пилешкото месо е изключително крехко, сочно и вкусно и с лекота се комбинира с различни сезонни салати и сосове и предпочитани гарнитури.
Необходими продукти:
за 4 порции
2 бр пилешко филе "пеперуда", разполовени
1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 големи щипки ситно смлян кимион
3-4 с.л. кисело мляко
2 + 3 с.л. зехтин
20-30 г масло
Начин на приготвяне:
Разточваме през фолио всяко от четирите филета, за да го изтъним леко.
Поръсваме с 2 с.л. зехтин и втриваме солта,пипера и кимиона.
Със сладкарска четка намазваме от всички страни с киселото мляко и оставяме в хладилника да се мариноват за поне 20 минути.
Загряваме в тихан останалия зехтин, редуцираме температурата на средно-силна и пържим филетата 3-4 минути от едната страна.
Разточваме през фолио всяко от четирите филета, за да го изтъним леко.
Поръсваме с 2 с.л. зехтин и втриваме солта,пипера и кимиона.
Със сладкарска четка намазваме от всички страни с киселото мляко и оставяме в хладилника да се мариноват за поне 20 минути.
Загряваме в тихан останалия зехтин, редуцираме температурата на средно-силна и пържим филетата 3-4 минути от едната страна.
Обръщаме филетата и запържваме за още 3-4 минути от другата страна.
Добавяме маслото, отново обръщаме филетата и пържим нови 2-3 минути от едната страна и 2-3 минути от другата страна, като междуврменно пливаме с лъжица с мазнината и соковете от готвенето,
Термичната обработка е около 13-14 минути общо.
Нарязваме готовите филета на филийки с дбелина2-3 см и поднасяме с лека салата от булгур със зеленчуци и киселомлечен сос, полят със сосовете от готвенето и леко запечени бадеми.
Много вкусно изгежда, Мина!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря, Габи!!
DeleteМного любима рецепта за пиле, която все не се дорежда до снимки :)
Поздрави :)