Специална на
вид и на вкус торта, с която ще омагьосате всички и за която дълго ще се
говори!
Рецептата е публикувана и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria :)
Необходими продукти:
...за торта с
диаметър 18 – 20 см.
За тестото за профитероли (за 10-12 профитерола):
100 мл вода
25 мл олио
40 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
½ ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
За блат „Джоконда“:
2 яйца
25 г брашно
85 г бадемово
брашно
85 г пудра
захар
1/2 с.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
5 белтъка
1 щипка сол
40 г кристална
захар
20 г масло
2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker
За чийз крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
на Dr. Oetker
500 мл прясно
мляко
80 г кристална
захар
80 г кафява
захар
5 жълтъка
1 с.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
300 г крем
сирене
200 мл млечна
сметана 30%-35%
Прясно изцеден
сок от 1 лимон
10 г желатин на Dr. Oetker
30 мл студена
вода
За боровинковия крем:
250 г маскарпоне
250 г от чийз
крема
200 гр боровинки (свежи или замразени)
1/2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
1/2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker
За декориране:
Отделеният боровинков крем
100 г свежи
боровинки
Резенчета лайм
1 ч.л. фина
пудра захар, по избор
Начин на приготвяне:
На черупките за профитероли:
Загряваме предварително фурната до 200⁰С.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
В купа пресяваме брашното и добавяме солта.
В малък съд кипваме водата и олиото, превключваме на средна степен и добавяме наведнъж брашното и солта, като разбъркваме енергично със сладкарска тел или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка.
Отстраняваме и оставяме да изстине за 3-4 минути.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбъркваме непрекъснато, до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Прехвърляме тестото в пош с кръгъл накрайник и шприцоваме в застланата с хартия за печене тава кръгчета с диаметър около 2 см на рзстояние едно от друго, тъй като удвояват обема си при печене.
Печем в предварително загрята до 200C фурна 15 минути, след което, без да отваряме вратата на фурната, намаляваме температурата на 180C и печем още 20 минути, или докато еклерите придобият златист цвят.
Изключваме фурната, леко отваряме вратата, подпъхваме дръжката на дървена лъжица и оставяме черупките за профитероли в открехнатат фурна за още 10 минути.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Можем да приготвим от предния ден и да съхраняваме в хартиен плик на сухо и хладно място.
На блата „Джоконда“:
Загряваме фурната до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене.
Смесваме в купа яйцата, брашното, бадемовото брашно, пудрата захар и оцветителите и разбиваме с миксер на ниска скорост 4-5 минути.
В отделна купа разбиваме белтъците с щипка сол до остри връхчета с миксер на средно-висока скорост , добавяме постепенно захарта , и разбиваме за още 5 минути.
Внимателно смесваме белтъчната смес и тестото на 3 стъпки, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Разтапяме маслото маслото, добавяме към него няколко супени лъжици от тестототесто и разбъркваме, за да се темперира.
Смесваме маслото с останалото тесто, като разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре.
Разпределяме равномерно тестото върху застлана с хартия за печене тава на блат с дебелина около 1 см.
Печем в предварително загрята до до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор фурна за 10-15 минути.
Изваждаме от фурната и охлаждаме за 2-3 минути.
Обръщаме върху лист хартия за, внимателно отстраняваме хартията, върху която се е пекъл, изрязваме равномерно ръбчетата и оставяме да се охлади напълно.
Нарязваме блата надлъжно на ленти с ширина 10-12 см.
На чийз крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на средно-висока степен жълтъците, кафявата захар и ванилията до пухкав крем.
Добавяме постепенно млякото, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска степен, до хомогенна смес.
В по-голям съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг с 80 г захар, добавяме постепенно яйчено-млечната смес и разбъркваме добре.
Оставяме да заври, намаляваме температурата на котлона и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане, или докато се сгъсти.
Отстраняваме готовия крем от котлона, изчакваме да се охлади около минута и добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме добре до пълното му усвояване.
Оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време.
В отделна купа разбиваме на средна скорост крем сиренето с лимоновия сок и млечната сметана до пухкава хомогенна смес.
Добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска скорост до гладък крем.
На боровинковия крем:
В блендер или с пасатор пюрираме боровинките.
В купа разбъркваме с миксер на ниска степен маскарпонето, отделения чийз крем и боровинковото пюре.
Отделяме половината и прехвърляме в пош със звездовиден накрайник.
Към останалата част добавяме хранителната боя и разбъркваме до хомогенен цвят.
Прехвърляме оцветената част в пош с накрайник за пълнене на еклери и пълним профитеролите максимално с крем.
Сглобяване на тортата:
Фиксираме ринг с диаметър 18 см върху подходящ поднос и покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
Налагаме плътно по борда на ринга изрязаните ленти от блата, като ги съединяваме внимателно и равномерно до пълен кръг.
С останлите парчета от блата покриваме плътно дъното на ринга.
Подреждаме 5-6 напълнени с боровинков крем профитерола на дъното и покриваме внимателно с чийз крем, като се стараем да полагаме от крема и между профитеролите.
Заравняваме и подреждаме останлите 5-6 профитерола.
Отново покриваме с чийз крем почти до ръба на борда от „Джокондата“.
Покриваме със свежо фолио и одтавяме тортата да стяга в хладилника за 4-6 часа.
На декорацията:
Освобождаваме тортата от формата и ацетатната лент аили хартията за печене.
Със заделения боровинков крем шприцоваме розички плътно по периферията на тортата.
Декорираме със свежи боровинки и резенчета лайм.
Преди да поднесем, по избор, поръсваме през цедка съвсееем леко с фина пудра захар.
Комбинацията от вкусове и цветове е уникална, а визуалният ефект при поднасяне на тортата е УАУ!!
Много красива!
ReplyDeleteЗдравейте, много ми харесва тортата и бих искала да я направя за специален повод. понеже ще ми трябва по-голяма торта /22-24 см, даи е удачно да увелича с 1/2 продуктите? и дали има опасност "обиколката" на тортата да се отвори? благодаря
ReplyDelete