Ако ви се прииска да уловите лятото в бурканче и да го поднесете на
любимите си хора – горещо препоръчвам чийзкейк в бурканче с Philadelphia и сезонни плодове!!
Днешното ми предложение е с манго и боровинки, но всеки плод, събрал в себеси лъчите на слънцето би бил идеален също – праскови и малини, кайсии и къпини, пъпеш и грозде – или каквото ви се ще и ви се намира ;)
За 6 малки или 4 средно големи бурканчета
За основата:
150 г шоколадови бисквити
30 г масло, разтопено
За чийз крема:
200 г заквасена сметана
1 по-голямо манго (около 250-300 г пюриран плод)
60 г мед (или агаве) или 100 г захар, или на вкус
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 ч.л. екстракт ванилия
2-3 капки есенция манго, по избор
10 г желатин
30 мл студена вода
Жълта сладкарска боя, по избор
За гарниране:100 мл млечна сметана
1 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. екстракт ванилия
1-2 капки есенция манго, по избор
50 - 100 г боровинки
1 резенче от мангото, обелено и нарязано на триъгълници
Листенца свежа мента
Начин на приготвяне:
Смиламе в блендер или кухненски робот (или счукваме в найлоново пликче с точилката) бисквитите до ситни трохи и изсипваме в малка купа.
Добавяме маслото, разбъркваме добре, разпределяме поравно между бурканчетата и притискаме с дръжката на ножа или пръсти, колкото ни е възможно.
Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода.
Отделяме си 1 резенче от мангото (за гарниране) а останалото обелваме и нарязваме на кубчета и смиламе в блендер или кухненски робот (или с пасатор) до фино пюре.
В голяма купа разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, заквасената сметана, меда, ванилията и есенцията манго, ако ползваме - и лимоновия сок - до гладък крем.
В голяма купа разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, заквасената сметана, меда, ванилията и есенцията манго, ако ползваме - и лимоновия сок - до гладък крем.
Добавяме пюрето от манго и сладкарска боя до желания нюанс, по избор - и разбиваме отново.
Разтопяваме на водна баня желатина (като внимаваме да не кипне) и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Прехвърляме крема в пош с накрайник кръг, или покриваме със свежо фолио купата и оставяме за около 1 час в хладилника или за 20-ина минути във фризера – леко да стегне.
След като чийзкрема е постегнал, пълним щедро с поша или с лъжичка всяко от бурканчетата и съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, разбиваме в купа сметаната, пудрата захар, ванилията и есенцията манго, ако ползваме, до меки вртъхчета – и прехвърляме в пош с накрайник #4B ли #1М (или ползваме лъжичка ;)
Поднасяме веднага – с усмивка и много лятно настроение!! :)
Иха, и красиво, и вкусно!
ReplyDelete