AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, May 29, 2018

Ръжено-пшенични багети / Wheat and Rye Baguettes




Сдобих се и аз с  "форма" за багети!!
Дани е виновна :))
След поредицата ѝ изкусително подстрекаващи домашно приготвени багети не устоях и реших да се сдобия и аз с така симпатичната специална тавичка за франзели и да пробвам целия куп лесни и мързеливи рецепти за домашен хляб с хрупкава коричка, които съм запазвала с времето...
А и филйиките им - прясно изпечени или препечени - са абсолютно перфектни като допълнение към всякави летни салатки, дипове и разядки ;)
Все още съм в процес на усъвршенстване на ефекта "хрупкава коричка - пухкава средичка" в комбинация с всякакви здравословни брашна, но пък колко и все вкусни багетки "дегустирахме" у нас - не ми се говори :))


Не мога да се сдържа да споделя версията с био брашната на София Мел, защото багетите се получиха невероятно вкусни!! - и в двата варианта, които пробвах - 1/1 ръжено и пшенично и 2/1 пшенично и ръжено...


Необходими продукти:

200 г ръжено био брашно на София Мел
400 г пшенично био брашно на София Мел + допълнително за доомесване
250 мл хладка вода
150 мл топло мляко
30 г масло
10 г суха мая (или 30 г свежа)
1 и 1/2 ч.л. хималайска сол  (или 1 ч.л. едро смляна морска сол)
противозалепващ спрей (или мазнина по избор) за намасляване на формата


Начин на приготвяне:

В подходящ съд затопляме прясното мляко, прибавяме маслото и разбъркваме докато се разтопи.
В голяма купа смесваме брашната, сухата мая и солта и разбъркваме.
Добавяме водата и прясното мляко с разтопеното в него масло и с дървена лъжица разбъркваме до получаването на меко тесто - става си доста лепкаво.
Покриваме със свежо фолио и оставяме на стайна температура за около час да втава, или докато поне удвои обема си.


Изсипваме втасалото тесто върхи набрашнена работна повърхност,  премесваме за кратко. Rазделяме на 3 равни части, покриваме със свежо фолио и оставяме за 15-ина минути да втасат.

Тъй като предочитам финалното втасване да става директно във формата за печене, наместо да прехвърлям багетките насам - натам, превантивно си позволих да напръскам с противозалпващ спрей формата за по-сигурно :)


Върху набрашнена повърхност разтягаме първата част от тестот на правогълник, като притискаме с пръсти, колкото да излезе въздуха и започваме да прегъваме надлъжно тестото - като на руло - като след посленото прегъване старателно с длан притискаме или прищипваме краищата на тестото, за да подсигурим формата на багетата и разточваме леко с ръце до желаната дължина.
Поръсваме леко с брашно и прехвърляме директно в намаслената форма за багети.
Повтаряме с останалите две части тесто, покриваме багетките, както са си във формата със свежо фолио и оставяме за 20-30 минти да втасат финално.
Междувременно загряваме фурната на 220С или 200С с вентилатор.
След като фурната загрее, поставяме на дъното ѝ тава с вряща вода, за ефекта хрупкава коричка.


Напръскваме (най-добре с пулвелизатор) багетите с вода.
С остър нож нанасяме плитки нарези по диагонал на 3-4 места по багетите и пъхаме в загрятата до 220С или 200С с вентилатор фурна.
За екстра хрупкава коричка, пръскаме с пулвелизатор допълнително вода във фурната.
Печем 8 минути при багети с бяло брашно и 10-ина минути при багети със смесени брашна, обръшаме тавичката за равномерно изпичане на багетите и печем още 8 или 10 минути ( в зависимост от брашното), или до златиста коричка.


И имаме най-вкусните багети, домашно приготвени и съвсем по наш вкус ;)


2 comments:

  1. Чудесни са станали, Мина!
    И при мен втасват направо във формата и дори не я пръскам с мазнина.
    Не залепват.
    И аз търся и опитвам различни рецепти, но тази много се харесва
    от моите хора, защото не обичат твърда коричка.
    А аз я обожавам.
    И със стартер и дълго втасване харесвам.
    Опитай последните багети на Ирма!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  2. Страхотни просто!

    ReplyDelete

Blogging tips