AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, May 14, 2018

Сорбе от ягоди / Strawberry Sorbet



Това лято подозирам, че лайтмотивът у нас ще е сорбе...
В главата ми се въртят идеи за сорбе от ягоди, от манго, от лимони - от всичко!!
И не спирам да се чудя как по-диетично и безобидно да го забъркам, така че калориите му да се доближават до абсилютната нула :))
Това тук обаче си е доволно сладко.

Необходими продукти:

750 г ягоди, може и замразени
200 мл вода
150 г захар, или на вкус - заменяме за КЕТО със стевия на вкус или 150 г стевиола на прах
20 мл прясно изцеден сок от лимон

Начин на приготвяне:

Смесваме в тенджерка водата и захарта и оставяме да заври на умерена температура, като разбъркваме до разтварянето на захарта.
Оставяме да покъкри за около 5 минути, отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади.
Ако използваме пресни ягоди, измиваме и почистваме, а ако ползваме замразени - изчакваме да се поотпуснат - не е необходимо да са на камък :)
Прехвърляме в купата на блендера и обработваме до гладка смес.
Добавяме захарния сироп и лимоновия сок и блендираме за кратко, колкото съставките да се смесят.
Изсипваме сместа в плитък съд, покриваме със свежо фолио и замразяваме във фризара за поне 4- 6 часа, като през час-два може да разбъркваме с вилица, за по-равномерно замразяване.
След като е напълно замръзнало, пюрираме отново в блендера, изсипваме в подходящ съд, покриваме със свежо фолио и връщаме във фризера отново за поне 4 часа.
При по-дълго съхранение във фризера, оставяме на стайна температура да се поотпусне за 10-на минути преди да оформим на топки с лъжица за сладолед и да сервираме в охладени купички или чаши.




2 comments:

  1. Доста апетитно и неустоимо изглежда. :)

    ReplyDelete
  2. Красиво, но не е за моето гърло:)

    ReplyDelete

Blogging tips