AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, September 26, 2017

Агнешко Роган Джош - Кашмирско червено къри с агнешко месо / Lamb Rogan Josh




Роган Джош е ароматно ястие с агнешко месо - по-рядко с пилешко или телешко - с персийски произход и е една от емблематичните за Кашмир рецепти.

Винаги съм била любопитна да го опитам и само чаках да минат летните жеги и времето за леки салатки, за да пробвам комплекта подправки на Spizing, който беше сред подаръците ми от тазгодишните кулинарни награди на Блоговодител :)

Не съм и предполагала, че е толкова лесно за приготвяне, но с подробните инструкции на Spizing към рецептата в опаковката и видеото в сайта им сеполучи разкошно и с абсолютна лекота :)

Необходими продукти:
...за 4 порции

1 кг агнешко месо
комплекта подправки Rogan Josh на Spizing
3 средно големи глави лук (около 300 г)
4 см джинджифил ( 1 с.л. настърган)
7 скилидки чесън (1 с.л. нстърган)
6 с.л. кисело мляко
8 с.л. зехтин
1-2 люти чушки, по избор
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
1 с.л. едро наряан свеж кориандър или магдано, по избор

За гарниране
200 г ориз басмати
300 мл студена вода
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме агнешкото на равномерни хапки около 2-3 см.
Нарязваме лука на ситно.
Нарязваме на ситно и лютите чушки (ако ползваме).
Смиламе в блендера до хомогенна паста (или настъргваме на ситно ренде) чесъна и джинжифила.
Измиваме ориза 6-7 пъти със студена вода, покриваме със студена вода и оставяме да кисне около 30 минути.
В съд с тежко дъно загряваме мазнината на средно силен огън и запържваме месото от всички страни, докато хване цвят.
Изваждаме месото с решетъчна лъжица и отстраняваме съда от огъня за 3-4 минути - да се охлади мазнината, след което връщаме на котлона и запържваме за около 1 минута съдържанието на Пакет 1 от комплекта.
Добаяме лука и част от солта и задушааме на среен огън до златисто - на мен ми отне 10-15 минути, като рабъркваме от време на време.
Добавяме чесъна с джинджифила и лютите чушки (ако ползваме) и задушаваме още 3-4 минути.
Връщаме в съда месото, с все соковете покрай него, и разбъркаме добре.
В 100 мл вода разтваряме съдържанието на Пакет 2 и Пакет Chili, по избор, разбъркваме до хомогенна смес, прибавяме към месото и разбъркваме.
След 2-3 минути добавяме и  добре разбитото кисело мляко и 400-500 мл вода.
Похлупваме и оставяме да къкри на слаб огън около 40 минути.
Междувременно приготвяме ориза, като изцеждаме от водата, в която е киснал, изсипваме в тенджера и доливаме 300 мл студена вода.
Добавяме солта, похлупваме, слагаме на котлона и включваме на максимална температура.
Веднага след като заври, намаляваме на минимум и варим 10 минути - ако се опита да кипне - леко открехваме капака...
Веднага след като ври 10 минути, изсипваме ориза в голяма чиния, за да прекъснем процеса на готвене и оставяме да изстине 3-4 минути.
Доовкусяваме, ако е необходимо, готовото вече ястие със сол и пипер и сервираме с порция ориз :)



Рецепта, която определено дава ново измерение на агнекто месо :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips