Креатопита е популярна гръцка баница или пай с нарязано на кубчета агнешко месо - задушено с лук, домати, ориз или картофи, твърдо сирене - подправено с типични средиземноморски подправки и завито в кори - фино разточени, или по плътни долна и горна...
Необходими продукти:
1 опаковка (400 г) точени кори Белла
1кг агнешко месо, нарязано на кубчета
60 мл зехтин
1 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 връзка пресен лук (или 1 голяма глава лук), нарязан на ситно
1 стръкче пресен чесън (или 1-2 скилидки стар), нарязан на ситно
100 г ориз, обилно измит под течаща вода
2 с.л. доматена паста
3 дафинови листа
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. сух риган
1 пръчица канела
1 щипка индийско орехче
1 чаша червено вино
2 чаши домашен пилешки или телешки бульон (или вода)
1.2 връзка пресен копър, ситно нарязан
3-4 стръка пресен магданоз, едро нарязан
150 г твърдо сирене
Начин на приготвяне:
Пригответе първо плънката, като овкусите нарязаното на кубчета агнешко месо със сол и пипер и сотирате в 3-4 с.л. сгорещен зехтин, докато се позапържи от всички страни.
Добавете лука и чесъна и запържете, докато лукът омекне.
Прибавете ориза и запържете за кратко.
Добавете доматената паста, виното и сухите подправки и оставете да покъкри, докато виното се редуцира поне наполовина.
Добавете постепенно бульона, като за ризото - и разбърквайте, докато остане почти само на мазнина.
Отстранете пръчицата канела, добавете зелените подправки, разбъркайте и оставете плънката настрани да се охлади.
Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застелете дъното на правоъгълна тава с размери 20 х 24 (или друг подходящ съд за печене) с хартия за печене и намслете страните на съда.
Покрийте дъното на тавата с 4-5 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тавата и поръсете със захтин.
Подредете половината от останалите кори плътно по дъното на тавата, като ръсите между тях със зехтин.
Изсипете изстиналата плънка и заравнете.
Настържете на едро ренде или наронете сиренето върху плънката.
Завийте оставените да висят извън тигана кори върху плънката и покрите с останалите кори, като ръсите между корите със зехтин.
Поръсете последната кора обилно със зехтин и прободете на няколко места с остър нож, което ще позволи на влагата при печенето да се изпарява по-лесно.
Печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна в продължение на 40-45 минути, като след 20-тата минута можете да покриете креатопитата с фолио, ако е необходимо, за да не прегаря.
Извадете от фурната, покрийте с памучна кърпа за няколко минути да отпочине.
Нарежете и поднесете топла, с чесново кисело мляко, маслини или свежа зелена салата
Мина,
ReplyDeleteчудесна, интересна и вкусна баница.Великолепно празнично предложение, не съм правила подобна.
Поздрави и весело лято !