AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, July 27, 2017

Галактобуреко - гръцка сиропирана баница с млечен крем / Galaktoboureko - Greek Custard Pie




Галактобуреко е традиционен гръцки сладкиш, представляващ слоеве златисто кафяви хрупкави фини кори, поръсени с разтопено масло, прегърнали плънка от вкусен млечен крем и пропити от гъст и ароматен сироп с дъх на цитруси, мед и канела - истинско средиземноморско съвършенство в чиния!! :)



Необходими продукти:

1 пакет (350 г) екстра фини кори за баклава и сладкиши Белла 
150 + 30 г масло
1 л прясно мляко
4 големи яйца
200 г захар
150 г пшеничен грис
2 с.л. царевично нишесте
щипка сол
2/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина  (или 1 с.л. екстракт ванилия)

За сиропа:
200 мл вода
прясно изцеден сок от 1 портокал
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
150 г захар
1/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 ч.л. екстракт ванилия)
1 малка пръчка канела
2 шайби портокал
2-3 шайби лимон
3-4 разполовени плодчета кумкуат (или 1/2 мандарина), по избор
1 резенче лайм, по избор
2-3 с.л. течен мед





Начин на приготвяне: 

Пригответе сиропа, като в подходящ съд кипнете съставките за сиропа без меда (ако ползвате екстракт ванилия, го оставате да го добавите накрая с меда).
Намалете огъня и оставете да покъкри между 5 и 10 минути, или докато се редуцира почти наполовина.
Отстранете от огъня, добавете меда (и екстракта ванилия, ако не ползвате шушулка), разбъркайте, докато меда се разтвори напълно и оставете сиропа настрани да изстине.

Пригответе крема, като разбиете (може и с миксер на средна скорост) яйцата, захарта, пшеничения грис, царевичното нишесте и солта с половината от млякото.
В съд с тежко дъно загрейте почти до кипване останалата половина от млякото и шушулката ванилия (ако ползвате екстракт ванилия, го добавете към яйчената смес).
Отстранете шушулката ванилия и добавете на струйка разбитата яйчена смес към горещото мляко, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Отстранете и оставете да се охлади почти напълно.

Загрейте фурната до 180С.
Разтопете 150 г от маслото.
Разделете фините кори на две равни части - едната за застилана от долу, а другата - отгоре.
Намаслете дъното и стените на по-дълбока правоъгълна форма за печене (моята е 20 х 24 см), застелете дъното с хартия за печене и покрийте дъното на тавата с 4 от корите, като оставяте част от тях да висят извън тавата и намажете с помощта на четка с масло.
Застелете с останалите от първата част кори, като между всяка мажете с масло.
Изсипете крема и заравнете.



Завийте с оставените да висят извън тавата кори и покрийте с втората част от корите, като между всяка кора отново мажете с разтопено масло и подвивате краищата им навътре.
Намажете обилно с разтопено масло и с остър нож разграфите и прорежете горните кори на парчета, като внимавате да не стигате до крема.
На няколко места прободете внимателно корите между прорезите до крема, за да позволите на парите при печенето да излизат, без да развалят формата на корите.
Поръсете последната кора с вода, за да остане хрупкава и след сиропирането.
Печете в предварително загрята до 180С  фурна около 40-45 минути, като след около 30-та минута можете да покриете с алуминиево фолио за да не прегаря.
Извадете от фурната и сиропирайте веднага с напълно охладения сироп, като заливате всяко от парчетата.



Оставете сладкиша да изстине напълно на стайна температура и охладете поне за 4 часа в хладилника.



Разрежете с остър нож на парчета и по избор поръсете с течен мед преди да сервирате.



Поднесете с прясно изцеден портокалов сок, домашна лимонада или предпочитана гореща напитка :)





No comments:

Post a Comment

Blogging tips