AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, September 13, 2015

Панакота с малини / Raspberry Panna Cotta


Лека и и пристрастяващо вкусна панакота :) с чистите продукти на малки български ферими от farmhopping.

Необходими продукти:

За желето:
400 г малини (моите бяха от Еко Ферма Мокрище)
300 мл вода
100 мл сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1 лимон
100 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

За панакотата:
600 мл прясно мляко (домашно)
200 мл млечна сметана
100 г бял шоколад за топене
200 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

50 г свежи малини* и листенца свежа мента, за гарниране

*Малините могат да се заменят с предпочитани сезонни плодове.



Начин на приготвяне:

На желето: 
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме през гевгир.
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В подходящ съд загряваме на слаб огън водата, виното и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Подреждаме около 1/4 част от малините на дъното на форма за кекс с вместиомост около 2 литра и внимателно добавяме с голяма лъжица (или малък черпак) от желатиновата смес, за да не плувнат плодовете, и оставяме в хладилника да стегне желатина.
Повтаряме процедурата с останалите малини, докато и сиропът, и малините свършат.

На панакотата:
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В малък съд загряваме на слаб млякото и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
В отделен съд кипваме сметаната, отстраняваме, прибавяме начупения на парчета бял шоколад и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме млечната смес към сметановата, разбъркваме и оставяме да се поохлади на стайна температура.
Внимателно добавяме млечно-сметановата смес върхи стегналото малиново желе и оставяме в хладилника да стегне напълно.
Преди сервиране потапяме формата за няколко секунди в гореща вода и обръщаме десерта върху поднос или тортена чиния.
Поднасяме панакотата гарнирана със свежи малини и листенца свежа мента.




12 comments:

  1. Красиво и стилно до съвършенство! Изключителни снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Светлана ЛазароваJune 25, 2016 at 6:24 PM

      Няма две мнения :) СЪВЪРШЕН !!!

      Delete
  2. Бих повторила Йоли, Мина, наистина съвършена работа - всичко! :)
    Поздрави. :)

    ReplyDelete
  3. Каква красотааааа само???

    ReplyDelete
  4. Много красив десерт и страхотни снимки!

    ReplyDelete
  5. These look adorably delicious! :D
    - Regine

    ReplyDelete
  6. Çok nefis ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  7. Направо не мога да отлепя очи от монитора,голяма красота си сътворила,Мина!Кадрите са направо вълшебни,омагьосващи и запомнящи се!Всичко си аранжирала с много финес!Чак не е за вярване,че се желират малините на няколко етапа,толкова идеално изглежда ръбчето на желето и сякаш мога да преброя малините,кристални кадри!Голям майстор си,поздравления,а десертът без съмнение е убийствен!Прегръдки от мен за цялото семейство и успешна година на младежа!

    ReplyDelete
  8. Здравей, мила Мина! :)
    Иска ми се да направя този десерт за рождения ден на съпруга ми утре, защото той много обича желирани десерти.
    Това което ме притеснява обаче е, че тортата ми за кекс не е много хубава. Ти каква форма си използвала? Трябва ли да търся силиконова или с обикновена тефлонова ще стане?
    Благодаря,
    Дени

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здраей Дени,
      Използвам обикноена метална форма за кекс и мога да те уверя, че какато и форма да ползваш - десертът все ще се получи и ще е очарователен :)
      Весело изкарване на празника ви!!

      Delete
  9. И още един въпрос иамам :) Може ли да заменя виното с безалкохолна течност? Примерно сок от бъз?

    ReplyDelete
  10. Спокойно можеш да го замениш с всичко, което ви е по вкуса :)
    Да ви е сладко!!

    ReplyDelete

Blogging tips