Лека и и пристрастяващо вкусна панакота :) с чистите продукти на малки български ферими от farmhopping.
Необходими продукти:
За желето:
400 г малини (моите бяха от Еко Ферма Мокрище)
300 мл вода
100 мл сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1 лимон
100 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода
За панакотата:
600 мл прясно мляко (домашно)
200 мл млечна сметана
100 г бял шоколад за топене
200 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода
50 г свежи малини* и листенца свежа мента, за гарниране
*Малините могат да се заменят с предпочитани сезонни плодове.
Начин на приготвяне:
На желето:
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме през гевгир.
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В подходящ съд загряваме на слаб огън водата, виното и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Подреждаме около 1/4 част от малините на дъното на форма за кекс с вместиомост около 2 литра и внимателно добавяме с голяма лъжица (или малък черпак) от желатиновата смес, за да не плувнат плодовете, и оставяме в хладилника да стегне желатина.
Повтаряме процедурата с останалите малини, докато и сиропът, и малините свършат.
На панакотата:
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В малък съд загряваме на слаб млякото и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
В отделен съд кипваме сметаната, отстраняваме, прибавяме начупения на парчета бял шоколад и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме млечната смес към сметановата, разбъркваме и оставяме да се поохлади на стайна температура.
Внимателно добавяме млечно-сметановата смес върхи стегналото малиново желе и оставяме в хладилника да стегне напълно.
Преди сервиране потапяме формата за няколко секунди в гореща вода и обръщаме десерта върху поднос или тортена чиния.
Поднасяме панакотата гарнирана със свежи малини и листенца свежа мента.
Красиво и стилно до съвършенство! Изключителни снимки!
ReplyDeleteНяма две мнения :) СЪВЪРШЕН !!!
DeleteБих повторила Йоли, Мина, наистина съвършена работа - всичко! :)
ReplyDeleteПоздрави. :)
Каква красотааааа само???
ReplyDeleteМного красив десерт и страхотни снимки!
ReplyDeleteThese look adorably delicious! :D
ReplyDelete- Regine
Çok nefis ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteНаправо не мога да отлепя очи от монитора,голяма красота си сътворила,Мина!Кадрите са направо вълшебни,омагьосващи и запомнящи се!Всичко си аранжирала с много финес!Чак не е за вярване,че се желират малините на няколко етапа,толкова идеално изглежда ръбчето на желето и сякаш мога да преброя малините,кристални кадри!Голям майстор си,поздравления,а десертът без съмнение е убийствен!Прегръдки от мен за цялото семейство и успешна година на младежа!
ReplyDeleteЗдравей, мила Мина! :)
ReplyDeleteИска ми се да направя този десерт за рождения ден на съпруга ми утре, защото той много обича желирани десерти.
Това което ме притеснява обаче е, че тортата ми за кекс не е много хубава. Ти каква форма си използвала? Трябва ли да търся силиконова или с обикновена тефлонова ще стане?
Благодаря,
Дени
Здраей Дени,
DeleteИзползвам обикноена метална форма за кекс и мога да те уверя, че какато и форма да ползваш - десертът все ще се получи и ще е очарователен :)
Весело изкарване на празника ви!!
И още един въпрос иамам :) Може ли да заменя виното с безалкохолна течност? Примерно сок от бъз?
ReplyDeleteСпокойно можеш да го замениш с всичко, което ви е по вкуса :)
ReplyDeleteДа ви е сладко!!