Бърза, лесна и според младежа адски вкусна рецепта, която позволява безброй комбинации от салати, гарнитури и сосове към главния герой - сьомгата :)
Дори за човек като мен, който не близва риба, приготвянето й е истинско удоволствие - никакви усилия и фантастичен резултат . И отнема по-малко време от написването на самата рецепта.
Необходими продукти:
за 2 порции
2 бр филе от сьомга ( 200 + 200 г)
едро смляна морска сол, на вкус
3-4 с.л. зехтин
по избор - мащерка, розмарин или босилек
За запечените чери домати:
10-15 чери доматчета, разполовени
1-2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
1-2 щипки сух босилек
1-2 щипки сух розмарин
1 скилидка чесън, по избор
За крутоните - пропускаме при КЕТО:
2 филийки вчерашен хляб, без корите, нарязани на кубчета
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
За зелената салата:
листата на 1 малка свежа салата
3-4 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
1 ч.л. разтопен мед, заменяме за КЕТО с капка стевия, по избор
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. вода
щипка едро смляна морска сол
щипка прясно смлян черен пипер
За соса от синьо сирене:
50 мл сухо бяло вино
100 мл готаврска сметана
100 г синьо сирене, натрошено
Начин на приготвяне:
Подреждаме разполовените чери домати в покрита с хартия за печене плитка тава, поръсваме със зехтина и подправките и запичаме на предварително загрят на 200С горен грил с вентилатор за за 5-6 минути, само колкото да се запекат леко отгоре, без да се сготвят.
Изваждаме от фурната и оставяме настрани.
Поръсваме нарязания на кубчета хляб със зехтина, солата и пипера и запичаме на сгорещен сух тиган от всички страни до златисто.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия листата на салатата.
В дълбока купа смесваме зехтина за салатата, водата, лимона, горчицата, меда и подправките и разбъркваме енергично до хомогенна смес.
Добавяме половината от крутоните и листата салата и бързо разбъркваме до пълното им овкусяване.
Преди да поднесем, добавяме останалите крутони и запечените чери домати.
В подходящ съд кипваме виното за соса и оставяме да се редуцира наполовина.
Добавяме сметаната, разбъркваме и оставяме да къкри, докато отново се редуцира почти наполовина.
Прибавяме натрошеното синьо сирене, разбъркваме до хомогенна смес и отстраняваме от огъня.
Сьомгата приготвих по рецептата на Гордън Рамзи за хрупкава сьомга, като в клипчето момента със сьомгата започва от около 2.18 минута:
Свиваме на дъга с кожата нагоре измитото и подсушено филе и с остър нож правим нагъсто напречни разрези по цялата дължина с дълбочина около 1 см, което ни гарантира равномерното запичане и хрупкавостта на кожата.
Отваряме всеки от прорезите и поръсваме със сол, като по избор можем да добавим и предпочитана подправка - мащерка, розмарин или босилек.
Глазираме със зехтин.
Сгорещяваме тиган с тежко дъно на средно силен огън, добавяме зехтина и след като започне леееко да пуши поставяме филето - с кожата надолу, като притискаме отгоре с пръсти за няколко секунди, за да си остане филето равно.
Поръсваме със сол и бз повече да го пипаме наблюдаваме цвета на рибата - когато около 2/3 от филето е променило цвета си, което обикновено отнема от 4.5 до 5 минути, внимателно обръщаме със шпатула .
След като сме обърнали филето, накланяме тигана така, че зехтина да покрие дъното на филето и запържваме за не повече от 1-2 минути, като продължаваме да наблюдаваме цвета на рибата, за да не я препечем.
Отстраняваме тигана от огъня и отново внимателно обръщаме със шпатулата филето - с кожата надолу, за да го запазим хрупкаво.
Оставяме да отпочине около минута.
Поднасяме сьомгата със соса от синьо сирене и зелената салата със запечени чери домати и крутони.
О, каква порция само! Имах щастието да хапна и аз нещо подобно за обяд, така че този път няма да прималявам след снимките ти, Мина. :)
ReplyDeleteПоздрави!
Delicious and so healthy!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr
Разкош!
ReplyDeleteБез процедурата с разрезите и аз я пека така и гарантирам за резултата. И не бих отказала една порция в момента, ако че е още рано за обяд, Мина! ;)
Хубав ден ти желая с много усмивки!
Разкош! Много ми допада комбинацията със сос от синьо сирене. Хубава вечер!
ReplyDeleteБез съмнение писането и снимките отнемат повече време от приготвянето на сьомга и добре,че проядох най-после тази риба,та сега да си отбележа в графа задължителни цялата тази мила картинка :) !
ReplyDeleteМинаааа,разкошна е,а кадрите-вълнуващи!
Прегръдка за цялото любимо фемили!