За първи път пробвам салата валерианела - известна още като "полска салата" (Field Salad), "царевична салата" (Corn Salad) или "агнешка маруля" - и съм откровено очарована от вкуса й...
Необходими продукти:
100 - 120 г свежа валерианела (или предпочитана зелена салата)
150-200 г ягоди, нарязани надлъжно на четвъртинки
50 г сирене, натрошено
30-40 г орехи, леко запечени
30-40 г белени слънчогледови семки, леко запечени
За дресинга:
30-40 мл зехтин, студено пресован
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. балсамов оцет
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед, течен - пропускем при КЕТО
1 голяма щипка едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. маково семе
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия валерианелата.
В малка купа смесваме зехтина, лимоновия сок, балсамовия оцет, горчицата, меда, солта и половината от маковото семе и разбъркваме до хомогенна смес.
В голяма купа или салатна чиния смесваме валерианелата, ягодите, сиренето, орехите и слънчогледовите семки и леко разбъркваме.
Поръсваме с дресинга и останалото маково семе и поднасяме.
Не знаех другите имена на това растение, което от скоро се появи в големите търговски вериги под името тученица или фелд.Прекрасна салата, идеална за предястие или гарнитура.
ReplyDeleteПоздрави !
Наистина прекрасна салатка, Мина, но и снимките са великолепни!
ReplyDeleteПоздрави. :)
от ЛИДЛ си я купувaм.много вкуснa тревичкa
ReplyDeleteThis salad looks so vibrant, and sounds so YUM! Perfect spring salad! Pictures are so gorgeous, I just want ot bite my screen. AWEOME! :D
ReplyDeleteХей, явно напоследък всички сме на такава вълна :) И аз преди няколко дни направих подобна салата, но със спанак. Надявам се, да нямаш нищо против да ти споделя линк и от моя блог, който започнах наскоро :)
ReplyDeletehttps://raspberrysyrup.wordpress.com/2015/03/15/%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%ba-%d1%8f%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d1%82%d0%b0-spinach-strawberry-and-feta-salad/
Прекрасна салата и толкова свежи,пролетни снимки,скъпа!Цветовете греят примамливо и ми напомнят,че си царицата на ягодовите салати!На тази тревица какви ли не имена й наслагаха на етикетите,хората съвсем се объркаха.Тази вечер пак бяхме с нея на трапезата,много е удобна за бързи салати.Мак в дресинга ми е новост,непременно ще опитам!Знам си аз,че винаги ще ме зарадваш с нещо различно,щипка иновация и много красота!Прегръдки!
ReplyDelete