AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, May 5, 2014

Домашни франзели / Homemade Baguettes



Искрено съжалявам, че все не ми достига време да приготвям ежедневно домашен хляб - има някаква магия в сътворението му. А ароматът на прясно изпечен домашен хляб?! - сгряваща душата емоционална плетеница от спомени и асоциации - за роден дом, за безгрижно детство, за семеен уют и за изконни традиции - кара те да се чувстваш част от единно, могъщо и неизменно родово цяло и някакси духовно пречистен и презареден.
Обичам да приготвям хляб!

А идеята за домашни франзели ме грабна веднага щом ги мернах някъде във ФБ и почти нищо не съм променяла по рецептата - само замесих тестото в машината за хляб и оформих багетите малко по-нетрадиционно :)

Необходими продукти:

100 мл хладка вода
20 г свежа мая (или около 7 г. суха)
1 ч.л. захар
200 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
600-650 г брашно

за поръсване:
30 г разтопено масло
2-3 с.л. брашно


Начин на приготвяне:

Приготвяме тестото в машината за хляб на програма "тесто", като първо добавяме разтворената в хладката вода мая, захарта, млякото, яйцето и олиото.
Прибавяме постепенно пресятото брашно и солта до получаване на гладко тесто, което само се отделя от стените (около 600-650 г).
Оставяме програмата да размеси тестото, което при моята машина продължава 20 минути, като междувременно загряваме фурната на 40С.
Приготвяме си плитка правоъгълна тава и ролка хартия за пачене.
След като машината престане да меси тестото активно, изсипваме тестото върху леко набрашнен работен плот, разделяме на 6 равни части и покриваме с памучна кърпа.
Разтегляме всяка от частите внимателно на лента и с помощта на дланите си разточваме като "фитил" с дължина около 30 см (или според размера на тавата).
Подреждаме оформените вече багети в застлана с хартия за печене тава, като оформяме прегради от хартията между багетите - нещо от типа на: преграда - багета, преграда - багета ;)
Оставяме да втасат в подгрятата до 40С фурна  за 10-15 минути.
Изваждаме багетите и загряваме фурната до 200С.
Намазваме всяка от багетите с разтопено масло, през подходяща дантела поръсваме през сито с брашно и внимателно отстраневаме дантелата.
Печем в загрята на 200С фурна около 20-25 минути, или до златисто-кафяво, като на дъното на фурната поствяме съд със студена вода.


Поднасяме топли!




7 comments:

  1. Грабна ме с тези снимки! Обичам да приготвям домашен хляб, но за съжаление не много често:(
    Весели празници от мен!

    ReplyDelete
  2. Мина, нямам думи! Фантастична идея и прекрасно изпълнение!
    Толкова са красиви, че само с гледане човек може да се насити! Но пък такъв аромат, как да не си вземеш :)
    И всичко казано за приготвянето на домашен хляб е вярно, това е част от домашния уют :)
    Въпреки, че и аз нямам възможност да правя хляб, за следващия път ще грабна идеята :)
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  3. Мина, прекрасно изпълнение, багетите са приказни, поздравления!

    ReplyDelete
  4. Фантастична идея и изпълнение! Искрено се възхищавам, като видя нещо толкова семпло и в същото време ефектно! Поздравления!

    ReplyDelete
  5. Много красиви, много специални, невероятна си, Мина! Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Е,не..ти ме уби направо...толкова красиви багети не бях виждала,като бродирани са,Мина!И то така си ги пекла с шарката без да се развали тя от печенето,бравос,много,много съм впечатлена!Несъмнено вкусни багети,мекички отвътре и толкова блазнещи окото с този фин ажур,поздравления,мила!Прегръдка от мен за цялото мило семейство!

    ReplyDelete
  7. Love the presentation.. so neat with the patterned flour!

    ReplyDelete

Blogging tips