AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, May 21, 2022

Меден чийзкейк с круши, лайм и джинджифил / Honey and Ginger Lime Pear Cheesecake

Свеж и вълнуващ десерт с провокиращ въображението привкус на круша, мед и мащерка и пробуждащ сетивата дъх на лайм и джинджифил – късче пролет с жизнерадостни вибрации във всяка хапка!!

Точно като за имения ден на съпруга ми днес :)

Рецептата е приготвена с истински мед за Dr. Oetker Bulgaria <3

Необходими продукти:

За основата – бисквита Сабле Бретон:
120 г студено масло
50 г фина пудра захар
20 г бадемово брашно
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
1 жълтък
2 ч.л. екстракт бурбонска ванилия на Dr. Oetker

За чийз крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
400 мл прясно мляко
80 г кристална захар
300 г крем сирене
60 г истински мед
200 г круши
1/2 с.л. настърган корен от джинджифил
Прясно изцеден сок от 1/2 лимон
Прясно изцеден сок от 1/2 лайм
200 мл млечна сметана
2-3 стръкчета свежа мащерка, нарязана на ситно
15 г желатин на Dr. Oetker  + 40 мл студена вода

За медения сос с лимон и мащерка:
20 г истински мед
Прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1-2 стръкчета свежа мащерка


За гарниране:
100 г бял шоколад
400 г  круши, обелени и почистени
Прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1 ч.л. настърган корен от джинджифил
Прясно настърганата кора от 1 лайм


Начин на приготвяне:

На основата – бисквита Сабле Бретон:
В блендер или кухненски робот смесете за кратко всички съставки в посочения ред.
Разточете тестото между два листа хартия за печене на кора с размери 20 х 20 см и оставете в хладилника за 30 минути.
Загрейте предварително фурната до 170C или 150С с вентилатор и печете 20 минути.
Извадете от фурната, отстранете горния лист хартия за печене и оставете бисквитата да се охлади напълно.

На чийз крема:
В малък съд кипнете сметаната и ситно нарязаната мащерка, намалете температурата и оставете да къкри 1-2 минути.
Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете настрани за 20-30 минути.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.
В съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар и добавете постепенно млякото, като разбърквате непрекъснато.
Оставете сместа да заври, намалете температурата на средно-ниска и варете около 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстранете от котлона и оставете леко да се охлади.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крем сиренето и меда до гладък крем.
В блендер или кухненски робот пюрирайте крушите, джинджифила и прясно изцедения сок от лимон и лайм.
Загрейте отново сметаната до кипване, прецедете в средно голяма купа и оставете да се охлади за около 1 минута.
Добавете накиснатия желатин, разбъркайте до пълното му разтваряне и оставете леко да се охлади.
Добавете леко охладения пудинг, пюрето от круши и сметаната с желатина към крем сиренето и разбийте с миксер на ниска скорост до гладък крем.

Сглобяване на чийзкейка:
Покрийте дъното и стените на квадратна форма с размери 20 х 20 см с хартия за печене.
Поставете охладента бисквита на дъното, като преди това можете да изрежете ръбчетата, ако е необходимо.
Добавете чийзкрема и заравнете.
Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 6-8 часа.

На медения сос с лимон и мащерка:
В малък съд смесете меда и лимона и рабъркайте добре.
Потопете измитите и подсушени стръкчета мащерка, покрийте съда със свежо фолио и оставете в хладилника, докато стяга чийзкейка. 

На гарнитурата:
Разтопете на водна баня белия шоколад и нанесете с шпатула или широк кухненски нож тънък слой върху добре измито  и подсушено опаковъчно фолио на балончета, или хартия за печене, ако не разполагате с фолио :)
Оставете да се охлади и съхранявайте, както е с фолиото в хладилника.
Нарежете крушите на кубчета с рамери 5 х 5 мм и смесете с предварително фино настърган джинджифил и прясно изцедения лимонов сок.
Покрийте със свежо фоли и съхранявайте в хладилника.

След като чийзкейкът е вече готов, извадете с помощта на хартията за печене от формата и нарежете на 10-12 правоъгълни парчета.
Освободете внимателно върху хартия за печене белия шоколад от опаковъчното фолио, който ще изглежда като пчелан пита - и нарежете или начупете на парчета, колокото са и парчетата на чийзкейка.
Преди да поднесете, гарнирайте с оформен като пчелна пита бял шоколад, овкусени с лимон и джинджифил круши, меден сос с лимон и мащерка и прясно настъргана кора от лайм.
По избор, можете да поръсите леко с допълнителна доза чист истински мед :)

И честито на всички именици!! :)

3 comments:

  1. Здравейте, бихте ли казала свареният пудинг на Dr. Oetker прибавя ли се към сместа от сметана, круши и крема сирене

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, да!!
      Добавя се и още как :)
      Коригирано е в рецептата, благодаря!!

      Delete
  2. Menikmati permainan toto macau dan togel online terpercaya lainnya di situs togel online terpercaya Coloktoto tidak perlu mengeluarkan biaya yang besar. Kami sadar bahwa kondisi keungan masyarakat terguncang akibat pandemi Covid-19 di Indonesia. Sehingga banyak masyarakat yang tidak memiliki keuangan yang stabil. Tenang saja, bermain di bandar terpercaya saja, bisa main togel resmi dengan deposit hanya 10000 saja loh. Sangat murah bukan? Kalau banyak bandar terpercaya yang mematok angka deposit yang mahal. Di situs kami hanya 10000 saja kalian bisa bebas bermain permainan apapun yang kalian mau.

    ReplyDelete

Blogging tips