От поредицата "бързо, лесно, вкусно", че и подходящо за кето режим :)
Необходими продукти:
450-500 г зелен боб (пресен, замразен или консервиран)
300 г кайма (смес), овкусена
2-3 с.л. зехтин
1-2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 стрък пресен чесън, нарязан на ситно (по избор)
1-2 стръка пресен джоджен, или голяма щипка сух
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
150 мл пасирани домати
150 мл вода
пресен копър, за поръсване
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Ако бобът е пресен, бланшираме във вряща подсолена вода за не повече от 3 минути, отцеждаме и веднага прехвърляме в леднена баня (или студена вода).
В дълбок тиган сгорещяваме зехтина и запържваме за кратко лука и чесъна.
Добавяме каймата, разбъркваме до едри трохи и запържваме 3-4 минути, или докато си промени цвета.
Прибавяме половината пасирани домати и отцедения зелен боб и оставяме за 2-3 минути да покъкри.
Добавяме сухите подправки и разбъркваме.
Доливаме водата и отново оставяме да покъкри на ниска степен 4-5 минути, или докато течността остане наполовина.
Прехвърляме в съд за печене, поръсваме с останалите пасирани домати (и пресния джоджен, ако ползваме пресен) и небрежно разбъркваме.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 10 минути.
Изваждаме от фурната, поръсваме с пресен копър и поднасяме с кисело мляко.
No comments:
Post a Comment