AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, February 10, 2020

Кекс с шампанско и портокалови корички / Champagne and Candied Orange Peels Bundt Cake



Ако имате нужда от бърз и лесен десерт, който няма да остави никой на масата равнодушен, кексът с шампанско, портокалови корички, запечени орехи и ароматна заливка от бял шоколад е точно това което ви трябва...
А с лека закачлива романтична поръска се превръща в перфектния десерт за през месеца на любовта и виното :)

Необходими продукти:
...за 1 голям кекс :)

4 големи яйца
360 - 375 г кристална захар, или на вкус
1 с.л. есениця ванилия
250 мл сухо бяло шампанско (или розово)
8 с.л. зехтин (или олио)
450 г брашно, пресято
20 г бакпулвер
1 щипка сол
2-3 капки есенция шампанско, по избор
1 с.л. какао на прах, по избор
50 г захаросани портокалови корички + 2-3 капки есенция портокал
50 г стафиди
50 г едро нарязани орехи, леко запечени

За глазурата:
100 г бял шоколад за топене
50 мл млечна сметана
2-3 капки есенция шампанско, по избор

За декориране:
захарни посърки, по избор

За приготвяне:
Форма за кекс
Спрей против залепване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме кръгла форма за кекс.
Пресяваме заедно брашното, солта и бакпулвера.
Разбиваме яйцата и захарта, докато побелеят.
Добавяме захарта и ванилията и разбиваме до пухкав крем.
Добавяме при непрекъснато разбиване шампанското и зехтина.
Добавяме на части брашното с добавките и разбъркваме до гладка смес
В съда, с който мерим брашното изсипваме портокаловите корички и разтърсваме - да се набрашнят леко, изсипваме в отделно съдче и повтаряме със стафидите и орехите - уж да не потъват при печенето ;)
Изсипваме половината от кексовото тесто в намаслената форма и поръсваме с половината от портокаловите корички, стафиди и орехи.
Изсипваме останалата половина от тестото, като си оставяме 2-3 лъжици в съда - за какаовата смес.
Отново поръсваме с останалите портокалови корички и стафиди.
Добавяме към оставеното тесто 1 с.л. какао и разбъркваме до пълното му усвояване.
Изсипваме на тънка струйка върху бялото тесто, като оформяме разни фигурки.
Печем кекса в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 40-45 минути или до суха клечка.
Изваждаме от фурната и оставяме за 4-5 минути да се поохлади.
Обръщаме върху решетка и оставяме да се охлади.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад със сметаната и есенцията, разбъркваме до гладка маса и оставяме да се охлади.
Поливаме изстиналия кекс и декорираме с избраната поръска.
Поднасяме с любима гореща, студена или пенлива напитка :)


И не знам защо, ама все едно с тъп трион съм го рязала тоя кекс - баш като за снимки :))

1 comment:

Blogging tips