Честит рожден ден на мен!! :))
... с една много семпла и изчистена ниско въглехидратна тортичка, която спокойно може да се приготви и в нережимен вариант :)
Необходими продукти:
... за торта с диаметър 18 см
За виненото желе с малини:
250 г малини, свежи или замразени
200 мл малиново вино, или предпочитно бяло, розе или шампанско
1-2 с.л. ксилитол, или 5-6 капки стевия (или на вкус)
1 ч.л. емулсия малина или есенция ванилия, по избор
10 г желатин + 30 мл студена вода
За малиновия крем маскарпоне:
250 г маскарпоне
200 г малини, свежи или замразени
4-5 с.л. ксилитол, или 10-12 капки стевия (или на вкус)
1 ч.л. 1 ч.л. емулсия малина или есенция ванилия, по избор
120 мл млечна сметана
10 г желатин + 30 мл студена вода
За бадемовата основа:
100 г бадемово брашно или фино смлени бадеми
30 г краве масло, разтопено
1-2 с.л. ксилитол, или 5-6 капки стевия (или на вкус)
2-3 капки есенция бадем или 1/2 ч.л. ванилия, по избор
Начин на приготвяне:
На виното желе с малини
Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода.
Кипваме заедно малините и виното, добавяме ксилитола и есенцията, разбъркваме леко и за кратко и оставяме да покъкри 3-4 минути.
Отстранваме, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му усвояване.
Намасляваме стените на съд с диаметър 15-16 см и вместиомст 500 мл, (или силиконова ринг форма за пълнежи) изсипваме сместа в него и охлаждаме на ледена баня, след което покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера да стегне напълно, до леко замръзване.
На малиновия крем маскарпоне:
Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода.
Смесваме в блендер или с миксер маскарпонето, малините, ксилитола и есенцията до гладък крем.
Кипваме сметаната, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме към крема на тънка струйка, докато разбъркваме до пълното му усвояване.
На бадемовата основа:
Смесваме всички съставки и разбъркваме до гладко тесто
Сглобяване на тортата:
Ако ползваме силиконова форма за торти (като от снимките), намасляваме и изсипваме малиновия крем маскарпоне.
Поставяме по средата желираните малини и внимателно притискаме, като се стремим да не опират във формата, а дъното им се изравни с крема :)
Нанасяме бадемовото тесто за основата и заравняваме.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за пне 4 часа във фризера, или най-добре за през нощта.
Ако ползваме регулеруем ринг за торти, фиксираме ринга на 18 см върху поднос за торти, исипваме бадемовата паста, оформяме с притискане като блат и оставяме за кратко в хладилника да стегне.
Поставяме в центъра на блата желираните малини и внимателно изсипваме около тях маскарпоне крема.
Заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.
Освобождавяме готовата торта от силиконовата форма или ринга, декорираме по избор и според случая :) и разрязваме с горещ и сух нож.
Поднасяме с предпочитана напитка и много настроение!! :)
Невероятно! Красиво бижу! Честит Празник! Здраве и благоденствие желая!
ReplyDeleteЕто тук залепнах...нежна, разкошна и вкусна!
ReplyDelete