AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, December 25, 2018

Коледен зелник с месо и готови кори / Festive Filo Pie with Sauerkraut and Meat



Традиционните ястия са винаги на почит на българската Коледна и Новогодишна трапеза, затова и ще споделя рецептата си за венец с кисело зеле с месо и точени кори Белла, който винаги обира овациите по празниците вкъщи :)

Можете да откриете рецептата и ев кулинарния блог  La Vita e Bella


Необходими продукти:

1 опаковка точени кори BELLA
800 г свинско месо- бут или плешка, нарязано на кубчета
1/2 средно голяма кисела зелка, нарязана на ситно
4-5 с.л. зехтин, олио или мас – по избор
250-300 мл вода или зелев сок, по избор
1/2 ч.л. черен пипер, прясно смлян
1/4 ч.л. сладък червен пипер - за цвят, по избор (аз съм го пропуснала)
80-100 г масло, разтопено – за намазване
100 мл вода, за намазване


Начин на приготвяне:

Загряваме мазнината в тигамн с тежко дъно и запържваме месото за 4-5 минути, или докато промени цвета си.
Добавяме киселото зеле и запържваме заедно с месото, като разбъркваме, докато остане само на мазнина.


Доливаме с 200-250 мл вода или зелев сок и оставяме да се готви на средно силен огъм за 50-60 минути, като от време на време разбъркваме и доливаме с още малко вода или зелев сок.
След като зелето и месото са готови, добавяме черния ( и червения,  по избор) пипер, разбъркваме и оставяме да се охлади.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на тавичка 22-25 см или покриваме с хартия за печене.
Разделяме охладената зелева плънка на две.
Отделяме 4 от корите и покриваме със стреч фолио или влажна кърпа – да не изсъхват.
Останалата част от корите разделяме на две.
Намазваме първата от корите от първата половина с масло и вода, покриваме със следващата – и така, докато корите от първата половина свършат.
В тесния край на корите разпределяме едната половина от плънката и навиваме на стегнато руло.



Прехвърляме рулото в намаслената тавичка и оформяме на дъга.
Повтаряме процедурата с втората половина от корите и плънката и оформяме с двете рула венец.
Намазваме всяка от заделените 4 кори надлъжно наполовина с масло и вода, прегъваме и отново намазваме с мало и вода.
С намазаната част покриваме първо сглобките между двете рула и оформяме окончателно венеца, като подпъхваме корите под рулата.


Намазваме обилнос останалото масло и печем на средна скара в предварително загрята до до 180С или 160С с вентилатор фуна 45-50 минути, като след 20-та минута покриваме, ако е необходимо с алуминиево фолио – да не прегаря.
Изваждаме готовия венец от фурната и покриваме с памучна кърпа за кратко – да отпочине.
Нарязваме с остър нож и поднасяме с предпочитано червено вино, кисело мляко или айрян.


1 comment:

  1. Прекрасно предложение, Мина! Записвам го!

    ReplyDelete

Blogging tips