А ето и рецептата за бисквитките с вкус на Лате с тиква и карамел, или иначе казано - на любимото за сезона Pumpkin Spice Latte :)
Необходими продукти:
2 яйца, фермерски
280 г кристална захар
120 г мандраджийско масло, меко
5 с.л. натурален мед, разтопен на водна баня
50 г пюре от тиква (печена или варена тиква, пасирана с мед или кафява захар на вкус)
2 ч.л. екстракт ванилия на Wilton
3-4 капки концентрирана есенция Кафе ликьор Калуа или Кафе на LorAnn (или 1 ч.л. нес кафе)3-4 капки концентрирана есенция Карамел или Английско тофи на LorAnn
2 ч.л. подправки за бисквитки на FunCakes (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
650-800 г брашно на София Мел
За декориране:
Бял фондан на FunCakes
Фондан слонова кост, пастелно розово и пастелно синьо на FunCakes
Металик дъст Злато на Sly Commerce
Металик дъстове Copper, Burnt Copper, Jade i Iris на Squires Kitchen
Сладкарско лепило на FunCakes
Фина пудра захар или Магически прах за разточване на фондан на FunCakes (или царевично нишесте)
Смес за Роял айсинг на FunCakes
Поръски - перли, грану;и и захарни фигурки на Funcake и Wilton
Инструменти:
Силиконов молд Слънчогледи на Katy Sue Designs
Силиконов молд Роза с розови пъпки и листа на Katy Sue Designs
Силиконов молд Дизайнерски дамски шапки на Katy Sue Designs
Резци за бисквитки - тиква и череп на Wilton
Шпатула, за заглаждане на фондан
Точилка за фондан, по избор
Четки за декориране, по избор
Силиконов молд Роза с розови пъпки и листа на Katy Sue Designs
Силиконов молд Дизайнерски дамски шапки на Katy Sue Designs
Резци за бисквитки - тиква и череп на Wilton
Шпатула, за заглаждане на фондан
Точилка за фондан, по избор
Четки за декориране, по избор
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното, изсипваме в по-голяма тава, към половината от него добавяме солта, содата и подправките за бисквитки - разбъркваме добре и оформяне нещо като кладенче по средата.
Разбиваме в купа с миксер яйцата и захарта до пухкава смес, добавяме мекото масло, меда, пюрето от тиква и есенциите и разбъркваме до гладка смес.
Изсипваме в кладенчето в брашното и замесваме на ръка средно твърдо тесто, като първо използваме овкусеното със содата и подправките брашно.
В зависимост от големината на яйцата, вида на меда и маслото ми поема между 650 и 800 г брашно, като евентуалния остаък използвам при разточването и оформянето на бисквитките.
Завиваме тестото в стреч фолио и оставяме за 20-тина минути, или за през нощта, в хкладилника.
Загряваме фурната предварително до 160С.
Застиламе дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхост на кора с дебелина около 5-7 мм, изрязваме бисквитки в желаната форма и подреждаме на разстояние една от друга в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разточваме избрания цвят фондан върху леко поръсена с пудра захар или прах за разточване на фондан работна повърхност с дебелина 3-5 мм, заглаждаме с шпатула за фондан и изрязваме с резеца, с който сме изрязали и бисквитката, която ще декорираме,
Намазваме със сладкарско лепило, залепваме върху напълно изстиналата бисквитка и леко заглаждаме отново с шпатулата.
Оформяме с помощта на молдовете, леко напудрени с пудра захар или прах за разточване, листа, само цветове на роза и дребни цветчета по избор и дооцветяваме фриволно с дъстовете.
Фиксираме елементите със сладкарско лепило върху покритата с фондан бисквитка и оставяме за кратко лепилото да стегне.
С помощта на четка и сладкарско лепило (може и с айсинг, ако имаме на разположение) прикрепяме и поръските и оставяме отново за няколмко минути лепилото да стегне.
И сме готови ;)
А ако нямате време да си ги приготвите сами, или просто не ви се занимава - можете да си ги поръчате директно: http://www.aromashouse.com, или на място в магазина на ул. Неофит Рилски 58 в центъра на София :)
No comments:
Post a Comment