AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, April 25, 2018

Турски бюрек с точени кори и богата плънка / Rich Filling Turkish Borek



Пухкав, сочен и невероятно пищен на вкус бюрек, който можем да приготвим бързо и лесно с готови кори и да изненадаме приятно цялото семейство за закуска, или да поднесем като предястие или дори семеен обяд или вечеря :)


Рецептата е публикувана и в кулинарния  блог La Vita e Bella :)



Необходими продукти:

1 опаковка (400 г или 500 г) точени кори BELLA
120 г масло, разтопено
120 г пресен спанак, нарязан на ситно
200 г твърдо сирене, натрошено
120 г кашкавал, настърган на едро
250 г шунка или филе, на дребни кубчета
200 мл газирана вода (или прясно мляко)
1 яйце + 1 белтък, разбити
1 жълтък, за намазване
1 с.л.  бял сусам, за поръсване
1 с.л. черен сусам (или маково семе), за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на правоъгълна тава с рамери 30-35 на 20-25 см с хартия за печене.
Разделяме корите на 3 равни части ( по 4 или 5 листа).
Разстиламе първата  кора върху работна дъска или хартия за печене и намазваме с разтопено масло.
Покриваме със следващата кора и отново намазваме – и така, докато първата група кори свършат.
Поръсваме със ситно нарязания спанак и натрошеното сирене.


Покриваме с първата кора от втората купчинка, намазваме с разтопено масло и повтаряме с останалите кори от втората част.
Поръсваме с нарязаната на дребни кубчета шунка и настъргания кашкавал.


Покриваме с първата кора от последната част, намазваме с масло и повтаряме с останалите кори.
Прегъваме около 3-4 см от корите откъм късата страна навътре и с помощта на дълъг и широк нож (ножът за хляб е идеален) прегъваме корите с плънката през средата, като първоначално подгънатият ръб похлупва долния край на корите.
Прехвърляме с приплъзване прегънатия бюрек в покритата с хартия за печене тава и с остър нож разрязваме до долу – първо на кръст (през средата), а след това и по диагоналите – да се получат 8 еднакви триъгълника.
Намазваме обилно с останалото масло и поливаме по разрезите.
Разбиваме газирната вода и яйцата и поливаме равномерно бюрека.
Намазваме с разбития жълтък и поръсваме всеки от триъгълниците, като ги редуваме –  един триъгълник с бял сусам, един с черен сусам (или маково семе).


Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, като след 20-тата минута, ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегаря.



Поднасяме бюрека веднага – с яйрн или кисело мляко.



... но и студен, ако оцелее, докато изстине, е невероятно вкусен :)




3 comments:

  1. Изглежда уникално, Мина, като всички твои рецепти! През уикенда ще ходя до Турция и щес и взема кори. Смятам с тях да пробвам :) Поздрави!

    ReplyDelete

Blogging tips