AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, December 27, 2017

Коледен венец с марципан и канела / Almond Cinnamon Christmas Wreath



Светли и благословени Коледни празници, приятели!! <3

Светли да са мислите ни, благословени дните ни - и мир, благоденствие и любов във всеки дом и семейство да властват!!

Празничното ми предложение - с леко закъснение за Коледа, но пък точно навреме за имения ден на младежа ;) е най-вкусният и ароматен Коледен венец. който можете да си представите, адаптация по възхититиелния Коледен венец на Дани :)

Дани, благодаря за страхотната рцепта и за така вдъхновявашите и прекрасни снимки!!

Необходими продукти:

За тестото:
120 мл затоплено прясно мляко
30 г масло, разтопено
20 мл зехтин
100 г захар
1 яйце
1 ч.л. екстракт от ванилия
2-3 капки еснция кленов сироп
350-400 г брашно, пресято
7 г суха мая
щипка сол

За плънката:
50 г меко масло
50 г кафява захар
80-100 г натурален марципан
1 с.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
1 с.л. канела

За декориране:
шепа нарязани или филирани бадеми
шепа сушени червени боровинки
1 с.л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

В контейнера на машината за хляб добавя,е първо течните и после сухите съставкиза тестото и включвакме на програма "Тесто".
Ако замесваме на ръка - първо "шупваме" маята с топлото мляко + 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар и в голяма купа добавяме първо сухите съставки, след това течните, замесваме гладко тесто и оставяме на топло, покрито скърпа или свежо фолио, да удвои обема си.
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене.
В блендера смесваме съставките за плънката и блендираме до гладка паста.
Изсипвамр готовото тесто върху набрашнен или  намаслен плот, размесваме леко и разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 1 см (около 60 х 40 см).
Намазваме равномерно кората с пастата за плънката и навиваме на стегнато руло.
Разрязваме надлъжно рулото с остър нож, усукваме получените два фитила и  завиваме на венец.
Прехвърляме в предварително подготвената тава, поръсваме с бадемите, червените боровинки и шоколадовия деопс и оставяме да втаса 20-ина минути.
Печем в предварително загрята до до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваме, ако е необходимо, с алуминиево фолио, да не прегаря.
Оставяме готовия венец да се охлади, поръсваме с пудра захар и поднасяме с любима гореща напитка :)




2 comments:

  1. Чудесни празнични идеи Мина.Бадемовата торта, както и венецът са едно прекрасно предложение за Нова година.
    Весели и светли празнични дни ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом ! Честито Рождество Христово !

    ReplyDelete
  2. Честита Нова Година, Мина!
    Виждам, че и вие си имате Венец(Стефан) у дома.
    Да ви е жив и здрав!
    Прекрасно е предложението ти!

    ReplyDelete

Blogging tips