AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 9, 2017

Чийзкейк Рафаело / Raffaello Cheesecake


Нежен, ефирен и галещ сетивата вкус - за рождения ден на баща ми, който на 5-ти октомври навърши една прекрасна кръгла годишнина :)

Да ни е живи и здрави и още много рождени дни да празнуваме заедно!! <3

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 20-22 см

За основата:
210 г (1 опаковки) овесени бисквитки (на Лидл)
1 шепа бадеми, леко запечени (за аромат)
2-3 с.л. кокосови стърготини, лееееко запечени
60 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки есенция кокос

За чийз крема:
600 г крем сирене (на Лидл - Goldessa класик)
400 г (1 консерва) подсладено кондензирано мляко
200 г бял шоколад за топене
3-4 капки есенция кокос
400 + 200 мл млечна сметана (на Лидл)
20 г желатин
60 мл студена вода

За ганаша от бял шоколад:
100 г бял шоколад за топене
40-50 мл млечна сметана
1-2 капки есенция кокос

За декориране:
12-16 бадема
шоколадови сърчица, или игурки
листенца свежа мента
1-2 с.л. кокосов чипс (или стърготини)


Начин на приготвяне:

Блендираме бисквитите, бадемите, кокосовите стърготини, разтопеното масло и кокосовата есенция до едри трохи и изсипваме във фиксирн на 20 см върху поднос или тортена чиния регулеруем ринг за торти, чийто борд предварително сме покрили с ацетатна лента или хартия за печене.
Притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме есенция кокос и оставяме да се охлади.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме с миксер крем сиренето и кондензираното мляко до гладък крем и прибавяме охладения шоколад, като не спираме да разбиваме.
Кипваме 200 мл от млечната сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме, докато напълкно се разтвори и оставяме да се охлади.
Междувременно разбиваме 400 мл от млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме на тънка струйка охладената желатинова смес към крема, като отново непрекъснато разбиваме с миксера, докато се усви напълно.
Добавяме постепенно разбитата сметана към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме напълно.
Изсипваме чийз крема върху стегналата основа и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.
Разтопяваме на водна баня 100 г бял шоколад, добавяме есенция кокос, разбъркваме и отделяме 1-2 с.л. в пош от хартия за печене, с които рисуваме върху ацетатна лента ли хартия за печене сърчица за декорацията...
Кипваме 40-50 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня и започваме да добавяме към разтопения шоколад, като разбъркваме до гладка и лъскава смес и оставяме да се поохлади, но да не стяга.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатното фолио и поливаме с ганаша.
Декорираме с бадеми, шоколадовите сърчица, стръкчета мента и кокосов чипс или стърготини..


Всяка хапка е тържество за сртивата!! :)




5 comments:

  1. Прелест!!! Незная какво друго да кажа :) Поздравления!

    ReplyDelete
  2. Здравейте Мина! Разгледах блога ви и съм очарована! Страхотни рецепти и снимки! За мен ще е чест да последвате и моя блог https://vanillacacao.blogspot.bg/

    ReplyDelete
  3. Точно както го умееш - разкошен!
    Да е жив и здрав татко ти, и вие също, дълги години да празнувате заедно и да му правиш такива чудесии!

    ReplyDelete
  4. Тази торта е грандиозно!

    ReplyDelete
  5. Здравейте,
    Какво кондензирано мляко използвате - от свареното (сгущьонка) или от другото, което е по-течно?

    ReplyDelete

Blogging tips