Христос Воскресе!!
Светли и благословени празници!!
Светли да са мислите и душите ни и благословен да е пътят ни!!
Яцата тази година ги боядивахме бързо, лесно и "мързеливо" :) със сладкарски спрей в нежно синьо и точици от златен сладкарски дъст, разреден с малко водка
А козунаците - по любимата рецепта със заквасена сметана и зехтин, наместо олио с маслото ;)
Необходими продукти:
за 2 средно големи козунака :)
За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1/2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
настърганата кора от 1 лимон
700-800 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
щипка сол
10 г суха мая (или 30 г (3/4 кубче) свежа)
мазнина за оформяне
За плънката:
150-200 г течен шоколад (ползвах Нутела) или шипков мармалад
100 г едро нарязани бадеми или орехи (или ядки по избор) - леко запечени
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)
100 г шоколдов дропс за печене (или чънкс, или нарязан на ситно шоколад)
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2-3 с.л. перлена захар
2-3 с.л. шоколдов дропс
2-3 с.л. ситно нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
В контенейра на хлебобекарната добавяме един след друг продуктите - леко разбитите яйца, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и зехтина - смесени предварително, лимоновия сок, ванилията и настърганата кора от лимон, половината от брашното, щипка сол и сухата мая.
Стартираме хлебопекарната на програма "Тесто" - новата ми се оказа 150 минути.
След като продуктите се смесят започваме да добавяме и останалата част от брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Може да е необходимо малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
Ако тестото не е втасало достатъчно след приключване на програмата - необходимо е поне да удвои обема си - оставяме във включената хлебопекарна, докато втаса до желаното състояние, или изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и оставяме за 10-15 минути в предварително загрята до 40-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.
Намасляваме предварително със спрей за печене или предпочитана мазнина регулеруем ринг за торти, фиксиран на 18 см, като предваритвелно го покриваме с хартия за печене, стърчаща с 10-ина см - за допълнителна височина и една правоъгълна форма за козунак или кекс и оставяме настрани.
Загряваме предварително фурната до 40-50С.
След като тестото втаса достаъчно, изсипваме върху намаслен работен плот и разделяме на две равни части.
Едината част оформих по начина показан във видеото по-долу - някъде откъм 16-тата минута, но без да разточвам кората тънко, а си я разтеглях на ръка като за козунак - по посока на жилките на тестото...
Разтегляме с ръка на правотгълна кора с размери около 50-30 см и дебелина около 1 см.
Намзаваме тънко с течен шоколад, поръсваме с бадеми, стафиди и шоколадов дропс и навиваме на руло.
Разрязваме с остър нож надлъжно, като оставяме последните 3-4 см от рулото неразрязани и навиваме едната част на руло, с расрезите навън до неразрязаната част (следващия път мисля и да усуквам вече разрязаното тесто, докато го навивам).
Обръщаме вертикално неразрязаната част от тестото и навиваме втората разрязана половина от рулото върху първата.
За правоъгълния козунак разтегляме с ръка всяка от частите на правотгълна кора с размери около 30-15 см, намзаваме тънко с шипков мармалад, поръсваме с орехи, стафиди и шоколадов дропс и навиваме на руло.
Разтегляме леко и усукваме всяко от рулата и преплитаме като започваме от средата към краищата.
Прехвърляме в намаслената форма за козунак и оставяме за 15-20 минути в предварително загрятата до 40-50С фурната да втасва - или докато удвои обема си.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък, перлена захар и шоколадов дропс и връщаме обратно във фурната.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък, перлена захар и шоколадов дропс и връщаме обратно във фурната.
Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор и печем на най-ниска скара 25-30 минути - или до докато забито в тестот дървено шишче излиза сухо, като след около 15-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегарят.
Кръглият козунак пекох 10-минути по-дълго, но е добре да се подложи под съното му допълнителна тавичка, за да не прегаря основата му.
Кръглият козунак пекох 10-минути по-дълго, но е добре да се подложи под съното му допълнителна тавичка, за да не прегаря основата му.
- и в магазина на Aromas House на ул. Неофит Рилски 58 в центъра на София ;)
А ето и едни пухкави кифлички с мармалад и орехи - пак по тази рецепта :)
Фантазия, Мина!
ReplyDeleteА,това е много интересно оформление,вече си го запазих за следващия Великден,благодаря,че сподели,скъпа,козунаците ти както всяка година,и тази са невероятни!
ReplyDelete