AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, October 5, 2016

Торта Лате с тиква и карамел / Pumpkin Spice Latte Layer Cake




Прелъстителна торта с вкус  на есен и неустоимо ухание на домашен уют :)

За рождения ден на баща ми!! Да е жив и здрав и още дълги години да споделяме уютни домашни торти за рождените ни дни!!!



Идеята за тортата ми хрумна, след пореднот преглъщащо съзерцание пред възхитителните снимки на Руми, а рецептата фриволно заимствах от "нета"...
Не ме питайте защо се отказах от 3 блатния вариант - наумих си, че рингът ми няма да ги поеме на височина, а не бях подготвена за алтернативното му надграждане :))


Необходими продукти:

За блатовете:
2 ч брашно
10 г (1 пакетче) бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч,л, нес кафе на прах
1 с.л. букет подправки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче) или готова подправка за бисквитки
1/2 ч.л. сол
3 яйца
3/4 ч кристална захар
3/4 ч кафява захар
3/4 ч олио
1 с.л.чист екстракт от ванилия
2 ч тиквено пюре (печена или сварена тиква, пасирана с мед или кафява захар на вкус)
1/2 ч силно кафе, охладено + 1/2 ч силно кафе, подсладено на вкус с карамел или каява захар, охладено

За Лате крема:
100 г меко масло
1 1/2 ч пудра захар, пресята
600 г крем сирене (ползвала съм цкласик на Лидл)
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки есенция каула кафе + 1 ч.л. пекарска емулсия кафе (или 1 с.л. нес кафе на прах)
400 мл млечна сметана

За карамеления сос:
1/2 ч захар
60 г масло
60 г млечна сметана
щипка сол

За гарниране:
200 мл млечна сметана, разбита до меки връхчета
1-2 с.л. карамелен сос
1-2 щипки букет подправки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче) или готова подправка за бисквитки


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 2 кръгли тави  с падащо дъно (22-23 см) и намсляваме дъното и стените.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера, содата, подправките, нескафето и солта и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме яцата и захарта, добавяме олиото, пюрето от тиква, ванилията и неподсладеното кафе и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме поетапно сместа с брашното, като не престааме да разбъркваме с миксера на ниска мощност, докато брашното се поеме напълно.
Разделяме сместа на 2 равни части и изсипваме в приготвените форми (ако ползваме една тава - печем последователно всяка от половинките).
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор 30-35 минути, или докато бодната в средата клечка излезе суха , като след 20-тата минута завъраме и разместваме тавите във фурната за равномерно изпичане.
Оставяме готовите блатове да изстинат за около 5 минути в тавите, след което отстраняваме тавите и оставяме блатовете да изстинат напълно върху решетка.
Изравняваме с нож напълно изстиналите блатове и оставяме изрезките настрани.

На Лате крема:
Разбиваме маслото с пудрата захар, ванилията и есенциите (или нескаето) до пухкав крем.
Постепенно добавяме крем сиренето, като не преставаме да разбиваме, до получаването на гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пълното им смесване.

На карамеления сос:
Карамелизираме захарта, остраняваме от огъня и добавяме постепенно маслото, като разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка сметаната и разбъркваме, докато се усвои от карамела.
Връщаме на котлона и бъркаме, докато сосът леко се сгъсти - 1-2 минути.
Остраняваме, добавяме щипка сол, разбъркваме и оставяме да се охлади.

Сглобяване на тортата:
Стягаме първия блат с регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния и леееко сиропираме с помощта на сладкарска четка или лъжичка с подсладеното с карамел кафе.
Изсипваме отгоре половината от Лате крема и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, сиропираме отново леко с подсладено кафе, изсипваме отгоре му останалата половина от крема и настъргваме на едро ренде изрезките от блатовете.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа или на-добре за през нощта.
Отстраняваме ринга и поливаме с част от карамела тортата.
Разбиваме сметаната за топинга до меки, прехвърляме в пош с кръгъл накрайник #10 и нанасяме върху тората.
Поръсваме с карамел и подправки - и сме готови :)


Поднасяме с щедра доза лате :)


Тортата е изключително пухкава и ароматна - блатовете са с приятен дъх на медени бисквитки, като вкусът на тиквата е съвсем дискретен и в комбинация създават усещане за домашен уют и дълги споделени вечери край камината...
Кремът е изключително въздушен - тенденциозно не използвах желатин, за да запазя асоциацията с консистенцията на пухкавата млечна пяна в латето...
А сметаново-карамеленият топинг буквално взривява сетивата, в комбинация с ароматниябукет подправки :)

10 comments:

  1. Just perfect!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Съвършена е тази тортата, Мина! Толкова вкус и аромат си съчетала в рецептата, а и снимките са много красиви! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Да е жив и здрав татко ти, Мина! Прелестна торта! Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Звучи повече от неустоимо...ще се нареди в приоритетните ми за правене торти:)

    ReplyDelete
  5. Извини ме, Мина, захласнах се по тортата и пропуснах да поздравя татко ти - да ви е жив и здрав!

    ReplyDelete
  6. Какво е крем сиренето?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Всяко крем сирене с ина консистенция - тип Филаделфия - сработва :)
      Ако не намеря в квартала Филаделфия, го заменям май-често с крем сирене от Лидл...

      Delete
  7. Мина, здравей!
    Разкошна торта си сътворила, по хубав повод, честит празник, но аз и друго не очаквам, всичките ти рецепти в мен будят възхищение.
    Мина, с каква вместимост е чашата която ползваш и не е ли по-лесно да изписваш грамаж, за съжаление ми е много трудно с чаша да измервам, защото чашите са много различни, една е 100 мл, друга и 250 мл, а когато има изсписан грамаж поне на мен ми е много по-удобно и лесно. Разбира се, че ти преценяваш как да изпишеш рецептата си.
    Още веднъж, хубав празник и поздравления!
    Поздрав! Мария

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей Мария,
      Когато не съм упоменала точния грамаж на съответната съставка, а само чаша - обикновено имам предвид "мерителна чаша" от ония комплектчета, дето са с цели, с половини и с четвъртинки мерителни единици - избягвам да го правя, но понякога в бързината забравям да изтегля съставката и по необходимост записвам в рецептата само обема... Приблизително, 3/4 чаша от тоя тип е равна на: 100 г бяло брашно, 150 г кристална захар...
      Има рецепти, в които се споменава само обем и в подобни случаи самата аз се доверявам на правилото да ползвам една и съща чаша за всички продукти в рецептата - и сухи, и течни (без значение от обема на самата чаша) и това правило обикновено сработва - или поне не се нарушава драстично баланса в рецептата...
      Поздрави и от мен :)

      Delete
  8. Поредната вдъхновяваща рецепта, Мина! Да е жив и здрав рожденикът!

    ReplyDelete

Blogging tips