AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, December 7, 2015

Вита шоколадова торта с бърбън и карамел / Vertical Layer Bourbon and Caramel Cake





Сякаш беше вчера... А вече е на 17 ?!

Честит рожден ден на порасналото ни момче!! :)
Нека Бог да бди над него и да го води в пътя му - все напред и нагоре!!!

А тортата е като за пораснали мъже на вкус и бляскава на вид... 17 си е почти като 18 ;)

Необходими продукти:
...за торта с диаметър 18 см:

За блата:
5 големи яйца
100 г пудра захар, пресята
1 с.л. чист екстрат от ванилия
60 г брашно
50 г какао
15 г (1 и 1/2 пакетче) бакпулвер
щипка сол
100 г бадемово брашно (или ситно смлени бадеми)

За крема:
...идеята за крема и за вкуса на тортата като цяло :) займствах от Ванчето @ Culinary with me

100 г кристална захар
80 г масло
60 мл млечна сметана, затоплена

200 г тъмен шоколад
60 г масло
50 мл млечна сметана
2 с.л. бърбън (или уиски)
250 г маскарпоне, на стайна температура

За сиропиране на блатовете:
100 мл силно еспресо, студено
40 мл бърбън (или уиски)

За измазване на тортата:
100 г меко масло
100 г фина пудра захар, пресята
200 г бял шоколад

За декориране:
160 г Захарни кристали - Сребърни
бенгалски огън, по избор :)

За сглобяване на тортата: 
Регулеруем ринг за торти



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180C или 160C с вентилатор.
Застиламе с хартия за печене  плитка правоъгълни тава, или тавата от фурната.
В голяма купа разбиваме с електрически миксер яйцата, пудрата захар и ванилията за 8-10 минути, до пухкава кремообразна смес.
В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, добавямебадемовото брашно и разбъркваме.
Добавяме постепенно сухите съставки към яйчената смес и разбъркваме със силиконова шпатула – от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме тестото в предварително подготвената тава, разстиламе равномерно и печем в предварително загрята на 180C или 160C с вентилатор фурна за около 15-18 минути, или докато при лек натиск в средата се връща обратно.
Изваждаме и оставяме да се охлади в тавата около минута.
Обръщаме готовия блат върху поръсена леко с пудра захар хартия за печене и отстраняваме внимателно от основата му хартията използвана при печенето.
С остър нож (или нож за пица) изрязваме равномерно твърдите крайчета.
Навиваме на руло, заедно с хартията, като започваме от по-късата страна на блата и оставяме да се охлади напълно.
Междувременно карамелизираме захарта, остраняваме от огъня и добавяме постепенно маслото, като разбъркваме непрекъснато. Добавяме на струйка сметаната и разбъркваме, докато се усвои от карамела. Връщаме на котлона и бъркаме до желана гъстота на соса.
На водна баня разтопяваме шоколада, маслото и сметаната и рабъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме, добавяме карамела и бърбъна, като разбъркваме до пълното им усвояване и оставяме сместа да се охлади напълно.
Добавяме постепенно маскарпонето, като непрекъснато разбиваме - до гладък крем.
Развиваме блата и нарязваме на ленти с ширина според височинат ана тортения ринг.
Надупчваме с вилица всяка от лените и поръсваме с кафето и бърбъна.
Намазваме всяка от лентите с крема, навиваме първата лента на стегнато руло и изправяме върху поднос или тортена чиноя.
Навиваме около нея следващите ленти и стягаме с предварително намасления ринг.
Изравняваме с нож, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за 8-12 часа.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и оставяме да се охлади, без да е стегнал напълно.
разбиваме мекото масло и пудрата захар до пухкав бял крем.
Добавяме охладения шоколад и разбиваме до гладък крем.
Освпбождаваме тортата от ринга и измазваме равномерно с шоколадово-масления крем.
Поръсваме тортата със захарни кристали, като покриваме плътно и равномерно и нборда и оставяме в хладилника да стегне.
Преди да сервираме, декорираме с бенгалския огън, с помощта на шипове за свежи цветя или с плътно увита във фолио тел.
Запалваме бенгалския огън и поднасямя :)





15 comments:

  1. Уау! Много красиво и ефектно!

    ReplyDelete
  2. BOurbon and caramel... sound great!

    Have a lovely week :)
    beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте �� Рецептата звучи страхотно! Но може ли само да ми кажете, как се карамелизира захар, защото никога не съм го правила. Предварително благодаря за отговора ��

      Delete
    2. Сипвате захарта в тиган или тенджерка (добре е да НЕ е от тия с противозалепващото покритие)
      добавяте мало студена вода, колкото да се навлажни захарта и оставяте на загрят котлон БЕЗ да разбърквате, докато захарта започне да добива кехлибарен цвят, т.е. да се карамелизира - ако започне да потъмнява твърде много на места - леко разклашате съда, отново БЕЗ да бъркате, за да се карамелизира захарта равномерно :)

      Delete
  3. Честит ви рожденик! Пожелавам на младежа много здраве, късмет и радостни дни!
    Тортата и снимките за уникални!!!
    Поздравления! :)

    ReplyDelete
  4. Мина, вълшебна пръчка имаш май. Не мога да откъсна поглед от снимките. Успяла си да пресъздадеш цялата обич, топлота и празничност! Просто порастналото ти момче има една уникална майка! Да ти е жив и здрав и много да те радва! Фантастична торта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за така милите думи, Йоли!!!
      Поздрави и прягръдки :)

      Delete
  5. Честит да е рождения ден на твоето прекрасно и добро момче,мила!
    Пожелавам му да е здрав,да се чувства щастлив,обичан и доволен от себе си!
    Да тръгне с малки стъпки по пътя,който му се струва най-интересен!
    Тортата е точно като за пораснали мъже....да ви е сладко и наздраве за рожденика!
    Хиляди прегръдки от нас!

    ReplyDelete
  6. Честито!Да е здрав, щастлив и да преследва мечтите си!
    Тортата е уникална!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Мина, да ти е живо и здраво момчето, да е изпълнено сърцето му с трепет и мечти!
    А тортата е прекрасна, прекрасна! Всеки път ме изумяваш, да знаеш...
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
  8. Живо и здраво да ви е момчето Мина! Нека късмета да е негов спътник на всяка крачка и да му помага да сбъдва мечтите си! А мама да прави още 100 години такива вкусни лакомства! Весел празник!

    ReplyDelete
  9. Здравейте! Исках да направя тортата за Нова Година, но преди малко изпекох блата и при навиването се начупи. Каква е причината според теб, Мина? Иначе ухае страхотно, и със сигурност е много вкусен, но сега не знам какво да правя.

    ReplyDelete
  10. Мисля си, че може би препекох блата и следващия път ще го пека около 10 минути. Въпреки, че се начупи нямах време да правя нов и я сглобих. Определено това ще ми бъде фаворит сред шоколадовите вкусове! Много, много ми харесва крема с алкохола! Благодаря за споделената рецепта! Весели празници!

    ReplyDelete

Blogging tips