Христос воскресе!!
Здраве, мир, любов и светлина във всеки дом...
И ето и няколко епизода от тазгодишното великденско козуначено пиршество вкъщи :)
Козунак със заквасена сметана
... с плънка от бадеми, стафиди и локум, все по същата любима рецепта, като само малко поувеличих захарта тази година - добавих 200, вместо 150 г захар и малко го попрепекох ;)
Необходими продукти:
За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1/2 ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне
За плънката:
100 г едро нарязани бадеми (или ядки по избор)
100 стафиди (или сухи плодове, нарязани)
100 глокум, нарязан на кубчета
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. перлена захар (или кристална)
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1/2 ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне
За плънката:
100 г едро нарязани бадеми (или ядки по избор)
100 стафиди (или сухи плодове, нарязани)
100 глокум, нарязан на кубчета
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. перлена захар (или кристална)
Начин на приготвяне:
В контенейра на хлебобекарната добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно...
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно...
Прекъсваме програмата, стартираме я отново и изчакваме да приключи. Ако тестото не е втасало достатъчно - поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Или оставяме в хлебопекарната при затворен капак и без да я изключваме, докато достигне желания обем.
Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 средни или 3 по-малки козунака.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме според избрания брой на козунаците. За два средни козунака – разделяме на две и после още на 3 –за плетеница.
От всяка топка оформяме с ръце нещо като триъгълник и поръсваме с нарязани бадеми и стафиди (или плънка по избор).
Навиваме на руло, като започваме от върха, разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло и усукваме.
Сплитаме на плитка и прехвърляме в намаслена форма за козунак.
Оставяме на топло да втасат или пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвоят обема си.
В малка купа или чаша разбиваме белтъка на сняг, намазваме втасалите козунаци и поръсваме с перлена или кристална захар.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 15-20 минути за средните козунаци и 30-40 минути за голям козунак.
Ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио - да не прегарят. Проверяваме с дървен шиш, дали са изпечени - шишът трябва да излиза без полепнали по него трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охлади върху решетка.
... с шипков мармалад и орехи - пак по предишната рецепта, но този път с брашно за козунаци на София Мел
Необходими
продукти:
4 яйца + 1 жълтък
360 г захар
300 мл прясно мляко, леко затоплено
1 с.л. есенция ванилия
настъргана кората от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
1 кг до 1.2 кг брашно, пресято
голяма щипка сол
11 г суха мая (или 30 г - около 3/4 кубче жива мая)
80 г масло, разтопено
80 мл олио
За плънката:
24 ч.л. шипков мармалад (или предпочитано домашно сладко)
100 г орехи, леко запечени
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
перлени захарни кристали за поръсване
4 яйца + 1 жълтък
360 г захар
300 мл прясно мляко, леко затоплено
1 с.л. есенция ванилия
настъргана кората от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
1 кг до 1.2 кг брашно, пресято
голяма щипка сол
11 г суха мая (или 30 г - около 3/4 кубче жива мая)
80 г масло, разтопено
80 мл олио
За плънката:
24 ч.л. шипков мармалад (или предпочитано домашно сладко)
100 г орехи, леко запечени
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
перлени захарни кристали за поръсване
Начин на приготвяне:
В контейнера на хлебопекарната добавяме яйцата, захарта, прясното мляко, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок и оставяме да се разбият добре за 3-4 минути.
Към част от пресятото брашно добавяме солта и сухата мая и започваме да добавяме постепенно към яйчената смес.
Добавяме постепенно и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.
Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме на части да добавяме мазнината към тестото, като след всяко добавяме изчакваме да се поеме напълно от тестото - ако се получи много лепкаво, добавяме още малко брашно - до гладко тесто, което се отделя само от стените на контейнера.
Изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново - вече при затворен капак (моята продължава 90 минути) и изчакваме края на програмата.
Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 15-20 минути в предварително загрята до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, колкото е необходимо (около още 30-ина минути).
Полученото количество тесто е достатъчно за 24 средно големи или 32 по-малки кифлички.
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на 3 (или 4) равни части.
Оформяме с ръце (или разточваме) от всяка част кръгла кора с дебелина около 1 см и разделяме на 8 равни части (режем на кръст :) и после пак на кръст).
В основата на всеки от получените триъгълници поставяме лъжичка мармалад, сладко или локум и по няколко орехчета и завиваме към върха на стегнато рул0.
Подреждаме готовите кифлички в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, покриваме с памучна кърпа и оставяме на топло да втасват, докато удвоят обема си.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намазваме втасалите вече кифлички с разбит белтък и поръсваме със захарни кристали.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 10-15 минути, или до златисто кафяво.
Аааадски пухкави и вкусни - перфектни за закуска ;) по всяко време!!
HRISTOS VOSKRESE...srećan praznik...
ReplyDeleteХристос Воскресе, Мина! Желая ти от сърце здраве и много обич вкъщи. :)
ReplyDeleteЧестито Възкресение Христово, Мина!
ReplyDeleteЗдрави, щастливи и честити да сте, с мир и любов обградени! И колкото е вкусно на масата ви, два пъти по толкова да е светло в душите ви!
Прегръдки, мила!
Честит Великден, Мина!
ReplyDeleteМного красиви и апетитни козунаци и кифлички :)
Поздрави и усмивки! :)
Честит Великден, Мина!
ReplyDeleteЖелая ти здраве, вдъхновение и светли дни!
При теб отново всичко е прекрасно! Поздравления!
Козунакът е невероятен,отново с толкова километрични конци и чудесна плънка!А кифличките ме плениха сами по себе си,а също и снимките-толкова слънчеви,подканящи да си налееш чаша кафе и да ги вкусиш!
ReplyDeleteЧестит Великден,скъпа!
Надявам се да донесе на семейството ти добри новини и положителни емоции!