Най-пухкавите козуначени кифлички, които някога съм опитвала!!
Не знам на козунак как би стояло тестото, но експертът вкъщи категорично го обяви за абсолютно готино на вкус - вероятно защото захарта в рецептата е чувствително повече от обичаното за козунак, което всъщност ме и привлече в рецептата на Мариана :) Някакси точно като за кифлички ми се стори...
Необходими продукти:
4 яйца + 1 жълтък
360 г захар
300 мл пр ясно мляко, леко затоплено
1 с.л. есенция ванилия
настъргана кората от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
1 кг до 1.2 кг брашно, пресято
щипка сол
11 г суха мая
80 г масло, разтопено
80 мл олио
За плънката:
8 ч.л. шипков мармалад
8 ч.л. сладко от портокалови кори (или предпочитано домашно сладко)
8 локумчета
100 г орехи, леко запечени
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
захарни кристали за поръсване
Начин на приготвяне:
В контейнера на хлебопекарната, на отворен капак и активирана програма "Тесто" добавяме яйцата, захарта, прясното мляко, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок и оставяме да се разбият добре за 3-4 минути.
Към част от пресятото брашно добавяме солта и сухата мая и започваме да добавяме постепенно към яйчената смес.
Добавяме постепенно и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.
Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме на части да добавяме мазнината към тестото, като след всяко добавяме изчакваме да се поеме напълно от тестото - ако се получи много лепкаво, добавяме още малко брашно - до гладко тесто, което се отделя само от стените на контейнера.
Изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново - вече при затворен капак (моята продължава 90 минути) и изчакваме края на програмата.
*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 15-20 минути в предварително загрята до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, колкото е необходимо (около още 30-ина минути).
***Полученото количество тесто е достатъчно за 24 средно големи или 32 по-малки кифлички.
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на 3 (или 4) равни части.
Оформяме с ръце (или разточваме) от всяка част кръгла кора с дебелина около 1 см и разделяме на 8 равни части (режем на кръст :) и после пак на кръст).
В основата на всеки от получените триъгълници поставяме лъжичка мармалад, сладко или локум и по няколко орехчета и завиваме към върха на стегнато рулце.
Подреждаме готовите кифлички в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, покриваме с памучна кърпа и оставяме на топло да втасват, докато удвоят обема си.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намазваме втасалите вече кифлички с разбит белтък и поръсваме със захарни кристали.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 10-15 минути, или до златисто кафяво.
Ако поднасяме топли, внимаваме с горещата плънка.
Кифличките остават меки и пухкав и през следващите дни ;)
Чудесни са кифличките, Мина!
ReplyDeleteПрегръдка!
Да, Мина, вярно е - това са изключително вкусни кифлички! Позната рецепта от детството ми - щом стане дума за козуначени кифлички, точно на тези аромата и вкуса усещам :) И ми се върти в главата да ги направя ...
ReplyDeleteА за поднасянето просто нямам думи - великолепно в любимите съдове :)
Ароматни поздрави! Хубава вечер!
Страхотни! Истинска работа е това, Мина! Да му се дояде на човек веднагически!
ReplyDeleteПерфектни са!Моите поздравления за рецептата,изпълнението и ,а за снимките съм безмълвна!Лека вечер!
ReplyDeleteЕх, Мина, това са кифлички, които са ми даже по-л'бими от самия козунак. Приказно си ги направила, накиприла и наснимала.
ReplyDeleteХубав уикенд!
Не-ве-ро-ят-ни !!!
ReplyDeleteГледам доста тесто си замесила,значи и много кифлички са се натъркаляли в тавичката,запази ми няколко ,моля те! :)) Уникални красавици са и кифличките,и снимките,мила!
Сладко похапване на цялата любима моя дружина!
Прекрасни, перфектни и, не се съмнявам, много вкусни! На мен това ми е достатъчно, за да се вдъхновя да ги направя! Поздрави!
ReplyDeleteПредполагам ,може и на ръка да се омеси ?
ReplyDeleteДаже ще се получат още по-добре, само към сухите съставки добавяте мокрите и не би било зле първо да активирате маята (докато в хлебопекарната е обратно - към мокрите се добавят съхите :)
Delete