КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, March 11, 2015

Кронъти с бутер тесто / Puff Pastry Cronuts



Кронътът е кулинарно явление, което спокойно може да бъде определено като вкусна симбиоза между две култури - европейската и американската. Малкото тестено бижу е изкусителна комбинация между френски кроасан и американски донът, откъдето идва и патентованото му име: кро-нът.
Самият автор и подбудител на всеобщата кронът лудост, майсторът пекар Доминик Ансел обаче заявява, че кронътът не е полу-поничка, полу-кроасан, а многопластов и лек десерт от многолистно маслено тесто, което втасва в продължение на три дни и се пържи при определена температура в олио от гроздови семки и може да бъде завършен по три начина - овалян в захар, напълнен с крем, или покрит с глазура.
След дебюта си на 10 май 2013 година, кронътът се превръща в международен феномен с многобройни почитатели из цял свят. Пред Манхатънската пекарна на Ансел се вият безкрайни опашки два часа преди отварянето й в 8 часа сутринта и на желаещите да опитат неговите кронъти е наложен лимит от 2 кронъта на човек. Огромната популярност на кръглия десерт дори му пробива път и на черния пазар, където срещу пазарната си цена от 5 долара, кронътът се продава на черно до 40 долара за бройка. И само месец след появата на въпросното лакомство на пазара вече се появяват негови имитации с най-различни имена от типа на "Doissants", "Crognets", "Dough'Ssants", "Cro-Nots", "Cray-nut" в Калифорния, "Frissants" във Ванкувър, "Zonuts" в Австралия... Запалените кулинари пък се опитват да репликират кронътите вкъщи :)
Аз като човек с безгранично любопитство и оскъдно време :) реших да заложа на варианта домашно приготвени кронъти с бутер тесто, захарна и шоколадова глазура и пълнеж от крем с маскарпоне.

Рецептата е публикувана и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
олио за пържене
кристална захар за овалване

За захарната глазура:
150 г пудра захар, пресята
2-3 ч.л. прясно мляко
ядливи цветни гранули или перли, за поръсване

За шоколадовата глазура:
50 гр тъмен шоклад
50 гр бял шоколад

За крем маскарпоне, по избор:
250 гр маскарпоне
3-4 лъжици мед
200 мл млечна сметана


Подготовката на кронътите отнема от 10 до 20 минути, а приготвянето им: 30-40 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност (или листа, в който са опаковани) и изрежете с помощта на голям и малък кръг или комбиниран резец кръгчета с дупка по средата.
В дълбок съд сгорещете олиото и пържете кронътите в маслена баня (160С-180С) в продължение на 1-2 минути от всяка страна, или до златисто кафяво.
Извадете готовите кронъти с решетъчна лъжица и оставете върху решетка, застлана с кухненска хартия, да се охладят за малко.
Оваляйте в кристална захар и оставете да се охладят напълно.


За пълнежа с крем маскарпоне - разбийте с миксер на ниска степен маскарпонето и меда до гладка смес. В отделна купа разбийте с миксер сметаната до меки връхчета. Добавете постепенно разбитата сметана към маскарпонето и меда, като разбърквате внимателно с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре. С помощта на пош и накрайник за пълнежи напълнете част от кронътите с крем, като забивате накрайника на 3-4 места в долната част на всеки от кронътите и пълните по малко крем във всички посоки.

За да приготвите захарната глазура, добавяйте към пудрата захар по 1 ч.л. мляко, докато получите гъста паста. Нанесете с помощта на пош и накрайник кръг от глазурата върху всеки от кронътите и декорирайте с ядливи гранули или перли.

За шоколадовата глазура - разтопете в отделни съдове на водна баня тъмния и белия шоколад и потопете кронътите от едната страна в един от разтопените шоколади, като впоследствие можете да поръсите и с другия.


 Поднесете кронътите до няколко часа, за да се насладите на хрупкавата им коричка :)


Подозирам, че печената версия на бутер кронътите ще бъде не по-малко вкусна и имам намерение съвсем скоро да проверя и с охладено бутер тесто ;)



6 comments:

  1. Аз ще очаквам печената версия с нетърпение, Мина. :)
    А тези са тооолкова изкусителни, прелестни снимки! Искрено те поздравявам и ти желая хубав ден. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ето тук виж печената версия. https://plus.google.com/u/0/108994678710724870142/posts/VC6X9d2pedR?pid=6140593765240947010&oid=108994678710724870142

      Delete
  2. Снимките са невероятни,мила,толкова светлина блика от тях,поздравления!Благодаря за историята около произхода на това кулинарно чудо,за което аз чувам за първи път,но се очертава много вкусно,особено така напълнено с вълшебен крем!Много находчива декорация,разнообразна и по детски закачлива!Поздрави,мое другарче ,на теб и цялата тайфа!

    ReplyDelete
  3. Лесно и интересно. Записано за тест. Благодаря, Мина!

    ReplyDelete
  4. Здравейте Мина, благодаря за интересната рецепта. Бих искала да попитам, дали след като изрежете кръгчетата ги слепвахте по две преди пържене или ги пържихте на един слой? Аз току що изпържих една порция, изглеждат ми по- тънки и не мисля, че ще мога да ги пълня. Иначе са много вкусни. Благодаря и хубав ден.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте Силвия,
      Не съм ги слепвала - пържих ги на един слой.. не че не пробвах да изпържа и няколко слепени :), но при пърженето ефектът беше по-скоро негативен - запържваха се бързо отвън - а вътре оставаха тестени, затова и не съм го предложила като опция в рецептата. Ако приготвяте кронътите на фурна - може и да се получат добре слепените - аз самата съм планувала да ги пробвам и печени и ще споделя непременно резултата.
      Поздрави и усмихнат ден :)

      Delete

Blogging tips