КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, June 3, 2012

Свинско филе с уиски и бира в модерно глинено гърне / Slow Cooked Pork Loin with Whiskey and Beer



Една много мъжка, много вкусна и много любима вкъщи "манджа", приготвена по един много традиционно-модерен начин :))

Или иначе казано - крехко свинско месо, "опиянено" с уиски и бира и печено баааавно-бавно в съвременно глинено гърне Crock-Pot!

Всички сме наясно с преимуществата на бавното готвене, но аз си признавам, че освен лесно, вкусно, здравословно и удобно - този тип готвене ми спестява ядовете, като забравя или нямам време да мариновам месото от предната вечер :))



Необходими продукти:

1-1,5 кг свинско контра филе

2 с.л. студено пресован зехтин, за запечатване
50 мл уиски
50 мл бира


За марината:
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. студено пресован зехтин
40 мл уиски, предпочитана марка
сол и пипер на вкус
1-2 щипки суха машерка
щипка лют червен пипер, по избор



Начин на приготвяне:

С остър нож пробождаме месото, за да поема по-лесно от марината при готвене.
В малка купа смесваме съставките за марината.
Овалваме месото в половината от марината и "запечатваме" от всички страни в 2 с.л. сгорещен зехтин.
Овалваме в остатъка от марината и поставяме в глинения съд.


Доливаме отстрани уискито и бирата и похлупваме съда с капака.
Нагласяме уреда за 6 часа на ниска степен и ...


... и забравяме за следващите поне 6 или 10 часа, че :)) готвим!!!

Ако се подготвяме за важен обяд или вечеря - запрятаме ръкави над предястия, салати, десерти и напитки... Ако е през седмицата - отиваме на работа и сме спокойни, че вечерята е готова, защото Crock-Pot не само ще сготви ястието вместо нас, но и ще го запази топло за поне още 4 часа след определеното за приготвяне време (и това ако не е ;)) лично отношение!).

А ако приготвяме семеен съботен или неделен обяд или вечеря, се отдаваме на любимите си занимания, или :)) най-безгрижно си мързелуваме, или ...блогърстваме!!!


Имах известни съмнения, дали наистина течността ще е достатъчна за всички тия часове готвене, но както се вижда и от аматьорските ми снимки :), месото, освен че е готово и съблазнително подканя от съда, се е разположило в достатъчно сос, който повярвайте е и адски ароматен!!

Сервираме топло, с предпочитана гарнитура или в соса от печенето, който вкъщи вече дори не сгъстявам допълнително, защото е уникално вкусен и така :)


Или студено и без сос, ако случайно някой от семейството го предпочита "чисто"...



Въпреки че спокойно можем да притоплим с глинения съд във фурната и на следващия ден, и месото да си е така крехко и ароматно.



Като човек, за който личното свободно време напоследък е повече от лукс, това модерно "бабино гърне" си е буквално дар Божи!!!




19 comments:

  1. Я, Мина, честита ти придобивка!
    Модерно гърне, а :)) Ама наистина си е така, само дето не трябва да го дебнем из фурната.
    Виж сега, един съвет от опит :)) докато налучкаш точното количество течности, купи си силиконов тел за разбъркване, с който не те е грижа за бъркане в гърнето. Т.е. така си уплътнявам соса де, който все го има при мен. Или може би защото обичаме сосовете ние.
    Очаквам с интерес още предложения от теб!
    А аз отивам да сложа една бакла с агнешко, преди лягане :))
    Хубава и спорна седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Пепи!! Ще се възползвам от съвета ти за сосовете, въпреки че още ме страх да си го ползвам моето гърне връз котлона директно :))

      Delete
  2. Мина, честита придобивка!
    И да си го ползваш със здраве!
    А месото е толкова апетитно!!!!
    Прегръдка и слънчева седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, благодаря ти!! Супер си стана месото :) и най-вече - не му стоях на крак край фурната...

      Delete
  3. Честита придобивка! Да ти завиди човек за "личното отношение" значи ;)
    Много хубаво ястие:) Рано сутрин, добре че не съм гладна, че при вида на снимките, току виж съм се разготвила:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!! Ама вЕрно си го приемам като много "лично отношение" ;) и то специално към мен си!!

      Delete
  4. Мина,честито ти гърненце!
    Да си го ползваш вкусно и със здраве!
    При твоята заетост ще ти върши чудна работа!
    А месцето е разкош отвсякъде!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! Да знаеш само каква програма съм му подготвила :)) ще съжали, че се е случило при мен гърне да е!!

      Прекрасна нова седмица ти желая, мила!!!!

      Delete
  5. Бавното готвене винаги е за предпочитане!Полезна и удобна придобивка-със здраве да се ползва и все вкусни гозби да се готвят, а ние чакаме снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Таня!! Само по празници съм си позволявала да отделям по 5-6 4аса за ястия на "бавен огън", но сега смятам да си наваксам :)) и разбира се - да снимам.

      Delete
  6. Гърнето е модерно, но и рецептата е модерна! Изглежда много вкусно, а като си представям и как се е готвило на бавен огън, просто великолепно! Поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Канди!! Рецептата е много любима вкъщи и редовно си я приготвяхме и без гърнето - във фурната с фолио, но сега вкусът определено е по-различен :) открихме и "второто лице" на същата манджа :))

      Delete
  7. Честита придобивка,Мина!
    Ястието изглежда апетитно и майсторски приготвено!
    Бавното готвене е гаранция за чудесен вкус!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Мина като влезна при теб направо се самозабравям от вкусотиите които приготвяш.
    Честита ти придобивка със здраве да си я ползваш ,и още по вкусни неща да ни показваш.
    Прегръщам те мила ,и хубава седмица.

    ReplyDelete
  9. Много ще да е здравословно и вкусно готвенето по този начин с това модерно гърне!
    Честито и да си го ползвате със здраве!

    ReplyDelete
  10. Ето това си е даване на нов живот на традициите.....да ти е честита новата придобивка и със здраве и усмивки да се готви, а ние чакаме новите интересни предложения! Хубава седмица!

    ReplyDelete
  11. Честито и от мен модерно гърненце! А по месото определено не мога да спра да въздишам и да кроя планове как да го приготвя с някое старо гърненце :) Поздрави!

    ReplyDelete
  12. Честито, Мина :) И поздравления за страхотната рецепта!

    ReplyDelete
  13. Мина, честита нова придобивка. Да си я ползваш със здраве и да ни радваш с много нови и вкусни предложения.

    Поздрави и една прекрасна нова седмица от мен!

    ReplyDelete

Blogging tips