Необходими продукти:
600 г пилешки гърди - обезкостени, с кожа
сол и пипер, на вкус
2 с.л. зехтин
30 г масло
2 клонки свеж розмарин, или 1 голяма щипка сух
1/3 ч Мартини Бианко, заменяме с вода за кето
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2-3 шайби лимон, по избор
1-2 с.л. каперси, или ситно нарязани кисели краставички
Ingredients:
600 g chicken breasts - boneless, skined
salt and pepper to taste
2 tablespoons olive oil
30 g butter
2 twigs fresh rosemary or 1 large pinch dried rosemary
1/3 cup Martini Bianco
2-3 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2-3 slices lemon, optional
1-2 tablespoons capers
Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия пилешките гърди.
Поръсваме равномерно от всички страни със сол и пипер на вкус.
В тиган с тежко дъно и подвижна дръжка (или друг подходящ и за печене във фурна съд) загряваме на средно силен огън зехтина и поставяме пилешките гърди, с кожата надолу.
Добавяме маслото и розмарина и запържваме за около минута-две.
Обръщаме от другата страна и отново запържваме за около минута-две.
Добавяме мартинито, лимоновия сок, шайбите лимон (по избор) и каперсите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 10-12 минути.
Сервираме върху паста или със свежа салата, като поливаме със соса от печенето, непосредствено преди да поднесем.
Method:
Pre-heat oven to 180C or 160C with a fan.
Wash chicken breasts and dry over kitchen paper.
Sprinkle evenly all over with salt and pepper to taste.
In a heavy bottom pan with removable handle (or other suitable baking pan) heat the olive oil on medium heat and place the chicken breasts, skin side down.
Add the butter and rosemary and fry for a minute or two.
Turn the breasts and fry for another minute or two.
Add the martini, lemon juice, lemon slices (optional) and capers.
Bake in preheated to 180C and 160C with a fan oven for 10 to 12 minutes.
Serve over pasta or with fresh salad and sprinkle with the sauces from baking roght brfore serving.
Огладнях при вида на това пиленце, Мина! Изглежда много апетитно и предполагам, че е толкова вкусно. Прегръдки! ;)
ReplyDeleteБлагодаря, Ева!! Определено се получи добре пилето така :)
DeleteХубава вечер!!
Прекрасно е!
ReplyDeleteБлагодаря, Траянче!!!
DeleteКое от кое е по-вкусно тук... И докато се наканя, ето втора рецепта с пиле, която ме примамва. НО първо съм запланувала пилето с лимонов сос и ябълки, още го помня.
ReplyDeleteПрекрасно е всичко, Мина, поздрави!
Гери, аз малко да поскромнича ;) и двете рецепти си струват да се опитат, стига да обичаш пиле с цитрусова нотка, разбира се...
DeleteПоздрави и от мен :)
Звучи и изглежда страхотно! Вдъхновяваш да го пробвам :) Наистина ли се пече толкова бързо?! Моята фурна си мисля, че няма да забележи за толкова кратко време, че съм й задала работа ... :)
ReplyDeleteПече се перфектно, без да изсъхва месото и без да остава розово по средата - имам предвид купени охладени пилешки гърди, стандартен размер (или добре размразени) - за домашно пиле вероятно ще са нужни още минута две да се запържи + още няколко минутки във фурната, но не повече от 2-3 :)... И разбира се, фурната е предварително загрята до съответните градуси - времето за печене е проверено многократно :))
DeleteГоляма вкусотия си поднесла ,Мина!
ReplyDeleteТолкова апетитна снимка,че чак усетих аромата.
Ще го пробвам задължително. :)
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Мира!!! Ще се радвам да споделиш впечатления, ако го пробваш :)
DeleteХубава вечер и от мен!!!
Мина, що има мартини, има и парти, остава и Джордж Клуни да дойде:)....Перфектно е пиленцето, прегръдки!!!
ReplyDeleteИгличе, не остана от пиленцето за Джордж Клуни :), но и мартини не остана...
DeleteПоздрави и прегръдки :)
Комбинацията между пилешко и лимон е перфектна!
ReplyDeleteА мартинито ... идеален начин домакинята да изпрати малка стреличка към сърцето на мъжа си :)
Приятна вечер!
И у нас пиле с лимон се харесва :) или поне ги научих моите хора да го харесват...
DeleteПриятни почивни дни ти желая :)
Страхотна снимка! Веднага предизвика приятни асоциации! Много ми хареса рецептичката, все с любими неща. Хубава вечер :)
ReplyDeleteБлагодаря :)наистина е лека и приятна рецептата...
DeleteХубави почивни дни от мен :
Пак дразниш лъва ,Мина!Как ще дочакам обяд при вида на това вкусно пилешко ми е трудно да си представя,зор ще е определено!То цвят,то съчетание,то подредба-всичко е бижу!
ReplyDeleteЗа мартинито обаче не съм убедена,че ще ми даде сърце да го жертвам в тигана,голям съм му фен за коктейли и май ще го гаврътна след гозбата :)) .
Свинско с лимони опитахме,но пилешкото още ми е в графа предстоящи,с Пепи успешно ми напомняте,че сега е момента на сочните цитруси.
Прегръдка и хубави почивни дни за цялото семейство,мила!
Роси, много добре се получи така пиленцето (ама пък съм скромна, а???)... За мартинито и аз имах колебания, но така приятно ми ухаеше :) и с такива едни сладко-тръпчиви нотки ме съблазняваше, та реших, че ще си пасне добре с останалите съставки, а и обещаваше да придаде нови измерения на ястието... А и знаеш колко обичам да го готвя алкохола :))
DeleteПрегръдки и уютни почивни дни и за вас, мила!!!
Страхотно...,
ReplyDeleteизглежда много ароматно, фино и средиземноморско, Мина!
Чудесна рецепта, изпълнение и снимка,
моите поздравления -
усмивки и пролетно настроение, Диана
Ди, благодаря ти!!! И на мен едно такова средиземноморско настроение ми създаде рецептата, че чак се размечтах за слънце и шум на вълни :))
DeleteХубави почивни дни ти желая!!
О, пиленце с мартини и розмарин... това трябва да се опита:)
ReplyDeleteЧудесна идея!