3 март 2015 :)
Великденски (20.04.2014) |
От известно време насам ми се въртеше в ума идеята за козунак с шампанско и ягоди :) и след като сезонът на козунаците вкъщи вече беше официално открит, нямаше как да не угодя на любопитството си и да пробвам. Заложих отново на любимата от миналата година насам рецепта, като само промених "течността" и съставките на плънката...
Необходими продукти:
За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 мл бяло шампанско (или предпочитано пенливо вино)
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. чист екстракт от ванилия (или по прахче на жълтък)
3 капки концентрирана есенция шампанско, по избор
700 до 750 гр пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
олио за доомесване и оформяне
За плънката:
100 г сушени ягоди, нарязани на едро
50 г натурален шоколадов дропс
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. Перлена захар - Големи кристали (или кафява захар)
2 с.л. филирани бадеми
Ingredients:
For the dough:
3 eggs + 1 egg yolk, slightly beaten
150 g sugar
30 g fresh yeast (or 10 g instant yeast), crumbled
200 ml white champagne (or preferred sparkling wine)
60 g butter, melted
40 ml sunflower oil
pinch of salt
1/2 tsp lemon juice, freshly squeezed
1 tsp pure vanilla extract
3 drops of concentrated champagne flavour
700 to 750 g sifted flour, plus extra if needed
extra sunflower oil, for kneading and shaping
For the filling:
100 g dried strawberries, coarsely diced
50 g unsweetened chocolate chips
For the glaze:
1 egg white, beaten
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons sliced almonds
Начин на приготвяне:
В контейнера на машината за хляб, на отворен капак и програма "Тесто" добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, надробената свежа мая, захарта, шампанското, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и есенцията шампанско и оставяме за около 5 минути - да се смесят добре (или докато маята се разтвори напълно).
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата или големината на яйцата...
След като тесто е започне да се отделя само от стените на контейнера, изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново - вече при затворен капак - моята продължава 90 минути - и изчакваме края на програмата
*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, колкото е необходимо (около още 30-ина минути).
***Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака. Опитът показва, че оптималният вариант е да приготвим 2 средно големи козунака, защото изпичането на 1 голям отнема повече време и коричката му леко прегаря, докато козунакът се изпече напълно...
За оформянето на 1 козунак - аз отново се доверих на проверената и доказала се като успешна техника - изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две.
Оформяме с ръце нещо като триъгълник от половината тесто и поръсваме с нарязани на едро сушени ягоди и шоколадов дропс.
Навиваме на руло, като започваме от върха и разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло с дължина около 80 см
Повтаряме и с другата половина тесто.
Сплитаме по подобие на швейцарския хляб, наречен "Züpfe", която в крайна сметка си изглежда досущ като нашата си обикновена плитка и определено не си струва усилията, освен че делим тестото само на 2, а не на 3 части....
Поставяме сплетения по един или друг начин козунак в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С фурна, или докато удвои обема си.
Превключваме фурната на 110С или 90С с вентилатор "печем" така поне 10-15 минути, след което превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем още 10-15 минути.
Отваряме фурната и без да изваждаме козунака, който е вече позапечен, и намазваме внимателно с разбитите на сняг съставки на глазурата.
Затваряме фурната и печем на същата температура още 30-35 минути, или до готовност - като след около 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. Тъй като козунакът е голям, проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали е добре опечен - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...
*** Ако козунаците са 2 по-малки - времето за печене на 180С или 160С с вентилатор (преди и след намазването с глазурата общо) е не-повече от 15-20 минути - в зависимост от плънката.
**** Позвлявам си дори да ги извадя от фурната след около 15-тата минута, да ги намажа с разбит белтък и да ги поръся с кристална захар и филирани бадеми - след което да ги върна във фурната за още 5-10 минути, като пробвам с дървен шиш дали са готови...
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути върху решетка, преди да извадим от формата.
Разчупваме го топъл :) или нарязваме на филийки след като е вече изстинал...
Замяната на заквасената сметана в рецептата с шампанско беше пълна импровизация :), но се получи удивително ароматен и вкусен козунак, без ефектът на "конците" да пострада!!!
Method:
Add iton the container of a bread machine, (at open lid on "dough" programme) the slightly beaten eggs, crumbled fresh yeast, sugar, champagne, butter and oil - mixed together, pinch of salt , lemon juice, vanilla extract and concentrated champagne flavour, start the program and leave for about 5 minutes - to let the ingrediends blend well (or until the yeast is completely dissolved).
Start adding the flour gradually and wait after each addition to blend well - until the dough turns soft and flexible. You may need a little more or less flour - depending on the humidity of the climate, or the size of the eggs ...
Once the dough is done,stop the bread machine and start the "Dough" programme again from the beginning, closing the lid of the machine this time and wait for the program to finish (my one continues 90 minutes).
*** If the dough hasn't rised enough - it has to at least doubles in volume - take out the container, cover with a clean cotton cloth and place for 10-15 minutes in preheated to 45-50C and turned off oven, or leave into the bread machine for about 30 more minutes, or until doubled in volume.
*** The dose is enough for one large, two normal or three smaller loaves. My personal experience shows that the optimal choice is to prepare 2 medium loaves because baking a large single one takes quite longer and slightly burns the crust until the easter bread is completely doen inside...
For braiding a single loaf - I've trusted the verified and proved itself as most successful technique...
Pour the risen dough onto greased working board and divide in two equal halves.
Shape the first half with hands like a triangle and sprinkle with chopped dried strawberies and chocolate chips.
Roll the dough, starting from the top and stretch and shape with hands a tight roll - about 80 cm long
Repeat with the second half of the dough.
Braid the loaf following the steps of the Swiss Bread braiding technique "Züpfe":
Put the braided loaf into a greased baking form, cover with a cotton towel and place for 15 minutes in a preheated to 45-50C oven, or until doubled in volume.
Switch oven to 110C or 90C with a fan and bakefor at least 10-15 minutes.
Then switch to a 180C or 160C with a fan and bake another10-15 minutes.
Open the oven and without taking the loaf out, brush gently with the beaten glaze ingredients.
Close the oven and bake at the same temperature another 30-35 minutes or until deep golden brown - as after 15th minute you may need to cover the bread with aluminum foil to prevent burning.
As the loaf isquite bigt, check with a wooden rotisserie if the bread is well-done - the rotisserie has to come out without crumbs clinging to it ...
Remove from the oven and leave for a few minutes on a wire rack before removing from the form.
Break up warm :) or slice after a couple of ours ...
The improvisation to change the sour cream from the original recipe with champagne has been a total hit :) the Champagne Easter Bread is amazingly flavorful and delicious!!!
Великденско издание - 05.05.2013 :)
Генерална репетиция с домашно захаросани сушени ягоди - 13.04.2014 :))
20.04.2014 :) |
Прекрасно!Иновацията е успешна!Поздравления!
ReplyDeleteНаистина успешна, Соня :) хубав ден от мен!!!
Deleteауууу, страхотна идея - шампанско и ягоди в козунак! Възхитена съм :) Остава и да се престраша да направя козунак тази година :) Не знам защо изпитвам такъв респект от козунаците :)
ReplyDeleteНаправо запрятай ръкави и пробвай :) много е вкусен и ароматен така козунакът... И мен ме беше много страх преди за пъври път да замеся, но след това :)) няма спиране...
DeleteМина,какъв разкош си направила!
ReplyDeleteКозунак с аромат на шампанско,ягоди...кой би устоял на такова изкушения!
Ако намеря есенция шампанско ще пробвам.
Поздрави и усмихнат ден! :)
Мира, качих в рецептата горе линк към есенцията, която аз съм ползвала, но вероятно има и други :))
DeleteХубав ден и от мен!!!
Определено нестандартно и интригуващо. Страхотно, Мина, поздрави!
ReplyDeleteГери :) много вкусен!!!
DeleteЕха….добре замислено като идея и едно чудесно изпълнение от твоя сатрана Мина :) какви конци само!
ReplyDeleteИзкушението е голямо!
Благодаря ти :) много добре се получи, определено надмина очакванията ми...
DeleteТи май си си взела отпуск,а? :)
ReplyDeleteКога свари да го замесиш,че и снимаш и сега да ме дразниш тук!
Не ми стигна казваш чийза и реши да ме доубиеш с този козунак!И успя!
Уникален е,конците-безкрайни,а снимките-божествени!
А аз цял ден троша нерви с ФБ :( .
Какво друго ми остава освен да похлипам по твоите кадри тук?!
Прегръдка и поздрави на дружината!
Каква ти отпуска, слънце :) бяхме се събрали целия народ за почивните дни вкъщи, та неделята я отделих за вихрене на страсти в кухнята... Козунакът така определено се получи и със сигурност ще присъства на великденската ни трапеза ;)
DeleteНадявам се, че вече всичко с ФБ е ОК и сега очаквам да откриеш козуначения маратон при теб, че да ни напълниш очите и душите, мила!!!
Прегръдки и целувки от мен :)
Направо ме нокаутира, Мина! Обичам комбинацията от шампанско (мус) и ягоди, не съм си и помисляла дори да ги съчетая в печиво, а за козунак, най-малко. Невероятна идея, перфектно изпълнение и много апетитни снимки. Прегръдки с пожелания за спокойна вечер, мила! :)
ReplyDeleteБлагодаря ти, Ева!! И ние много обичаме да готвим шампанско с ягоди у нас и комбинацията сработи чудесно и за козунака. Горещо го препоръчвам :)) Снимките ги щракнах много набързо, че тълпата вкъщи вече премираше и нямаха никакво желание да ме чакат да снимам :)
DeleteПрегръдки и от мен и хубав пролетен ден ти желая!!!
Невероятно съчетание-много ми допадна.А за вкуса изобщо не се и съмнявам.Невероятна си,Мина....
ReplyDeleteЖиве, пробвай го :) ако ти остане време и няма да съжаляваш...
DeleteОх,че е изкусителен!
ReplyDeleteПоздравления, Мина!
Виж сушени ягоди не съм виждала :)
Поздрави!
Дани, сушени ягоди продават на грамаж по магазинчетата и сергиите за ядки и сушени плодове, но ако не намериш :) ни кажи да ти пратя от тук...
DeleteХубав пролетен ден ти желая!!!
Много интересен -с шампанско и ягоди!Чудесна комбинация!И с безкрайни конци!Непременно ще го пробвам!
ReplyDeleteТанче, ще се радвам да споделиш впечатления :)
DeleteТова предложение за козунак е неустоимо- ягоди и шампанско, готова си за Уимбълдин! Че и конци, та да е пълно изкушението! Лека нощ и хубава сряда, Мина!
ReplyDelete:) вече има заявка да повторя рецептата - много го харесаха у нас...
DeleteХубава вечер ти желая, Игличе!!
Предполагам, че и замесен на ръка ще стане?
ReplyDeleteДеси, със сигурност ще стане и на ръка - само ще трябва да смениш малко реда добавяне на продуктите :) сипваш брашното, пресято със солта в съда, разтваряш маята в шампанското (на стайна температура с малко захар и брашно, разбиваш отделно яйцата с останалата захар, добавяш маслото и олиото, след това лимоновия сок и есенциите :) и си месиш, месиш, меееесиш :))
DeleteИнтересно съчетание и прекрасен козунак! Така съблазняват тези конци!
ReplyDeleteСнимките са невероятни!
Поздрави!
Благодаря ти, Тили!!!
DeleteХубав пролетен следобед ти желая :)
Мина, знам те аз, че си голям майстор на козунаците, и въпреки това, отново съм впечатлена от творението ти! Сега да кажеш бързо откъде взе сушените ягоди. Миналата година си изсуших сама, в дехидрататора, но свършиха много бързо...:(
ReplyDeleteБети, сушени ягоди продават на грамаж по магазинчетата и сергиите за ядки и сушени плодове, поне в София :) ги има на Графа, на Женския пазар и вероятно още на един куп места... Убедена съм, че домашно сушените са по-готини, но у нас ягоди за съжаление не оцеляват дотам :0 да бъдат изсушени... Ако не успееш да намериш при теб - подай знак да ти изпратя от тук сушени ягодки...
DeleteБлагодаря ти, Мина, за готовността да съдействаш!В Добрич няма, за съжаление... Надявам се, че сестра ми ще ми намери и изпрати...Честичко я пращам в магазина на Неофит Рилски :))
DeleteХубав и слънчев април!
А и забравих да кажа, че с тези аромати-допълнително обогатяват козунака по неповторим начин!
ReplyDeleteОх, на мен аромата на шампанското ми е любим в десерти, но тук и вкусът промени съвсем ненатрапчиво :))
DeleteЕ, страхотна си! И през ум не ми е минавало да направя козунак с шампанско! Не само ароматен, вкусен, но и много красив с конци, конци и пак конци... Честита Първа Пролет!
ReplyDeleteКате, много е готин :) пробвай го!!!
ReplyDeleteХубава пролет и на теб :))
Видях го във фейса това изкушение! Много идейно и красиво, а сигурно и вкусно!:)
ReplyDelete