AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, August 7, 2012

Бърз Чийзкейк с къпини без печене / No-Bake Blackberry Cheesecake



Импровизиран, бърз и лек летен десерт с приятен свеж вкус - за здравето на рожденика, който днес си имаме :)


Необходими продукти:

За подложката:
12 бисквитки Орео, заменяме за КЕТО със 100 г орехи 
100 г бадеми, ситно смлени
40 г масло
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
за  КЕТО добавяме 2-3 с.л. стевиола на прах

За пълнежа:
50 мл студена вода
20 г желатин
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
150 г захар, заменяме за КЕТО със стевия на вкус (60-80 капки)
200 мл сладкарска сметана
200 г къпини, почистени, измити и подсушени
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон

За топинга:
200 мл сладкарска сметана
1-2. с.л. пудра захар
*** 2 с.л. прясно изцеден сок от лимон (по избор)
200 г къпини, почистени, измити и подсушени
80 г конфитюр от къпини, без семки, пропускаме за КЕТО
листенца мента


Начин на приготвяне:

На подложката:
Облепваме дъното и ринга на 22 см форма с подвижен борд със свежо фолио.
Блендираме 4-те съставки за подложката до хомогенна маса.
Изсипваме в подготвената форма и притискаме към дъното и около 2 см от стените, докато оформим равномерна подложка.
Покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвяме пълнежа.

На пълнежа:
Накисваме желатина в студената вода за около 5-10 минути.
Блендираме крем сиренето, заквасената сметана, захарта и сладкарската сметана до хомогенна смес.
Добавяме къпините, лимоновия сок и ванилията и блендираме, докато къпините се пюрират (малки частици от къпините си остават цели).
Загряваме накиснатия желатин за 5-10 секунди в микровълнова на ниска мощност, или на водна баня, докато се разтопи,като внимаваме да не кипне.
Добавяме разтопения желатин на тънка струйка към сместа, като не преставаме да блендираме.
Изсипваме готовата смес върху стегнала подложка, покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника да стегне (или за 30-40 минути във фризер, ако много бързаме), но спокойно можем да забравим в хладилника и за през нощта, или да приготвим 1-2 дни предварително.

На топинга:
Изсипваме къпините в малка купа.
Загряваме в микровълновата ни ниска мощност или на водна баня конфитюра, само докато се разтопи.
Изсипваме разтопения конфитюр върху къпините и ги овалваме, докато се покрият с тънък равномерен филм.
Разбиваме с миксер на силна скорост сметаната и пудрата захар до "остри връхчета", но без да я преразбием.
*** Ако искаме сметаната да си остане пухкава и къпините да потънат в нея като в пухкаво облаче :) забравяме за лимоновия сок!!! Ако обаче слабостта ни към киселеещ топинг надделее - добавяме лимоновия сок :)) и забравяме за пухкавата сметана...
Освобождаваме чийзкейка от формата, обелваме фолиото и прехвърляме в подходящ поднос (аз пропуснах момента с облепването на формата с фолио :) и си му брах плодовете впоследствие).
Изсипваме сметаната върху охладения чийзкейк и в центъра му изсипваме къпините, като оставим поне 2-3 см чист борд.
Оставяме да стегна в хладилника поне за 1 час ( до 1 ден), или за 10-ина минути във фризера ако ни е спешен.
Преди да сервирам, декорираме с листенца свежа мента.


Бърз, лесен, вкусен - непретенциозен, но ефектен чийзкейк, позволяващ доста фриволни интерпретации откъм плодове и аромати :))

А ако замразим, си получаваме фантастичен сладоледен чийзкейк ;)



14 comments:

  1. Много вкусен изглежда.Резвам си едно парченце...
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)!! Много беше вкусен :))

      Хубав ден от мен!!

      Delete
  2. Чуден ти е чийзкейка, Мина, но пък и повода е много уважителен :)
    Да ти е жив и здрав мъжа!~
    Хубава празнична вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Пепи!! Както се казва :) да ми е жив и здрав ;) и много да ме слуша :))

      Delete
  3. Мина, толкова апетитно вълшебство!
    Да ти е жив и здрав рожденика!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, благодаря!! Много лек и свеж се получи десерта :)

      Delete
  4. Чудесно десертче!
    Вземам си парченце от него,за здравето на рожденика ....и неговата съпруга:))Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Милена!!! И най-после :) да сети някой и за съпругата ;))

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Мина, да ти е жив и здрав съпругът! Много години още да празнувате този ден заедно и в любов! Тортата е прелестна и сигурно много вкусна!

    Поздрави и весел празник!

    http://www.youtube.com/watch?v=8m_NG4Q0uDA&feature=related

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вени, благодаря, мила!! Страхотен поздрав!!

      Delete
  7. Определено това е десерта на рожденика,ако не ме лъже паметта по предишните ви празници!Явно е ценител на чийза и има защо,страхотен е и този!Лежерния вид е все по-популярен,а и какво облекчение за такива като мен,дето не им достига времето за врътни.
    И не на последно място най-специални поздрави на половинката ти и нека бъде здрав и щастлив!
    До скоро виждане,скъпа моя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!!! Знам, че си фен на печения чийзкейк, :) но и този не се получи зле - особено като се има предвид, че го започнах в 22.30 и само го мацнах с къпинките отгоре сутринта преди работа :))

      Хайде, слънце :) идвайте вече, че нямам търпение!!!!

      Delete
  8. Мина, да ти е жив и здрав рожденникът! Страхотен чийзкейк си му направила! Особено ми хареса идеята за блата с Орео и бадеми.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ReplyDelete

Blogging tips