AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, October 15, 2011

Бърз ябълков щрудел / Quick Apple Strudel



Един бърз и благодатно мързелив ябълков щрудел, който винаги става :)

Този тук е правен по вечерному и снимките са ужасни, но пък е особено любим вкъщи...


Необходими продукти:

500 г (1 опаковка) фини кори
6 средно големи ябълки, или 8 по-малки
100 г стафиди
100 г орехи, нарязани
150 г масло, замразено - за по-лесно настъргване (или предпочитана мазнина)
200 г чаени бисквити (или 1 опаковка)
3/4 до 1 чаша захар
10 г канела (1 пакетче)
4-5 с.л. тъмен ром
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, по избор
2-3 с.л. пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни кубчета.
Смесваме в голяма купа ябълките и стафидите и поръсваме с рома и лимоновия сок (по избор).
Блендираме бисквитите на едри трохи.
Нарязваме и блендираме орехите.
Смесваме захарта и канелата и разбъркваме, докато се смесят напълно.
Застиламе тавата с хартия за печене (аз поне го правя, за да не си наранявам;) покритието на тавата, като режа щрудела) за печене и намсляваме добре дъното и стените.
Разделяме корите на 3 части.
Застиламе с първите кори дъното и стените на тавата, като оставяме по 10-ина сантиметра от корите да стърчат извън тавата.
Намачкваме останалите от първата 1/3 кори и застиламе само дъното, като през 2-3 кори поръсваме равномерно с настъргано масло (аз го рендсовам :) директно над тавата)
Поръсваме с половината от натрошените бисквити.
Изсипваме половината от ябълките и стафидите и разнасяме на равномерен слой.
Поръсваме с половината канелена захар.
И най-отгоре поръсваме с половината нарязани орехи и поръсваме с настъргано масло.
Покриваме плънката, като намачкваме и застиламе корите от втората 1/3 - една по една, като през 2-3 кори отново поръсваме с настъргано масло.
Повтаряме процедурата с полагането на втората половина от плънката.
И покриваме с останалите кори - без последната, като не забравяме да поръсваме с масло.
Забулваме щрудела с последната кора, като подпъхваме краищата й, и обииииииилно поръсваме с настъргано масло.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 50-60 минути, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио или пекарска хартия, за да не прегаря щтрудела отгоре.
Изваждаме от фурната и поръсваме с пудра захар през сито, докато е още горещ.
Разрязваме на парчета и сервираме веднага с топка ванилов сладолед.


Или студен с любима гореща напитка.


Всъщност си е вкусен и без акомпанимент :))






2 comments:

  1. когато бях ученик си купувах щруделчета бяха много вкусни сега ще пробвам да си направя дано да станат красиви и вкусни/

    ReplyDelete

Blogging tips