AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, January 19, 2023

Торта Блонди с меренг и малини / Raspberry Meringue Blondie Cake

 

Бял шоколад, целувки и малини с маскарпоне мус и ванилова глазура - вълнуващо признание в любов към сетивата!!

Или тортата за рождения ден на мама :))

Своенравни и капризни създания са моите торти - рядко се получават, както са първоначално замислени, но са сериозно наситени с тръпка за приключение и винаги с елементи на изненада... 
Да не говорим пък как са измазани ;)
И никога примерно нарязани!!


Необходими продукти:
... идеята е заимствана от домашна сладкарница "Вкуснобар"

За блонди блатовете:
100 г бял шоколад за топене
100 г масло
80 г захар
1 яйце + 2 жълтъка
60 мл шампанско (или предпочитано сухо бяло вино)
80 г брашно
80 г бадемово брашно (или ситно смлени бланширани бадеми)
5 г бакпулвер
1 щипка сол

За целувчения блат:
2 белтъка 
1 щипка сол
100 г захар
1/2 с.л олио

За чийз крема:
300 г крем сирене
200 г малини, пресни или замразени
200 мл млечна сметана
80 г захар
20 г желатин 
40 мл студена вода

За малиновото кули:
200 г малини, пресни или замразени
40 г захар
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
капки есенция малина (или 1 ч.л. емулсия малина), по избор
5 г желатин 
20-30 мл студена вода

За маскарпоне крема:
500 г маскарпоне
200 мл млечна сметана
50 мл прясно изцеден сок от малини
20 г желатин 
40 мл студена вода

За глазурата:
300 г крем сирене
120 г масло


Начин на приготвяне:

На блонди блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня маслото и белия шоколад, разбъркваме и оставяме сместа да се охлади за  2-3 минути.
Добавяме захарта и ванилията и разбъркваме.
Добавяме яйцето и жълтъците, едно по едно, като след всяко добавяне разбъркваме до пълното им усвояване.
Добавяме шампанското и разбъркваме.
В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно.
Прибавяме към шоколадовата смес, като разбъркваме, до получаване на хомогенна маса.
Разделяме на 2 равни части и прехвърляме в подготвените форми.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или докато тестер, забит в центъра, излезе само с няколко полепнали влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме готовите блатове да охладят за поне 4 часа.

На целувчения блат:
Загряваме предварително фурната до 110С или 100С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разбиваме белтъците и щипката сол с миксер на средно силна скорост на сняг.
Добавяме захарта, лъжица по лъжица, като не преставаме да разбиваме.
Увеличаваме скоростта на силна и продължаваме да разбиваме още 7-8 минути, до лъскаво бяло тесто.
Прехвърляме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 110С или 100С с вентилатор фурна около 90 минути, след което изключваме фурната и оставяме блата вътре, докато фурната изстине, без да я отваряме.
Разтопяваме 50 г бял шоколад с 1/2 с.л. олио и оставяме да се охлади, но да е течен и лесен за нанасяне.
Намазваме охладения целувчен блат от двете страни с разтопения бял шоколад, като изчакваме шоколадът на всяка от намазаните страни напълно да стегне.

На чийз крема:
Покриваме дъното на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Накисваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, захарта, малините, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  до пълното му усвояване за 1-2 минути.
Разделяме сместа на 2 равни части и разпределяме в подготвените форми.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа (или за 20-30 минути във фризера) да стяга.

На малиновото кули:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 15-16 см със свежо фолио.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме малините.
В тенджера кипваме озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон и оставяме за 4-5 минути да къкрят на ниска степен при непрекъснато разбъркване, докато сместа започне да се сгъстява.
Отстранваме от огъня, добавяме есенцията, разбъркваме и оставяме за минута да се охлади.
Добавяме накиснатия във вода желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Оставяме да се охлади до стайна температура и прехвърляме в подготвената форма.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера, да стегне.

На крема с маскарпоне:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, млечната сметана, малиновия сок, пудрата захар и ванилията  за 3-4 минути, до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксера на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме крема на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с голям кръгъл накрайник (#1A или #2A).

На глазурата:
Приготвяме глазурата непосредствено преди да сглобим тортата.
Разбиваме в купа с миксер на средна скорост мекото масло, ванилията и пудрата захар до пухкава бяла маса за 2-3 минути.
Добавяме на части крем сиренето и разбиваме до пухкав бял крем за около още 2-3 минути.
Прехвърляме в голям пош с с голям кръгъл накрайник (#1A или #2A).

Сглобяване на торта:
Блат - крем - чийзкейк - крем - меренг - крем - пак чийзкейк - крем - желе - крем - блат - глазура :)
Или...
Поставяме първия блат върху подходящ поднос.
Фиксираме с регулеруем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от първата половина маскарпоне крем и заравняваме.
Освобождаваме първия чийзкейк, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на формата и поставяме по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме останалата част от първата половина на крема и заравняваме.
Поставяме отгоре целувчения блат и нанасяме тънък слой от втората половина от крема.
Освобождаваме аналогично на първия и втория чийзкейк и поставяме върху на покрития с крем меренг.
Нанасяме тънък слой крем и заравняваме.
Освобождаваме малиновото кули от формата, като отново прекарваме остър тънък нож между желето и стените на формата и поставяме по средата на покрития с крем чийзкейк.
Нанасяме с помощта на поша крем отсреани и останалия крем отгоре и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
За по-висока торта наслагвам 2 регулеруеми ринга един върху друг, като стените на всеки покривам с ацетатна лента :)
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента и покриваме с помощта на поша и накрайника тортата от всички страни с крема за глазурата.
Заравняваме глазурата от всички страни с помощта на палетен нож и заравняваме с шпатула (или широк кухненски нож) 
Оставяме тортата в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата и декорираме, по избор, със свежи или сухи клонки, билки, цветя...
Режем тортата добре охладена с голям и остър, затоплен и сух нож :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips