Един сладкиш от поредицата "бързо-лесно-вкусно", :) ако изключим момента с охлаждането, който вкъщи обикновено се прескача, че няма толкова търпеливи да чакат цееееели 2 часа...
That's one of those "quick-easy-tasty" kind of recipes :) if we forget the chilling monet, that we usualy ignore at home, as noone is so patient enough to wait for 2 loooong hours...
That's one of those "quick-easy-tasty" kind of recipes :) if we forget the chilling monet, that we usualy ignore at home, as noone is so patient enough to wait for 2 loooong hours...
Необходими продукти:
За компота:
3 бр. праскови или нектарини, 7 с.л. захар, 1 чаша вода, 1-2 с.л. ром
ИЛИ
1 компот от праскови 800 мл или 1 л.
За тестото:
5 яйца
1 чаша захар
1 чаша брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. есенция ром или ванилия
1/2 чаша орехи, нарязани
За карамела:
1 чаша захар
4 с.л. вода
50 г масло
3 с.л. ром
Ingredients:
For the compote:
3 peaches or nectarines, 7 tablespoons sugar, 1 cup water, 1-2 tablespoons rum
OR
1 compote of peaches 800 ml or 1 liter
For the dough:
5 eggs
1 cup sugar
1 cup flour
1 baking powder (10 g)
1 tsp rum or vanilla extract
1/2 cup walnuts, chopped
For the caramel:
1 cup sugar
4 tablespoons water
50 g butter
3 tablespoons rum
For the compote:
3 peaches or nectarines, 7 tablespoons sugar, 1 cup water, 1-2 tablespoons rum
OR
1 compote of peaches 800 ml or 1 liter
For the dough:
5 eggs
1 cup sugar
1 cup flour
1 baking powder (10 g)
1 tsp rum or vanilla extract
1/2 cup walnuts, chopped
For the caramel:
1 cup sugar
4 tablespoons water
50 g butter
3 tablespoons rum
Начин на приготвяне:
Ако не ползваме готов компот, обелваме и нарязваме прасковите на резенчета. Кипваме водата захарта и рома, добавяме обелените и нарязани праскови и варим около 7-8 до 10 минути. Отстраняваме и оставяме да се охлади. Отцеждаме плода от сока и оставяме настрани.
Разбиваме с миксер яйцата и 1 чаша захар за около 7-8 минути или докато се образува пухкав крем. Добавяме есенцията ром или ванилия. Смесваме в отделна купа брашното и бакпулвера, добавяме постепенно към яйчената смес и разбъркваме добре. Добавяме нарязаните орехи и отново разбъркваме.
Загряваме предварително фурната на 160 С.
Карамелизираме по възможност директно в съда, в който ще печем сладкиша 1 чаша захар и 4 с.л. вода до златисто кафяво, добавяме маслото и рома и разбъркваме докато карамела се хомогенизира. Отстраняваме и внимателно обливаме веднага стените на съда с карамел.
Внимателно подреждаме върху горещия карамел отцедените резенчета плод. Изсипваме отгоре тестото. Ако са ни останли резенчета плод - подреждаме внимателно върху тестото. Печем в предварително загрята до 160 С фурна около 35-40 минути или до тъмно златисто кафяво, като през първите 20 минути не отваряме фурната. Изваждаме и оставяме да се охлади около 5-10 минути и внимателно прекарваме остър нож между стените на съда и слдакиша - да го освободим.
Надупчваме с остра вилица коричката на сладкиша и поливаме, топлия, но не горещ блат със сока от компота. Слад като изстине, оставяме да се охлади поне още 2 часа в хладилника. Преди да сервираме, обръщаме върху подходящ за поднасяне съд.
Може да поднесем сладкиша гарниран с бита сметана или сладолед.
If we don’t use ready compote, peel and cut peaches into crescentс. Bring water, sugar and rum to a boil, add the peeled and cut peaches and boil for 7-8 up to 10 minutes. Remove and leave to cool. Drain the fruit crescentс and leave fruits and juice aside.
Beat together with mixer eggs and 1 cup sugar for 7-8 minutes or until fluffy and creamy. Add the rum or vanilla extract and beat again. In a separate bowl mix flour and baking powder, gradually add to egg mixture and mix well. Add chopped walnuts and mix again.
Pre-heated oven at 160 C.
Caramelize, if possible directly into the baking pan ( do not use spring form) 1 cup sugar and 4 tablespoons water until golden brown, add the butter and rum and stir until caramel mixture gets smooth. Remove immediately and carefully pour with caramel all over the pan.
Carefully arrange over the hot caramel drained fruit crescentс. Pour over the dough. If any fruit slices remain - carefully arrange those on the top of dough. Bake in preheated to 160 C oven for 35-40 minutes or until dark golden brown, as in the first 20 minutes do not open the oven. Remove and leave to cool for about 5-10 minutes and run a sharp knife around the edges to loosen the cake.
Using a sharp fork riddle the top of the cake and syrup the warm but not hot cake with compote juice. Once getting cooled, leave to chill at least 2 hours in refrigerator. Before serving, invert cake onto a serving plate.
The cake could be served topped with whipped cream or ice cream.
Method:
Beat together with mixer eggs and 1 cup sugar for 7-8 minutes or until fluffy and creamy. Add the rum or vanilla extract and beat again. In a separate bowl mix flour and baking powder, gradually add to egg mixture and mix well. Add chopped walnuts and mix again.
Pre-heated oven at 160 C.
Caramelize, if possible directly into the baking pan ( do not use spring form) 1 cup sugar and 4 tablespoons water until golden brown, add the butter and rum and stir until caramel mixture gets smooth. Remove immediately and carefully pour with caramel all over the pan.
Carefully arrange over the hot caramel drained fruit crescentс. Pour over the dough. If any fruit slices remain - carefully arrange those on the top of dough. Bake in preheated to 160 C oven for 35-40 minutes or until dark golden brown, as in the first 20 minutes do not open the oven. Remove and leave to cool for about 5-10 minutes and run a sharp knife around the edges to loosen the cake.
Using a sharp fork riddle the top of the cake and syrup the warm but not hot cake with compote juice. Once getting cooled, leave to chill at least 2 hours in refrigerator. Before serving, invert cake onto a serving plate.
The cake could be served topped with whipped cream or ice cream.
Ако обаче нямаме време :) или търпение да изчакваме сладкиша да изстива, както обикновено на нас ни се случва, го обръщаме върху подноса, веднага след като го сиропираме - и си обираме полепналия още карамел по тавата за печене с лъжичка ;)
Аз дори, конкретно този сладкиш, пропуснах да го сиропирам, че детенце вече примираше до мен да го опита - та го поливах със сока от компота (сладкиша :) не детенце), след като вече го бях обърнала... Но пак си беше супер вкусен де!!
But if we haven’t got enough time :) or are not patient enough to wait for the cake to get chilled, as it usually happens at home, just invert it onto the serving plate right after syruping it with the compote – and skim the caramel from the pan – it is heavenly tasty ;)
I've even missed to syrup right this cake, as the kid has been dying to try it ASAP, so I have been syruping it (the cake :) not the kid) after I have already inverted it onto the plate… But it’s been still super tasty!!
These flavors sound amazing!
ReplyDeleteWow, that caramelization of the peaches is fabulous! I want a slice :)
ReplyDeleteТози сладкиш ми е в топ 3 на любимите,а твоят изглежда стра-хот-но!Ромът е много добра идея,ще пробвам и аз!
ReplyDeleteХубав ден!
Wow your cake looks amazing! The caramelised peach sounds so delightful :)
ReplyDeleteThat does look like a great cake! I am eagerly anticipating peach season here ...
ReplyDeleteBeautiful! Caramel.....so yummy.
ReplyDeleteI love an upside down cake and this one looks incredible ... yummy flavors all around!
ReplyDeleteYou have an award waiting for you: http://bit.ly/fE7iqT
ReplyDeleteMateja @Indulging Life
Обожавам го този сладкиш, Мина, но ряддко го правя.
ReplyDeleteИ на мен ми допада идеята с рома, ще пробвам следващия път, когато убедя моите хора, че трябва да го направя :)
Хубава вечер!
Красота за окото е този сладкиш. Имам компот и се замислям..;)
ReplyDeleteThis is so beautiful Mina, love the colors and peach is just perfectly caramelized..love it! Surprisingly I can understand some of the Bulgarian when I read these comments! Interesting!:))
ReplyDeleteМИНА нямаш милос ти :))) Толкова апетитно изглежда сладкишът ти че чак ми идва да ти дойда на гости :)))
ReplyDeleteПоздравления мила
You definitely nailed the caramelization as well as the rest of the recipe. Good job.
ReplyDeleteИзглежда прекрасно!
ReplyDeleteЗа вкуса не се и съмнявам като съдя по вида и по рецептата!
Хубав ден и ведро настроение ти пожелавам, Мина!
Your cake looks so delicious! I'll have to try this recipe when peaches come back into season here!
ReplyDeleteWhat a beautiful cake! I hope you have enough ppl there to eat it all. Otherwise, I am happy to help :)
ReplyDeleteМного го обичам този сладкиш! Твоят изглежда отлично :)
ReplyDeleteOh I'm drooling! That cake looks fantastic, Mina... you did a wonderful job!
ReplyDelete