КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, December 27, 2010

Сусамена пита / Sesame Loaf - Christmas Star



За Бъдни Вечер вкъщи пожелаха пита, която да не е пак содена, а с мая и яйца и още нещно :), но пък да си е типично българска (ама без мерудии!!)... А :) и да е с формата на коледна звезда... Затова реших да импровизирам със Сусамена  пита...


Необходими продукти:

За тестото:

2 ч.ч. хладко прясно мляко
1 с. л. захар
4 яйца
2 - 3 с. л. олио
1 кг брашно
10 г суха мая (или 1 пакетче)
1 ч. л. Сол
50-60 г масло, разтопено
½ чаша сусам, предварително леко запечен

За глазурата:

1 яйце на стайна температура, леко разбито
Сусам (суров) за поръсване

Начин на приготвяне:

От брашното отделяме 1 чаша - за доомесване и разточване.

В голяма купа или купата на електрически миксер разбъркваме хладкото мляко, захарта, яйцата и олиото.

В отделна купа смесваме 2 чаши от останалото брашно и сухата мая и добавяме към разбърканите вече съставки. Разбъркваме с миксера на средна скорост и оставяме сместа да отпочива непокрита за около 10 минути.

Останалите около 2 чаши брашно разбъркваме в отделна купа със солта.

След като сместа с маята е престояла около 10 минути, добавяме постепенно останалото брашно и солта, разбърквайки с миксера на ниска степен и приставките за тесто, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата.

Ако тестото е твърде меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, прибавяме 1-2 с.л. хладко мляко.

Прехвърляме тестото в голяма купа, намазнена добре, покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за около 30-ина минути, или докато почти удвои обема си.








Разделяме на три равни части и поставяме върху набрашнена повърхност.


 








Разточваме първата кора с дебелина около 1.5 см., намазваме с разтопено масло и поръсваме обилно с предварително леко запечен сусам.











Разточваме и втората кора с приблизително същите размери и нанасяме с помощта на точилка върху първата (като след това с ръце разтягаме втората кора, за да изравним по размер с първата). Отново намазваме с масло и поръсваме със сусам.







Повтаряме процедурата и с третата кора.

Ако  сусамената пита е за Бъдни Вечер  (въпреки че не е постна) J, за Коледа или Нова Година - приготвяме късметите и паричката.















Нарязваме наложените кори на 8 или 12 равни триъгълника в зависимост от големината и дълбочината на съда в който ще печем питата.











Разпределяме късметите :) .














Навиваме триъгълниците на руло, като започваме от основата.













Подреждаме в тава, предварително застлана с хартия за печене или добре намаслена и набрашнена, като оставяме малко място между отделните парчета.

*** Моята тава не е особено голяма, затова не успях да се развихря в подреждането на отделните триъгълници като коледна звезда, че и дори съм пропуснала да снима питата преди да втаса…

Покриваме тавата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме на топло отново за около 30-ина минути да втасва, или докато удвои обема си.

След като питата е удвоила обема си, намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусам.












Печем в предварително загрята на 160-170 градуса фурма за около 35-40 минути, или до златисто, като след първите 20 минути покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не прегори.









Отстраняваме и оставяме да изстине за около 5 минути, след което изваждаме от тавата.

Ако няма да сервира питата веднага, завиваме в памучна кърпа и съхраняваме на стайна температура.

 
Невероятно вкусна пита, достойна да краси празничната ни трапеза, но абсолютно подходяща за закуска или като хляб с вкусен обяд или вечеря с любими хора :)




3 comments:

  1. Прекрасна пита!
    А и хубава идея за късметчетата!
    Весели празници!

    ReplyDelete
  2. Dani - Благодаря ти!! Не я докарах на вид както точно ми се искаше :)), но пък поне на вкус си струваше...

    Kate - thanks :) I have just told Dani, that I haven't succeeded in shaping the loaf exactly as I've wanted, but it's been at least tasty :))

    ReplyDelete

Blogging tips