КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, December 3, 2010

Орехов пай "Зимна приказка" / Walnut pie "Winter Fairy Tale"



Отдавна бях обещала вкъщи да приготвя орехов пай, защото комбинацията от орехи и карамел е неустоима за всички, въпреки че паят е истинска калорийна бомба...

I’ve been promising for sometimes at home to make a walnut pie, because the walnuts and caramel combination is irresistible, even the pie is an absolute calorie bomb...
 



Необходими продукти:


За блата от маслено тесто:


2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
1 равна ч.л. бакпулвер
150 г студено масло, нарязано
¾ чаша захар
1-2 с.л. мед
1 жълтък
Есенция ром
¼ чаша студена вода (плюс допълнително ако е необходимо)


За плънката:


1 ½ чаша едро нарязани орехи
1 ½ чаша захар
¼ чаша студена вода
½ чаша нискомаслена течна сметана
2 с.л. мед
3 с.л. ром


За топинга:


2-3 с.л. пудра захар
1 чаша течна подсладена сметана
3 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. настъргана кора от портокал
1 ч.л. настъргана кора от лимон
3 с.л. сок портокал
1 с.л. сок лимон


Ingredients:

For the Dough:

2 cups all purpose flour
½ tsp salt
1 even teaspoon baking powder
150 g cold butter, sliced
¾ cup sugar
1-2 tablespoons honey
1 egg yolk
½ teaspoon Rum extract
¼ cup cold water (plus extra if needed)


For the Filling:

1 ½ cup coarsely chopped walnuts
1 ½ cup sugar

¼ cup cold water
½ cup low-fat cream
2 tablespoons honey
3 tablespoons dark rum


For the Icing:

2-3 tablespoons castor sugar
1 cup sweetened whipping cream
3 tablespoons sour cream
1 teaspoon orange zest
1 teaspoon lemon zest
3 tablespoons orange juice
1 tablespoon lemon juice






Начин на приготвяне:


В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера. Добавяме студеното масло, нарязано на кубчета и размесваме добре (в процесор, с миксер или претриваме през пръсти), докато сместа стане „на трохи”.  


Добавяме захарта, жълтъка, 1-2 с.л. мед  и есенцията ром и отново размесваме. 


Замесваме грубо тесто, като добавяме с лъжица вода. 


Отделяме малко топче от тестото за декорацията. Покриваме и двете топки тесто с фолио и оставяме да отлежи в хладилника. 


През това време приготвяме ореховата плънка. Карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво, отстраняваме от котлона и добавяме маслото и орехите. Разбъркваме добре и връщаме отново на котлона. Добавяме течната сметана, рома и меда и разбъркваме, докато се поемат от карамела. Отстраняваме и оставяме да се охлади.


Загряваме фурната на 180 С.


Изваждаме тестото от хладилника и от основната част разточваме през фолио или разтегляме с ръце по предварително намаслената форма за пай, като покриваме и стените на формата. Надупчваме внимателно кората с вилица и отново оставяме в хладилник за около 5-10 минути. 


Междувременно разточваме тънка кора от малкото топче тесто (дебела около 0.5 см.) и изрязваме с форма за сладки няколко звездички, борчета, луничка :) или каквито фигурки си имаме…


Печем кората на пая и курабийките за декорацията в предварително загрята на 180 С фурна за около 20-25 минути или до златисто. 


Изваждаме и оставаме кората да се охлади добре, преди да извадим от формата. 


Поръсваме курабийките с пудра захар.


След като ореховата плънка се е охладила добре, нанасяме равномерно върху охладената кора. 


Разбиваме с миксер на максимална скорост сметаната за топинга за около 3-4 минути или докато стане на „сняг”. 


Добавяме постепенно, разбърквайки на средна или ниска скорост, заквасената сметана, настърганата кора от портокал и лимон, портокаловия и лимоновия сок.


Аранжираме върху пая курабийките и част от  разбитата сметана. 


Може леееко да поръсим пая през цедка с пудра захар, за да се получи ефекта на валящ снежец :)


Method:

Preheat oven to 360 F (180 C)


In a bowl mix flour, salt and baking powder. Add cold butter, cut diced and mix well (in a processor, blender or rub through fingers) until the mixture turns "on crumbs."

Add sugar, egg yolk, 1-2 tablespoons honey and rum essence and mix again.

Knead dough roughly by adding a tablespoon of water.

Cut a small ball of dough for decoration. Wrap both balls of dough with wrapping foil and leave to rest in the refrigerator.

Meanwhile prepare the walnut filling. Caramelize sugar and water until golden brown, remove from heat and add the butter and walnuts. Mix well and get back to heat. Add cream, rum and honey and stir and let homogenize. Remove and leave cool well.

Remove dough from refrigerator and roll it using a rolling pin or stretch with hands into the  pre-greased pie form, covering the walls of the form also. Punch the dough with a fork and get it back to the refrigerator for 5-10 minutes.

Meanwhile, roll a thin crust using the small dough ball (about 0.5 cm thick) and cut several stars, Christmas trees, a moon :) or whatever figures we like for the icing ...

Bake pie crust and a cookie for decoration in a preheated to 360 F (180 C) oven for 20-25 minutes or until golden.

Remove crust and let cool well before removing from the pan.

Sprinkle cookies with castor sugar.

After walnut filling gets cool well, spread evenly over pie crust.

Whip with a mixer at maximum speed the sweetened whipping cream for about 3-4 minutes or until soft picks form.

Add gradually, on medium or low speed, sour cream, orange and lemon zest and orange and lemon juice.

Decorate the pie with cookies and some whipped cream.

Sprinkle the pie slightly with castor sugar to get snowing effect.





И сме готови да разкажем най-ароматната и неустоима зимна приказка с чаша силно кафе, горещо мляко или :) просто като десерт.

And we have the most fragrant and irresistible winter fairy tale, served with strong coffee, hot milk or :) just as a dessert...






16 comments:

  1. Изглежда много апетитно този орехов пай!

    Поздрави,
    Тони

    ReplyDelete
  2. Ох :) много вкусен и много калоричен!!! А вече свърши - и детенце точно ми мрънка за още :)))

    ReplyDelete
  3. Много обичам орехов пай!Изглежда чудесно, а декорацията е много оригинална!
    Поздрави и от мен!

    ReplyDelete
  4. Благодаря Диди!! И у нас е на почит :)

    А за декорацията - просто се забавлявахме да пробваме новите формички за курабийки...

    Поздрави и приятна дъждовна събота вечер!!!

    ReplyDelete
  5. How magically beautiful. Thank you for sahirng. Luna

    ReplyDelete
  6. My pleasure :) hope you will enjoy it as much as we do!!!

    Cheers,
    Mina

    ReplyDelete
  7. Oh wowww this pie looks like a fairy tale indeed! Very festive and almost magical. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  8. Thanks Kimberly!!

    We've really enjoyed decorating that :) and actually have been checking if the new cookie cutters work ;)

    ReplyDelete
  9. Beautiful and delicious. Honey and rum...wonderful combination.

    ReplyDelete
  10. This looks amazing. It looks like a pecan pie but way way better.

    ReplyDelete
  11. Briarrose,

    Thank you!! Honey and rum go perfect with the caramel and walnuts flavour :) according to me...

    ReplyDelete
  12. Walnuts could be easily replaced with pecan instead :)

    BTW :) I love your Nanaimo Bars!!!

    ReplyDelete
  13. Фантастично изглежда! Задължително ще го изпробвам.

    ReplyDelete
  14. :) много калоричен, но пък и много вкусен...

    ReplyDelete

Blogging tips