Не обичам риба, не ям риба и, откакто синът ми навърши 4 години – не готвя риба. Освен :) на Никулден… Тази рецепта е продукт на абсолютната благосклонна случайност, но всички вкъщи много я харесаха и се превърна в традиционната ни култова Никулденска рецепта за риба (освен това ;) пъстървата не мирише на риба – или поне почти не мирише!! и аз успявам да я приготвя без противогаз).
I do not like fish, do not eat fish, and since my son turned 4 years - do not cook fish. Except :) on St. Nicholas Day ... This recipe is a result of an absolutely favorable chance, but everyone liked it a lot at home and that’s become our traditional St Nicholas Day recipe for fish (also ;) trout does not smell like fish - or at least not that much! I manage to prepare it without a mask).
Как се роди рецептата :)… Една Никулденска вечер преди 4-5 години, минавайки след 19.30 през магазина да купя скумрия, за да я изпека на скара на балкона и да се отсрамя пред семейството за годината, се оказа, че е останал вече само един пакет пъстърва. Потресена, купувам самотната пъстърва и питам в изблик на тотално отчаяние продавача как се готви това нещо??? А той шеговито ми обяснява: „Слагаш тиганЯ на котлона, хвърляш вътре мАслото, хвърляш рибата – и готово”. Мили боже!! Прибирам се :) и правя точно каквото ми каза човекът… Само добавих солта, черния, пипер и розмарина от себе си (вероятно, защото това съм имала в момента ;) като подправки), че да допринеса нещо и аз за рецептата…
Свикнали на вечната скумрия на скара за Никулден :), моите хора бяха във възторг от кулинарния шедьовър, подсказан ми мимоходом!! И от тогава – Пъстърва в масло на тиган с розмарин е НАШАТА рецепта…
А тази година, вместо почистеното и обезкостено удобно филе, успях да немеря само почти жива пъстърва, но не чак до там, че да изпълнява и желания… Няма да ви казвам колко време се борих с бедните създания, докато ги почистя подобаващо...
Ето я най-после и рецептата :)
Необходими продукти:
За 4 порции
4 пъстърви, почистени
1 ½ ч.л. сол
1 ч.л. едро смлян черен пипер
½ чаша пресен розмарин или 1 ½ с.л. изсушен
1 пакетче (115 гр.) масло
1 лимон, нарязан на шайби
*** Аз за съжаление не се организирах и не успях да си намеря пресен розмарин, затова използвах сух, при това ситно смлян в кафемелачката, че детенце не обича "клечки в рибата"...
Ingredients:
For 4 servings
4 trout, cleaned
1 ½ tsp salt
1 tsp coarsely ground black pepper
½ cup fresh rosemary or 1 ½ tablespoons dried
1 packet (115 g) butter
1 lemon, sliced
*** I unfortunately haven’t got myself organized enough and I could not get any fresh rosemary, so I used dry ...
Начин на приготвяне:
Поръсваме със сол и черен пипер почистената и добре измита пъстърва и овалваме в пресен розмарин (или поръсваме добре със сух). Покриваме с кухненско фолио и оставяме да отлежи 20-30 минути.
Разделяме маслото на 4 равни части – по една за всяка рибка или ако тигана ни е по-голям и ще пържим пъстървите две по две – на 2 равни части.
В подходящ тиган разтопяваме на средно силна степен маслото, като внимаваме да не прегори, и като се сгорещи достатъчно, слагаме рибата да се пържи. Пържим от всяка страна (за по-добър резултат пържим първо външната страна) по 4-5 минути или до златисто, като от време на време разклащаме тигана, за да се разпределя маслото равномерно.
На финала включваме котлона на максимална степен за около минута-две, за да добие рибата ни лека хрупкава коричка, но без да прегаря.
Внимателно прехвърляме в подходяща чиния, защото месото е много крехко и сочно и :) би могла да се разпадне порцията. Добавяме по няколко шайби лимон към всяка пъстърва и гарнираме по вкус.
*** След всяка изпържена риба почистваме тигана, за да не остава вкус на прегорено масло и „сажди” :)
*** След всяка изпържена риба почистваме тигана, за да не остава вкус на прегорено масло и „сажди” :)
Method:
Sprinkle with salt and pepper the cleaned and well washed trout and roll in fresh rosemary (or sprinkle well with a dry one). Cover with plastic wrap and leave to rest for about 20-30 minutes.
Divide butter into 4 equal parts - one for each fish, or if the pan is larger and trout could be fried two by two - into 2 equal parts.
In a suitable pan on medium heat melt the butter, being careful not to burn, and when it’s hot enough, start frying the fish. Fry each side for 4-5 minutes or until golden, shaking the pan from time to time to distribute butter evenly.
Turn on high heat at the end for a minute or two, so the fish gets light crispy crust, but do not burn it.
Carefully transfer to a suitable dish because the fish is very tender and juicy.
Divide butter into 4 equal parts - one for each fish, or if the pan is larger and trout could be fried two by two - into 2 equal parts.
In a suitable pan on medium heat melt the butter, being careful not to burn, and when it’s hot enough, start frying the fish. Fry each side for 4-5 minutes or until golden, shaking the pan from time to time to distribute butter evenly.
Turn on high heat at the end for a minute or two, so the fish gets light crispy crust, but do not burn it.
Carefully transfer to a suitable dish because the fish is very tender and juicy.
Add a few lemon slices to each trout and garnish to taste.
*** After frying each fish, clean the pan, so the next fish wouldn't get any taste of burnt butter.
*** After frying each fish, clean the pan, so the next fish wouldn't get any taste of burnt butter.
I must say that this fish looks incredibly delicious!.. Thnak you very much for sharing such a lovely recipes. Luna
ReplyDeleteThe fish looks so amazing! It sounds so delicious and full of flavours :)
ReplyDeleteThank you Luna!!! Thank you Tes!!!
ReplyDeleteYou girls are so kind!!! This is one of the less dishes I cook without tasting at all what I am cooking :) as I do not eat fish... But my family loves my Pan Trout in Rosemary and Butter :) so I usually cook that for the St. Nicola's Day.
I must be frank that I can't understand the recipe but the photo says it all. The fish looks so crispy and tasty very inviting indeed.
ReplyDeleteThanks Yin!! The google translator makes the recipe sound weired indeed :), but I've been busy as hell, organasing and preparing everything for my son's birthday for the last couple of days and haven't really succeeded to translate the recipe, but will do my best to post that in English ASAP :)
ReplyDelete