КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, November 10, 2010

Ябълкова Тарта "Слънце"

Ябълковите сладкиши са едни от любимите вкъщи. Може би затова винаги съм готова да пробвам нова рецепта или да експериметирам, допълвайки с нови елемнти лщбима стара.


Тази Ябълкова Тарта "Слънце" е с плетеница по мой дизайн ;), затова ще се опитам да онагледя със снимки...

Необходими продукти:

За масленото тесто (известно като Pate Brisee или Short Crust Pastry):
2 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
200 гр. Краве масло (охладено и нарязано на парченца)
2 с.л. кристална захар
1 с.л. мед
¼ до ½ ч.ч. студена вода

За пълнежа:
1 кг. или 5-6 средно големи ябълки (обелени, почистени и нарязани на кубчета)
2 с.л. лимонов сок
½ ч.ч. захар
2-3 с.л. вода
2 с.л. масло
2 с.л. мед
3 с.л. ром
½ ч.ч. стафиди
½  ч.ч. счукани на едро орехи

За глазурата:
1 с.л. мед
¼ ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното и солта и разбъркваме добре.  

Добавяме нарязаното на кубчета студено масло и размесваме в процесор или с миксер (или претриваме през пръсти), докато сместа стане „на трохи”. 
Прибавяме кристалната захар и меда и размесваме отново.  
Добавяме по малко вода и замесваме грубо тесто. 

Оформяме на топка.
Върху набрашнена хартия за печене разточваме кора с диаметър около 36-38 см. 
С обратната страна на ножа очертаваме внимателно и без да натискаме силно кръг с диаметър около 26-28 см. по средата на кората, като за шаблон можем да ползваме съда, в които ще печем сладкиша.

Останалият около кръга бордюр нарязваме на четен брой лентички широки 2 и 3 см. (през една) и дълги около 10-12 см.

Надупчваме равномерно с вилица вътрешния кръг, покриваме с фино готварско фолио и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.
 










През това време приготвяме пълнежа.
В термоустойчив съд загряваме захарта и водата, докато сместа се карамелизира, добавяме маслото и меда и разбъркваме. 
Намаляваме на по-ниска степен и добавяме нарязаните на кубчета ябълки, лимоновия сок и рома. 
Първоначално карамелът се втвърдява, но постепенно се разтваря отново. 
Разбъркваме внимателно ябълките, докато карамела се разтвори и задушаваме за около 20-25 минути или докато ябълките поомекнат и добият златист цвят, а сосът започне да се карамелизира, като разбъркваме от време на време внимателно. 
Отстраняваме от котлона, добавяме стафидите и орехите и разбъркваме да се смесят съставките равномерно. 
Оставяме да се охлади.


Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка.  
 

Пренасяме внимателно с хартията в съда за печене и притискаме с пръсти  да легне добре по формата на съда. 

Изсипваме плънката и разнасяме равномерно.

Преплитаме нарязаните по-тънки лентички (тия от по 2 см.) през една, лявата надясно – дясната наляво (като ги засрещаме), както е показано на снимката.

Останалите по-широки лентички (тия от по 3 см.) навиваме на руло – едната навътре, другата навън.

Печем в предварително загрята фурна – 220 градуса C (200 градуса C на вентилатор) на по-ниска скара за около 45-50 минути или до готовност, като след 20-25 минута покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене „венеца”, за да не прегаря.



Изваждаме от фурната и глазираме с мед, разтворен във вода. 

Оставяме да изстине поне 3-4 часа преди да разрежем.



Сервираме сладкиша топъл или на стайна температура по желание гарниран със сладолед или бита сметана. 

Съхранява се при стайна температура за 2-3 дни.



No comments:

Post a Comment

Blogging tips