AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, November 12, 2010

Шарлота с трицветен мус Маскарпоне

Искаше ми се за двойния имен ден, който имаме вкъщи, да направя лека торта с Маскарпоне, но не можех да реша окончателно с какъв вкус да е точно кремът... Накрая се спрях на три любими вкуса едновременно - шоколад, карамел и бял шоколад - така поне щяхме да имаме база за сравнение кой е най-сполучлив. Порових се доста из рецепти, форуми и кулинарни сайтове, но за всеки от трите муса предложенията бяха прекрасни сами по себе си и не съвсем удачни за комбиниране с другите варианти. И реших да импровизирам с нещо напълно изчистено за всеки отделен мус, за да се получи една взаимно допълваща се комбинация. И така се появи тортата без име...

След като вече я бяхме опитали, ми предлагаха да я нарека  "Тройно изкушение", заради вкусовите вариации на крема, но в крайна сметка се спряхме на описателното "Шарлота с трицветен мус Маскарпоне".



Време за приготвяне: около 1 час (по 15 минути за всеки от мусовете и 15-20 минути за сглобяване)

Порции: 12


Необходими продукти:


За блатовете:

400 гр. бишкоти
1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 ч.л. какао
1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 с.л. карамелизирана захар
½ ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 ампула (или 2 прахчета) ванилия

За шоколадовия мус Маскарпоне:

100 гр. черен (или млечен) шоколад
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена
нискомаслена течна сметана

За Карамеления мус Маскарпоне:

1 ч.ч.кафява захар
3-4 с.л. вода
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена
нискомаслена течна сметана

За мус Маскарпоне с бял шоколад:

100 гр. бял шоколад
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана


Начин на приготвяне:

На шоколадовия мус Маскарпоне:
 

Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.

Разбиваме подсладената
нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.

Добавяме постепенно около 160 гр маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.


Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато ганашът и мусът се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
 
На карамеления мус  Маскарпоне:
 

Карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво и добавяме маслото и неподсладената течна сметана. Ако полученият карамел е прекалено гъст, можем да добавим още малко сметана. Отсраняваме от котлона и оставяме да изстине.

Разбиваме подсладената
нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.

Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), като разбиваме с миксера на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.


Прибавяме постепенно муса маскарпоне към добре охладената карамелена смес  и разбъркваме с дървена бъркалка, докато карамелът напълно се поеме от муса (може накрая да разбъркаме на много ниска степен с миксер за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.

На муса Маскарпоне с бял шоколад:
 

Както при крема с тъмен шоколад, разтопяваме на водна баня начупения на парченца бял шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.

Разбиваме подсладената
нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.

Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.


Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения бял шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.


 
*** И трите крема може да се приготвят от предната вечер.


Сглобяване на тортата:

Покриваме
с фино фолио или готварска хартия дъното  на 22 см. форма за торта с подвижен ринг.

Напръскваме с ванилово прясно мляко част от бишкотите и ги подреждаме изправени  от вътрешната страна – с лицевата им страна към  ринга, като можем да подрежем леко долната им част, за да са по устойчиви.


Подреждаме плътно по дъното на формата бишкоти и напръскваме с какаово прясно мляко. Изсипваме шоколадовия мус маскарпоне, като оставяме малка част за декорация. 


Подреждаме отгоре нов плътен ред  бишкоти, като леко притискаме към муса и напръскваме с карамелено мляко. Изсипваме карамеления мус маскарпоне, като отново оставяме няколко лъжици за декориране.


Отново подреждаме плътно и с притискане ред бишкоти и напръскваме с ванилово мляко. Изсипваме муса маскарпоне с бял шоколад и изглаждаме по горния ръб на бишкотите (по желание може да оставим част от муса да прелее леко). 


Добавяме по средата на тортата карамеления мус, който сме оставили за декорация и леко разнасяме в кръг.


Добавяме накрая и шоколадовия мус като визуален център.
 
Можем да украсим с настърган бял шоколад, черен шоколад или карамел и имаме една ефирна торта с изкусително преливащ и взаимно допълващ се вкус.



Съхраняваме в хладилник. Разрязваме непосредствено преди сервиране.



4 comments:

  1. Beautiful, absolutely beautiful mascarpone mousse cake!
    You have amazing talents with cakes!
    Thank you for commenting on my blog!

    ReplyDelete
  2. Thank you Elisabeth!

    I feel truly honoured to be able to learn from your culinary masterpieces!!

    ReplyDelete
  3. Днес ще пробвам шарлотата с три цвята.Дано се справя.После ще пиша

    ReplyDelete
  4. Oооо, много вкусна беше - у нас поне много се хареса и карамеления мус си остана любим на всички :)... Чакам с нетърпение да кажеш как се е получила тортичката и дали се е харесала :)

    ReplyDelete

Blogging tips