Искаше ми се за двойния имен ден, който имаме вкъщи, да направя лека торта с Маскарпоне, но не можех да реша окончателно с какъв вкус да е точно кремът... Накрая се спрях на три любими вкуса едновременно - шоколад, карамел и бял шоколад - така поне щяхме да имаме база за сравнение кой е най-сполучлив. Порових се доста из рецепти, форуми и кулинарни сайтове, но за всеки от трите муса предложенията бяха прекрасни сами по себе си и не съвсем удачни за комбиниране с другите варианти. И реших да импровизирам с нещо напълно изчистено за всеки отделен мус, за да се получи една взаимно допълваща се комбинация. И така се появи тортата без име...
След като вече я бяхме опитали, ми предлагаха да я нарека "Тройно изкушение", заради вкусовите вариации на крема, но в крайна сметка се спряхме на описателното "Шарлота с трицветен мус Маскарпоне".
Време за приготвяне: около 1 час (по 15 минути за всеки от мусовете и 15-20 минути за сглобяване)
Порции: 12
Необходими продукти:
За блатовете:
400 гр. бишкоти
1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 ч.л. какао
1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 с.л. карамелизирана захар
½ ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 ампула (или 2 прахчета) ванилия
За шоколадовия мус Маскарпоне:
100 гр. черен (или млечен) шоколад
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана
За Карамеления мус Маскарпоне:
1 ч.ч.кафява захар
3-4 с.л. вода
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана
За мус Маскарпоне с бял шоколад:
100 гр. бял шоколад
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
На шоколадовия мус Маскарпоне:
Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато ганашът и мусът се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
На шоколадовия мус Маскарпоне:
Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато ганашът и мусът се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
На карамеления мус Маскарпоне:
Карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво и добавяме маслото и неподсладената течна сметана. Ако полученият карамел е прекалено гъст, можем да добавим още малко сметана. Отсраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), като разбиваме с миксера на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към добре охладената карамелена смес и разбъркваме с дървена бъркалка, докато карамелът напълно се поеме от муса (може накрая да разбъркаме на много ниска степен с миксер за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
На муса Маскарпоне с бял шоколад:
Както при крема с тъмен шоколад, разтопяваме на водна баня начупения на парченца бял шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения бял шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
Карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво и добавяме маслото и неподсладената течна сметана. Ако полученият карамел е прекалено гъст, можем да добавим още малко сметана. Отсраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), като разбиваме с миксера на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към добре охладената карамелена смес и разбъркваме с дървена бъркалка, докато карамелът напълно се поеме от муса (може накрая да разбъркаме на много ниска степен с миксер за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
На муса Маскарпоне с бял шоколад:
Както при крема с тъмен шоколад, разтопяваме на водна баня начупения на парченца бял шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр. маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения бял шоколадов ганаш и разбъркваме добре с дървена бъркалка, докато се смесят добре (може накрая да разбъркаме с миксер на много ниска степен за не повече от 1-2 минути). Покриваме с фолио и съхраняваме в хладилник.
*** И трите крема може да се приготвят от предната вечер.
Сглобяване на тортата:
Покриваме с фино фолио или готварска хартия дъното на 22 см. форма за торта с подвижен ринг.
Напръскваме с ванилово прясно мляко част от бишкотите и ги подреждаме изправени от вътрешната страна – с лицевата им страна към ринга, като можем да подрежем леко долната им част, за да са по устойчиви.
Подреждаме плътно по дъното на формата бишкоти и напръскваме с какаово прясно мляко. Изсипваме шоколадовия мус маскарпоне, като оставяме малка част за декорация.
Подреждаме отгоре нов плътен ред бишкоти, като леко притискаме към муса и напръскваме с карамелено мляко. Изсипваме карамеления мус маскарпоне, като отново оставяме няколко лъжици за декориране.
Отново подреждаме плътно и с притискане ред бишкоти и напръскваме с ванилово мляко. Изсипваме муса маскарпоне с бял шоколад и изглаждаме по горния ръб на бишкотите (по желание може да оставим част от муса да прелее леко).
Добавяме по средата на тортата карамеления мус, който сме оставили за декорация и леко разнасяме в кръг.
Добавяме накрая и шоколадовия мус като визуален център.
Можем да украсим с настърган бял шоколад, черен шоколад или карамел и имаме една ефирна торта с изкусително преливащ и взаимно допълващ се вкус.
Beautiful, absolutely beautiful mascarpone mousse cake!
ReplyDeleteYou have amazing talents with cakes!
Thank you for commenting on my blog!
Thank you Elisabeth!
ReplyDeleteI feel truly honoured to be able to learn from your culinary masterpieces!!
Днес ще пробвам шарлотата с три цвята.Дано се справя.После ще пиша
ReplyDeleteOооо, много вкусна беше - у нас поне много се хареса и карамеления мус си остана любим на всички :)... Чакам с нетърпение да кажеш как се е получила тортичката и дали се е харесала :)
ReplyDelete