КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, November 28, 2010

Мъфини с круши, крем сирене и сушени череши / Pear Muffins with Cream Cheese and Dried Cherries


Чаша горещ шоколад с глътка мляко и капачка Бейлис - и ароматни мъфини с круша, крем сирене и сушени череши... Почти не се сещам за по-греховно и блажено начало на работния ден!!

Не че бях планирала подобна съдба за вариациите си по рецептата за  Мъфини с крем и круша на Еликсир @ Кулинарен Еликсир, но батерията на фотоапарата ми падна, а зарядното се оказа забравено в офиса :) и, за да успея да направя някакви снимки, се наложи да отмъкна тайно няколко мъфина... 

 
Наистина много сполучлива комбинация от вкусове и аромати.



Необходими продукти:

За тестото:

1 бр. масло (125 гр.)
2/3 чаша захар
3 яйца
½ чаша течна сметана
1 ½ чаша брашно
1 бакпулвер
1 средно голяма круша, обелена, почистена и настъргана на едро ренде
½ чаша нарязани орехи (по желание)

За крема:

1 опаковка (175 гр.) крем сирене Филаделфия
1/3 чаша захар
1 малко яйце (или ½ голямо) леко разбито с вилица
1 средно голяма круша, обелена, почистена и нарязана на дребни кубчета
½ чаша нарязани на дребно сушени череши
1-2 прахчета ванилия

За топинга (по желание):

1 чаша подсладена течна сметана
10-ина сушени череши, разрязани на половина


Начин на приготвяне:

На крема:

Разбиваме крем сиренето и захарта

Добавяме яйцето, предварително разбито леко с вилица и разбиваме добре.

Добавяме ванилията и нарязаната на кубчета круша и отново разбиваме. Оставяме настрани.

На тестото:

Разбиваме в отделна купа с миксер маслото и захарта на пухкав крем.

В отделна купа смесваме яйцата и течната сметана, разбиваме с вилица и добавяме към разбитито масло.

Смесваме брашното и бакпулвера и добавяме към  разбитите съставки. Разбъркваме на средна скорост с миксер и приставки за тесто.

Добавяме настърганата на едро круша (и ядките по желание) и отново разбъркваме.
 
На мъфините:

Поставяме хартиени рингове във формите за мъфини или намасляваме формите добре.

Сипваме от тестото до половината на формите.

Разпределяме крема по равно между всички мъфини.

Печем в предварително загрята до 180С фурна 25-30 минути или докато клечка забодена в средата на мъфин излиза суха.

Изваждаме и охлаждаме поне 5 минути, преди да извадим мъфините от формичките.


 
По желание гарнираме с бита сметана и украсяваме със сушена черешка.






4 comments:

  1. Чудесни мъфини!
    Комбинацията от крем сирене и круши е прекрасна, а ако се добавят сушени череши става сигурно още по-хубаво! :-)

    ReplyDelete
  2. Благодаря Ирина!!

    Заслугата за фантастичната комбинация от круши и крем сирене е изцяло на pure elixir :)и според мен тя трябва да си я патентова, защото е уникално вкусна!! Вкъщи мъфините много се харесаха :)

    ReplyDelete
  3. Скъпа Мина,точно тези мъфини поставиха началото на нашето приятелство!Много мило ми стана да се върна пак на тази твоя публикация,и отново изречението в началото предизвика в мен усмивка!Едва ли би могло да се опише по-точно!
    Поздрави най-сърдечни!

    ReplyDelete
  4. Еликсирче, няма по-добри мъфинки от тези твоите!!! И до днес държат челната позиция на Топ 3 мъфин класацията ни :) Наистина уникална рецепта!!! А и ми е много специална, защото стана повод за приятелството ни!

    ReplyDelete

Blogging tips