КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, November 22, 2010

Кексчета с шоколадов мус маскарпне / Chocolate Mascarpone Mousse Cupcakes

Chocolate-Mascarpone Mousse Cupcakes on FoodistaChocolate-Mascarpone Mousse Cupcakes


Това са най-пухкавите и най-вкусни шоколадови кексчета, които някога съм опитвала - с наситен кадифено-шоколадов вкус и аромат на препечени бадеми, а сметановият мус (особено тоя с настъргана лимонена кора) допълнително откроява плътността на вкуса. Вероятно ще ги приготвя и с шоколадов топинг - би трябвало да се получи едно дублирано шоколадово преживяване... 

Чудя се дали тестото би стояло толкова добре и като блат за торта :)??



Време за приготвяне:15 минути
Време за печене: 20-25 минути
Доза: 36 средно големи кексчета


Необходими продукти:

За кексчетата:

100 грама черен шоколад, начупен
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана
1 ½ ч.ч захар
½ чаша слънчогледово олио
3 яйца
1 ампула ванилия
3 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 бакпулвер (10 гр.)
1 ч.ч. нарязани бадеми (или други ядки)

За глазурата:
1 ч.ч. подсладена течна сметана
Настъргана кора от ½ лимон
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. какaо (по желание)




Начин на приготвяне:

На кексчетата:

Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.

Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.

Добавяме постепенно около 160 гр маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.

Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения шоколадов ганаш и разбъркваме, докато ганашът и мусът се смесят .

Разбиваме захарта, олиото яйцата и ванилията с миксер за 1 минута.

Добавяме маскарпоне муса и разбиваме около ½ минута.

В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта и нарязаните ядки.

Добавяме сухите съставки към разбитата вече смес и разбъркваме докато се смесят добре (за около 2 минути с миксер на ниска скорост).

Разпределяме тестото по формите и печем в предварително загрята до 180 С фурна около 20-25 минути или докато забита в средата на кексчето клечка за зъби излезе суха.

Охлаждаме готовите кексчета напълно, преди да нанесем глазурата


На глазурата:

Разбиваме с миксер на максимална скорост подсладената течна сметана за около 2 минути.
Добавяме постепенно заквасената сметана, разбивайки на ниска скорост с миксер, докато се смесят добре.

Отделяме половината сметанов мус, прибавяме настърганата кора от лимон и разбъркваме.

Към останалата половина добавяме какото и разбъркваме, докато се поеме напълно от муса.

Нанасяме глазурата върху изстиналите кексчета.


*** Една част от кексчетата оставих с около 3-5 минути по-дълго да се пекат и се получи прекрасна хрупкава коричка отвън и ароматно пухкаво блаженство отвътре :)






3 comments:

  1. Thank you!!! They are our favorite :) for the moment.

    Your Chicken salad looks so tasty!!! I will do my best to succeed to prepare it this week...

    ReplyDelete
  2. Ооооооооооо Мина и твоите шоколадови мъфинчета изглеждат много апетитно и няма как да не пробвам тази рецепта :)
    Поздрави, Ели :)

    ReplyDelete

Blogging tips