Адаптирана от рецептата на Lauren Bracey: Pear and Bleu Cheese Tart, Easier than Pie
Кростата е Италиански тип пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, придавайки по „грубоват” вид на сладкиша - наричан още "селски пай".
Кростата е Италиански тип пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, придавайки по „грубоват” вид на сладкиша - наричан още "селски пай".
Предизвикателната комбинацията от круши, синьо сирене и бадеми, запечени с мед, ми се стори особено изкусителна и реших да се отдам на тази така неустоима кулинарна забежка от установения вкус.
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана
200 г студено краве масло
1 жълтък
2-3 с.л студена вода – или колкото поеме
За пълнежа:
4-5 небелени зрели, но твърди круши
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана
200 г студено краве масло
1 жълтък
2-3 с.л студена вода – или колкото поеме
За пълнежа:
4-5 небелени зрели, но твърди круши
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Разполовяваме и почистваме крушите, без да ги белим и нарязваме на тънки резенчета. Поръсваме с лимоновия сок да не потъмняват.
Смесваме брашното, кристалната захар, солта, настърганата лимонова кора и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с процесор или миксер (или претриваме през пръсти), докато сместа стане „на трохи”. Добавяме жълтъка и вода и замесваме грубо тесто.
Върху набрашнена хартия за печене разточваме неправилна кора с диаметър около 35-36 см, покриваме с фино готварско фолио и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.
През това време задушаваме на средно силна степен нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед за около 15-20 минути или докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.
Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.
През това време задушаваме на средно силна степен нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед за около 15-20 минути или докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.
Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.
Напръскваме с останалия мед, посипваме с натрошеното (или настъргано) синьо сирене и поръсваме обилно с филирани бадеми.
Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилатор) за около 30-35 минути, ако печем само върху хартия на долна скара или за около 40-45 минути ако печем в съд (или до готовност). Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне. Сервираме топла или на стайна температура.
Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилатор) за около 30-35 минути, ако печем само върху хартия на долна скара или за около 40-45 минути ако печем в съд (или до готовност). Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне. Сервираме топла или на стайна температура.
Крайният резултат е един изключително ароматен сладкиш с хрупкава коричка и сочен пълнеж.
П.П. Няма да скривам, че тази рецепта ми е любима, но съм и особено доволна, че е една от моите две рецепти, отличени с месечна награда от екипа на списание BBC GoodFood България :)
No comments:
Post a Comment