AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 20, 2023

Бисквитена торта с тиква и ванилов крем / Pumpkin and Vanilla Icebox Cake

 

Има моменти, когато ти се иска да избягаш от ежедневните грижи, да загърбиш неотложните ангажименти и да се поглезиш с нещо любимо, познато и вкусно, но в същото време специално и ...УАУ!
А, и лесно за приготвяне...
И какво по-лесно, любимо, познато и вкусно от бисквитена торта с дъх на ванилия, тиква и мед, които галчт не само сетивата, но и душата – истинска МЕДитация в една хапка блаженство :)

Необходими продукти:

За пюрето от тиква:
500 г тиква, с кората
30 г масло
2 с.л. Истински мед
1 с.л. канела на прах
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За тортата:
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
800 мл. прясно мляко
100 г захар
80 г масло
250 г обикновени бисквити
500 г мaскарпоне
60 г Истински мед
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
200 г пюре от тиква

За гарниране:
100 г орехи, нарязани на едро и леко запечени
1-2 с.л. Истински мед
1 ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне:

На пюрето от тиква:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор. Застиламе плитка тава с хартия за печене. Нарязваме тиквата на филийки с дебелина 2-3 см и подреждаме в подготвената тава. Поставяме тънко резенче масло върху всяко от парчетата. Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 60 минути. Отстраняваме кората и смесваме изпеченaта тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки. Обработваме до гладко пюре.

На крема:
Приготвяме ваниловия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 100 г захар. Отстраняваме от котлона, добавяме маслото, разбъркваме, докато се разтопи, и охлаждаме на ледена баня. Разбиваме маскарпонето с меда и есенцията ванилия с миксер на ниска степен за около 2-3 минути, докато се смесят. Добавяме на части охладения ванилов пудинг, като след всяко добавяне разбиваме с миксер на ниска степен за кратко, докато пудингът се усвои.
От получения крем отделяме в купа 300 – 360 г, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме в хладилника за измазване на тортата. От останалата част от крема отделяме 600 г за ваниловия пълнеж на тортата. И към останалите 400 г от крема добавяме 200 г тиквено пюре и разбъркваме до гладък крем.

Сглобяване на тортата:
Покриваме дъното на правоъгълна тава с размери около 20 х 30 см с хартия за печене, като оставяме част от хартията да виси поне от 2 страни на тавата – за по-лесно изваждане на тортата. Редим първи ред бисквитки в правоъгълна тавичка. Покриваме с тиквен крем и върху него директно нанасяме ванилов крем. Повтаряме процедурата още два пъти, като завършваме с ванилов крем. Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 8 часа.
Преместваме готовата торта за 1 час във фризера за по-лесно сглобяване. Изваждаме от фризера и с помощта на хартията я поставяме върху кухненска дъска за рязане. С остър нож разрязваме тортата надлъжно през средата на 2 равни части и поставяме двете дълги и тесни парчета едно върху друго в поднос. Измазваме със заделения за целта крем и оставяме в хладилника да стегне глазурата. Преди да поднесем, поръсваме със запечени орехи, течен мед и канела на прах.

Вкусът си заслужава :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips