Торта с тиква и карамел за имения ми ден вчера - традиционната и особено любима комбинация за сезона!!
Но с лек туист на текстури и вкусове :)
Наситено шоколадов брауни блат с тиква, щедро гарниран с чийзкейк с фъстъчено масло и мед, покрит с карамел с фъстъчено масло, орехова гранола с шоколад и хрупкав ванилов меренг - и всички заедно в нежните обятия на деликатен маскарпоне крем и фина наметка от бял шоколадов ганаш с дискретен фъстъчен крънч...
Необходими продукти:
за форма с диаметър 18-20 см
За брауни блата:
60 г масло
100 г тъмен шоколад
1 яйце
70 г кристална захар
30 г кафява захар
2 ч.л. екстракт ванилия
60 г брашно
1 с.л. какао
100 г пюре от тиква (печена или варен ана пара тиква, намачкана до пюре с вилица)
2 с.л. олио
1/2 ч.л. канела
За чийзкейк крема:
10 г желатин
30 мл студена вода
150 г маскарпоне
40 г течен мед
50 г фъстъчено масло
100 мл млечна сметана
1 ч.л. екстракт ванилия
За карамела с фъстъчено масло:
120г кристална захар
60 г масло
60 мл млечна сметана
50 г фъстъчено масло
1 щипка сол
За гранолата с орехи:
80 г сурови орехови ядки, нарязани на едро
20 г мед
20 г брашно от овесени ядки
20 г масло
30 г тъмен шоколад
За меренга:
1 белтък
1 щипка сол
55 г захар
1 ч.л. екстракт ванилия
За ганаша с бял шоколад и фъстъчено масло:
150 мл млечна сметана
150 г бял шоколад
30 г фъстъчено масло
50 г меко масло
За крема с маскарпоне:
10 г желатин
40 мл студена вода
350 г маскарпоне
50 г карамел
30 г течен мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. екстракт ванилия
Инструменти:
- форма с падащо дъно и диаметър 18 см
- регулеруем ринг за торти
- шпатула за заглаждане
- ацетатна лента
- накрайници Wilton #1M, #2D, #6B
- пошове за еднократна употреба
Начин на приготвяне:
На брауни блата:
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и разбъркваме до хомогенна смес.
В купа разбиваме жълтъците, захарта и ванилията, докато захарта се разтопи.
Добавяме брашното и разбъркваме, докато съставките се смесят.
разделяме сместа на 2 равни части.
Едната, заедно с какаото, добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме.
Към втората добавяме пюрето от тиква, олиото и канелата и разбъркваме.
Изсипваме шоколадовата смес в подготвената форма и заравняваме.
Добавяме с лъжица отгоре тиквената смес и заравняваме или разбъркваме с лужица, без да стигаме до дъното, за мранорен ефект.
Печем в предварителнозагрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 30 -35 минути, или докато забоден в центъра тестер излиза само с няколко полепнали трохи.
Изваждаме от фурната и осатявме за 4-5 минути да се охлади с формата върху решетка, след което освобождавяме от формата и обръщаме върху решетка до пълно охлаждане, поне 2 часа.
На чийзкейка:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
На гранолата:
На меренга:
На ганаша:
Отделяме 3-4 с.л от готовия крем, смесваме с 1-2 с.л. фъстъчено масло и 1/2 ч.л. канела, покриваме плътно по повърхността със стреч фолио и оставяме в хладилника, за декориране на тортата.
Сглобяване на тортата:
Нанасяме върху чийзкейка отново тънък слой маскарпоне крем, около 100 грама, и заравняваме.
Покриваме карамела с тънък слой маскарпоне крем (около 100 грама) и заравняваме.
Освобождаваме ореховата платка от формата и поставяме внимателно върху маскарпоне крема.
Нанасяме отгоре заделените 2-3 с.л. карамел и покриваме с изстиналия меренг, с дното нагоре.
Покриваме тортата със свежо фолио и оставяме за поне 6-8 часа в хладилника да стяга.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, покриваме с помощта на пош и кръгъл накрайник с разбития до пухкав крем ганаш и измазваме равномерно с шпатула или широк кухненски нож.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути да стегне ганаша.
Прехвърляме заделения крем за декориране в пош с къдрав накрайник (Wilton #1M, #2D, #6B) и декорираме тортата с фриволно оформени малки и големи тикви, като си оставяме около 1-2 ч.л. от крема, към който добавяме 1 ч.л. какао, разбъркваме и шприцоваме опашки на тиквите.
No comments:
Post a Comment