AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, November 29, 2023

Сладкиш с карамелена тиква и орехи / Giant Caramel Pumpkin and Walnut Cinnamon Bun

 


Понякога нещо толкова дребно като лъжичка уханен мед към любимия десерт се превръща в най-истинската грижа за душата – тайната съставка, която отключва оная скрита врата в съзнанието ни, която ни води в свят, изпълнен със спокойтвие, безвремие и неподправено удовлетворение от нас самите – истинска МЕДитация за сетивата 🍯

Покана за душева МЕДитация е днешното предложение за десерт – мед, тиква и Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker - есенна кулинарна Нирвана
😊 


Необходими продукти:

За тестото:
600 г брашно
1 щипка сол
1 пакет суха мая Dr. Oetker
40 мл топла вода
120 мл прясно мляко
80 г захар
1 яйце, леко разбито
40 г масло, разтопено
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За пълнежа:
60 г масло, разтопено
100 г кафява захар
1 с.л. канела на прах

За топинга:
100 г кафява захар
60 г масло
60 г Истински мед мед
1 с.л. канела
500 г печена тиква, на кубчета

За ваниловия крем:
1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
800 мл прясно мляко
80 грама захар
60 г масло

За гарниране:
400 - 800 г от вече приготвения ванилов крем със 
Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
100 г орехи, запечени
2 с.л. Истински мед
1 ч.л. канела


Начин на приготвяне:

На тиквата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застиламе плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме тиквата на филийки с дебелина 2-3 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 60 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
Отстраняваме кората и нарязваме охладената тиква на кубчета.

На тестото:
В голяма купа пресяваме брашното, солта и маята и добавяме останалите продукти за тестото.
Разбъркваме с шпатула, докато сместа се събере и замесваме меко и елстично тесто.
Оформяме тестото на топка, прехвърляме в намаслена купа и покриваме със свежо фолио.
Оставяме на топло за около 1 час да втаса, или докато поне удвои обема си.

На топинга:
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на дълбока форма с диаметър 25 см.
В неголяма тенджера смесваме кафявата захар, маслото, меда и канелата и готвим на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи напълно и се получи хомогенен карамел.
Изсипваме карамела в подготвената форма и поръсваме равномерно отгоре нарязаната на кубчета тиква.

На ваниловия крем:
Приготвяме специалния пудинг за бисквитена торта според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 80 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади. 

На пълнежа:
В купа смесваме захарта и канелата.
В отделна купа разтопяваме маслото.

На канеленото руло:
Размесваме втасалото тесто за съвсем кратко и разделяме на две равни части.
Разточваме едната част върху намаслена работна повърхност на кора с размер около 25 х 40 см и дебелина 
0.5 см.
Със сладкарска четка нансяме половината разтопено масло за пълнежа и поръсваме отгоре равномерно половината от канелената захар.
С нож за пица разделяме кората на 5 равни ленти по дължина.
Навиваме първата лента на стегнато руло и продължаваме, докато навием заедно всички ленти, една след друга на голямо стегнато руло.
Поставяме в средата на формата за печене върху кубчетата печена тиква.
Повтаряме процедурата с втората част от тестото и навиваме лентите, една по една, около централното руло.
След като цялото тесто е навито, покриваме формата със свежо фолио и оставяме на топло за 45 минути, или докато тестото удвои обема си.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Печем около 35-40 минути и ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио към края, за дане прегаря.

Сглобяване на сладкиша:
Изваждаме готовото руло от фурната, покриваме с термоустойчив по-широк поднос и с помощта на кухненски ръкавици веднага обръщаме сладкиша в подноса, като внимаваме дане се изгорим с топинга, който е много горещ.
Оставяме леко да се охлади и гарнираме с ваниловия крем.
Поръсваме със запечени орехи, разтопен мед и канела на прах.


Поднасяме не просто сладкиш, а есенна магия за блаженство!



No comments:

Post a Comment

Blogging tips