Единственото нещо по-вкусно от овчарски пай е овчарски пай в многлистно тесто :)
А поднесен като индивидуални мини пайчета, е абсолютно неустоим!!
Проверено!!
Рецептата е публикувана и в кулинарния блог La Vita e Bella :)
Необходими продукти:
За кората и плънката:
1 опаковка (800 г) бутер тесто Белла
2-3 с.л. зехтин
400 г кайма смес (600 свеинска + 400 телешка)
½ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
½ ч.. прясно смлян черен пипер, или на вкус
½ ч.л. прясно смлян кимион, или на вкус
щипка сух розмарин
щипка суха мащерка
1 глава лук, настъргана
1 морков, настърган
2-3 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. сос Уорчестър (или соев сос)
400 г домати от консерва, пасирани
2-3 с.л. червено вино
50-60 мл домашен пилешки или зеленчуков бульон (или вода)
За картофеното пюре:
400 г картофи, обелени и нарязани на едро
40-50 мл млечна сметана
30-40 г масло
2 яйчени жълтъка
сол и пипер на вкус
30-40 г пармезан, настърган
Пармезан, за поръсване
Ако ползаме замразено бутер тесто, размразяваме, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намасляваме форма за мъфини и оставяме настрани.
Загряваме зехтина в тиган с тежко дъно, добавяме каймата и разбъркваме, докато се пръсне на малки бучки.
Добавяме подправките, лука и моркова и разбъркваме.
Добавяме соса Уорчестър, доматите, виното и бульона – разбъркваме и оставяме за да къкри за 7-8 до 10 минути, или докато остане почти само на мазнина.
Отстраняваме и оставяме да се поохлади.
Междувременно сваряваме обелените и нарязани на едро картофи, пюрираме, добаяме жълтъците, маслото сметаната и подправките и разбъркваме до пухкаво пюре.
Добавяме настъргания пармезан и отново разбъркваме.
Разстиламе всеки от листовете бутер тесто върху набрашнена работна повърхност, разточваме леко и с кръгъл резец за бисквитки, чаша или чинийка и нож за равиоли или пица изрязваме 12 кръга с диаметър 8-10 см.
Поставяме кръгчетата бутер тесто в намаслената формата за мъфини и с лъжица за сладолед или супена лъжица разпределяме плънката, като пълним окло 2/3 от формите.
Покриваме с помощта на лъжица за сладолед, супена лъжица или пош и накраник с картофено пюре...
...като добре покриваме ръба на кошничките от бутер тесто.
Поръсваме със сол и пипер и настърган пармезан.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 20 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути върху решетка, след което изваждаме пайчетата от формата.
Поднасяме веднага :)
Хрупкавата многолистна коричка се допълва вкусово перфектно от ароматната плънка и пухкавото пюре!
Сервираме с кисело мляко, предпочитано червено вино или домашна лимонада - според сезона и случая ;)
По това време на годината перфектно биха се допълвали и с греяно ароматно вино!
Перфектни пайчета!
ReplyDeleteПоздравления, Мина!
Ха, каква идея!
ReplyDeleteОбичаме овчарски пай, остава да проверим и по-вкусен ли е в бутертесто:)