AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, December 15, 2017

Празнична бадемова торта с портокалов крем / Festive Almond Orange Cake



Лека празнична торта с любими Коледни вкусове и аромати, в която консистенция и текстури се допълват изящно в опияняваща сетивата симфония от усещания - истинско кулинарно тържество!! :)

... където финалният акорд е неподправената нежност на Philadelphia!!


Необходими продукти:
...за торта с диаметър 20-22 см

За блатовете:
6 яйца, жълтъците разделени от белтъците
160 + 80 г кристална захар
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
3-4 капки концентрирана есенция бадем
160 г сурови бадеми, леко запечени за аромат
80 г брашно
1 бакпулвер (10 г)
настърганата кора от 1 портокал
1 щипка сол

За крема:
525 г (3 опаковки) крем сирене Philadelphia
80 г фина пудра захар
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
200г бял шоколад
3-4 капки концентрирана есенция портокал
20 г желатин
прясно изцеден сок от 1 портокал
100 мл прясно мляко
400 мл млечна сметана

За декориране:
200 г свежи боровинки, измити и подсушени
3-4 клончета свеж розмарин, измити и подсушени
1 белтък
2-3 с.л. фина кристална захар
1-2 с.л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за тортa с подвижен борд и диаметър 20-22 см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно, ако разполагаме с 1 форма).
Разбиваме с миксер жълтъците със 160 г захар, ванилията и есенцията бадем до пухкав крем.
Смиламе с блендер бадемите до едрозърнесто брашно.
Пресяваме заедно брашното и бакпулвера и смесваме с бадемовото брашно.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и постепенно добавяме 60 г захар, като не преставаме да разбиваме - до гладко и лъскаво целувчено тесто.
Добавяме на части сместа от брашната към жълтъчната смес, като редуваме с добавяне на части от белтъчната смес и разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре. до пухкаво тесто.
Разделяме тестото на 3 равни части.
Изсипваме във всяка от подготвените форми, заравняваме и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20 минути, като след 15-тата минута разместваме тавите за равномерно изпичане (ако печем едновременно).
Изваждаме и оставяме готовите блатове върху решетка за 3-4 минути, след което освобождаваме от формите и оставяме да се охладят напълно.


Приготвяме крема като накисваме за 5-10 минути желатина в прясно изцедения портокалов сок.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад, добавяме концентрираната еснция портокал и разбъркваме.
Кипваме прясното мляко, разбъркваме леко да се охлади, добавяме накиснатия в портокаловия сок желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме на тънка струйка към разтопения шоколад и разбъркваме до хомогена смес, като загряваме за кратко на водна баня, ако е необходимо - и оставяме сместа да се охлади, но да не стяга.
Междувременно разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, пудрата захар и ванилията до глаък крем.
Добавяме на части охладения бял шоколад с желатина и разбъркваме с миксер на ниска скорост до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме постепено към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме напълно.
Разделяме крема в съотношение 2/5 х 2/5 х 1/5 - т.е. 2 по-големи части и една горе долу два пъти по-малка ;), като по-малката част от крема можем директно да прехвърлим в пош или в купа и да покрием с прилепнало към крема свежо фолио.


Сглобяваме тортата, като фиксираме първия блат с малко от крема върху подложка за торти, подходящ поднос или тортена чиния.
Стягаме блата с ринг за торти и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Блатовете са абсолютно леки и пухкави и нямат нужда от сиропиране, но ако все пак сте почитатели на силно сиропираните торти, можете да поръсите по избор при сглобяването всеки от блатовете с прясно изцеден сок от 1 портокал и 1-2 с.л. амарето (аз не съм сиропирала моите).
Изсипваме първата по-голяма част от крема върху блата и заравняваме.
Покриваме с втория блат и леко притискаме.
Изсипваме втората голяма част от крема, заравняваме, покриваме с последния блат, като оставяме дъното на блата да е отгоре и отново леко притискаме.
Покриваме със сежо фолио и оставяме тортата в хладилника да стяга за поне 4 часа или за през нощта.
Захаросваме клонките розмарин и част от боровинките, като разбием белтъка до пухкав сняг, нанесем със сладкарска четка по клонките и боровинките, поръсим с фина кристална захар и оставим да изсъхнат напълно.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и покриваме отгоре и отстрани с тънък слой от последната част от крема, като гоним ефекта Naked Cake - "Гола Торта".
Декорираме с кристализиралите клонки розмарин и боровинките и тук-там поставяме като акцент и от захаросаните боровинки.


Поднасяме с любима гореща или празнична напитка :)



2 comments:

  1. Страхотна торта, уникални снимки, Мина!

    ReplyDelete

  2. The information is very good and very useful. I really like it and I am also waiting for the post information. And do not forget my friends visit my website thank you.

    clipping path service

    Photo Retouching Services
    raster to vector conversion service


    ReplyDelete

Blogging tips